Gönderen Konu: Bal Neden Ekşir?  (Okunma sayısı 18457 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ismail akyüz

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1353
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
    Yaş: 36
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 57
  • Rakım: 240
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #90 : Ekim 27, 2017, 18:03:46 »
sayın çakır bilgi eksikliği ve inat telafuzu biraz ağır uslup olmuş,size biyolojik açıklama yapmıyorum ben uyguladığım uygulamaların sonuçlarını açıklıyorum,siz fiziksel ve kimyasal özelliklerden bahsediyorsunuz,fizik ve kimya okumuş birisi olarak sizin dar pencerenizden birşeyler kapma hevesim yok,size sunduğum kaynağı mantıklı bulmuyorsunuz,o kaynağı yazan arıcı bilgilerini paylaşarak türkiye arıcılarına aydın olmuş birisidir,  8 ay önce kovanları taşıma konusunda bu 10 bin üyeli forumda araştırıp doğru düzgün cevap alamazken kendisinin bir yazısı sayesinde rahatlıkla kovanları aktarmıştım,neyse bu ayrı mevzudur..
konu fermantasyon evresiyle alakalıdır nitekim fermantasyon başlangıcı koku ile erken hissedilirse müdahale mümkündür..
bu durumu şöyle açıklıyalım o zaman fermantasyon balda bulunan mayaların yine balda bulunan şekerleri enerji kaynağı olarak kullanarak çoğalmaları sonucu meydana gelen bir durumdur. Mayaların faaliyeti esnasında balın aroma ve lezzetini bozan pek çok madde de oluşur. Mayalar çiçeklerde bulunur ve bala nektarla bulaşır. Pek çoğu nektarın bala dönüştürülmesi esnasında ölür ama hayatta kalan bir kaç maya şartlar uygun olduğunda gelişerek balı fermente edebilir. Balın fermente olma ihtimali nem oranı ve içerdiği maya sayısı ile ilişkilidir. Nem içeriği %17'nin altında olan balların fermente olma ihtimali yoktur. Nem oranı %20'nin üzerinde olan ballarda ise fermantasyon riski yüksektir. Bu tip balların 10°C'nin altında depolanması (mayalar bu şartlarda gelişemezler) veya depolama öncesi balın pastörize edilmesi ile fermantasyonun engellenmesi mümkündür..

Çevrimdışı Görkem Çakır

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 359
  • Yer: Eskişehir
    Yaş: 26
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 22
  • Rakım: 750-850
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #91 : Ekim 27, 2017, 20:45:18 »
sayın çakır bilgi eksikliği ve inat telafuzu biraz ağır uslup olmuş

Dileyen dilediğini yapsın cümlesi ancak 2 koşulda kullanılır. Ya itham edilen kişi bilgi paylaşmaya değer görülmemiştir yada söz dinlemeyen bir cahil olduğundan laf anlatmak mümkün değildir.

Ağır üslupla konuşma süreci bu mesaj ile başlar idi eğer İsmail Gümüş'ün bu çirkin düşüncelerine(özünde hakarettir yinede olayları tırmandırmanın anlamı yok çünkü kendisi aklından geçen bu fikri isteyerek açıklamadı) kasıtlı hakaret edilmiş gibi uyulup karşılığında hakaret edilseydi. Kendisinin hiçbir kötü eylemi olmadığından eminim. Büyük ihtimalle istemeyerek aklından geçenleri belli edecek kelimeleri yazmak gafletinde bulundu. Hepimiz değişen sıklıklarla başkaları hakkında kötü düşüncelere sahip olabiliyoruz.

Bizim iletişimimizde ki eksiklik hata nereden kaynaklandı buldum. Detaylı olarak açıklamak sorunun tamamen çözülmesi için iyi olur.

Sayın İsmail Akyüz aramızdaki iletişim bozukluğu sizin fermante(ekşimiş) olmuş balın tekrar tatlandığını belirten cümlelerinize İsmail Gümüş'ün dışarıdan yine anlam vermenin zor olduğu şekilde destek vermesi üzerine benim ekşimiş(fermante olmuş) balın tekrar tatlanmayacağını savunmama araya birde ilk alıntıda bahsettiğim çirkin düşünceleri sergilemesi üzerine size bilginiz eksik demem. Bu olayların devamında sizin bilgi eksikliğini bir hakaret olarak algılamanızla başladı. Başladı demek yanlış olur. İyi niyetli olgun insanlar olduğumuza ek olarak saygı çerçevesinde bir dille konuştuğumuza göre 2-3 mesaj içinde eskisinden daha iyi bir iletişim kurmamız çok olası. Size şunu söylemek istiyorum arıcılık konusunda birçok bilgi eksiğim var. Lütfen bu lafları hakaret olarak algılamayın. İnat ettiğiniz konusunda da ısrar(inat) ediyorum. Çünkü inat ediyorsunuz ve iki yüzlü bir şekilde lafımdan dönmeyeceğim. Yapılmasından nefret ettiğim nadir olaylardandır.

size biyolojik açıklama yapmıyorum ben uyguladığım uygulamaların sonuçlarını açıklıyorum,siz fiziksel ve kimyasal özelliklerden bahsediyorsunuz,fizik ve kimya okumuş birisi olarak sizin dar pencerenizden birşeyler kapma hevesim yok

Benim pencerem çok geniş çünkü yeni bilgilerin peşinden koşuyorum onları zevkle kabul ediyorum. Bu laftan hoşlanmadım yinede kızmıyorum çünkü iyi niyetli biri olduğunuz konusunda şüphem yok. Belli ki sizde itham edildikten(Gerçekte sizi itham etmedim. Siz fazla alınganlık gösterip bana kızmışsınız. Sizin iyiden de öte hassas titiz ve mükemmelliyetçi bir kişiliğiniz olduğunu anlayabilecek bilişsel yeteneğe hayat tecrübesine sahip olduğum için gurur duyuyorum.) sonra benim gibi bir kırgınlık yaşamışsınız siz bir adım daha gidip biraz sinirlenmişsiniz. Benim hatam İsmail Gümüş'ün ne kadar basit gözüksede altında çirkin bir düşüncenin yattığı söze karşılık size karşı kırıcı olmam. Bilgi eksiğiniz var lafı hakaret olmasa dahi kırıcı bir laftır. Lakin sizin de hala ısrar ettiğiniz bu düşünce(ekşimiş bal tekrar tatlandı) konusunda söylecek söz bulmakta zorlanır durumdayım. En altta yazılmış soruda bu takıntı yaptığımız konuya ithaf edilen bir soru bulunacak. Umarım bitiş cümlesi olur.

size sunduğum kaynağı mantıklı bulmuyorsunuz,o kaynağı yazan arıcı bilgilerini paylaşarak türkiye arıcılarına aydın olmuş birisidir,  8 ay önce kovanları taşıma konusunda bu 10 bin üyeli forumda araştırıp doğru düzgün cevap alamazken kendisinin bir yazısı sayesinde rahatlıkla kovanları aktarmıştım,neyse bu ayrı mevzudur..

Bu çıkarım bir hata olmuş. Böyle bir düşünce belirtmediğim gibi bilakis paylaştığınız kaynak hoşuma gitti. Bunun'da temelinde hassas karakterinizin yattığının farkındayım.(Sadece iyi insanlar hassas karaktere sahip olabilir. Bu da sizin iyi bir insan olduğunuza delalettir. Eğer bu konuda daha fazla bilgi istiyorsanuz lütfen ukelalık gibi algılamayın pdr veya psikoloji okuyan bir öğrenciye yada yüksek düzeyde meslek bilgisine sahip bir sosyoloğa danışabilirsiniz.)

konu fermantasyon evresiyle alakalıdır nitekim fermantasyon başlangıcı koku ile erken hissedilirse müdahale mümkündür..
bu durumu şöyle açıklıyalım o zaman fermantasyon balda bulunan mayaların yine balda bulunan şekerleri enerji kaynağı olarak kullanarak çoğalmaları sonucu meydana gelen bir durumdur. Mayaların faaliyeti esnasında balın aroma ve lezzetini bozan pek çok madde de oluşur. Mayalar çiçeklerde bulunur ve bala nektarla bulaşır. Pek çoğu nektarın bala dönüştürülmesi esnasında ölür ama hayatta kalan bir kaç maya şartlar uygun olduğunda gelişerek balı fermente edebilir. Balın fermente olma ihtimali nem oranı ve içerdiği maya sayısı ile ilişkilidir. Nem içeriği %17'nin altında olan balların fermente olma ihtimali yoktur. Nem oranı %20'nin üzerinde olan ballarda ise fermantasyon riski yüksektir. Bu tip balların 10°C'nin altında depolanması (mayalar bu şartlarda gelişemezler) veya depolama öncesi balın pastörize edilmesi ile fermantasyonun engellenmesi mümkündür..

Paylaştığınız bilgi çok güzel olmuş yinede daha öncede yazdığım gibi bu konu üzerine inadınızı anlayamıyorum. Tek(umarım son olur) bir soru ile tüm bu tartışmaların temelindeki kaynağı ortaya koyuyorum.

Fermante olmuş bal tekrar tatlanır mı ?

Ne sevimli böcekler şu arılar.

Çevrimdışı İsmail Gümüş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 804
  • Yer: Ankara
    Yaş: 33
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 19 + 3 çiftleştirme kutusu
  • Rakım: 1200
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #92 : Ekim 27, 2017, 21:01:43 »
Bu başlıkta ve hatta forum genelinde cevap vermeyeceğim insanların arasındasınız Görkem Çakır. Gerekçesi de bu başlık altında bir mesajıma “farazi” şeklinde bir cevap yazmış olmanız.

Bu mesajdan sonra size laf anlatmak için enerji harcamayı gereksiz gördüm. Kabalıktır zira gayet düzeyli bir mesaja “farazi” deyip kestirip atmak.

Herhangi bir cevap vermeyeceğim, rica ederim ben yokmuşum gibi davranın.

Çevrimdışı ismail akyüz

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1353
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
    Yaş: 36
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 57
  • Rakım: 240
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #93 : Ekim 27, 2017, 22:01:20 »
''Böyle bir eylem nasıl gerçekleşebilir ? Bal başka bir reaksiyonla tekrar tatlanacak değil ya ? Acaba bakış açında bir değişim mi oldu İsmail Abi ?


amacım balı tatlandırmak değil,bal zaten tatlı,koku ekşi ve tadı tatlılıkla bereber ince bir ekşilik,kapakları açınca içinde sıkışmış nem uçuyor ve bal daha koyu bir kıvama giriyor..
Görkem yukardaki yazıda zaten cevap net,gözünden kaçmış olabilir,ekşi bal zaten tatlanmaz,ben yazılarımın hiçbirinde tatlanır diye yazmadım geçmişi okuyabilirsin..
Ben sana dargın değilim,biraz incindim ama önemi yok,iyi niyetli olduğundan emin olunca unuttum gitti,ben işletmeciyim ve eğitip yönlendirdiğim 24 eleman var aralarında bana en fazla soru soranlardan çok şey öreniyorum..girişim ve atılganlığının devamında başarı diliyorum..

SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 10508
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 70
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 100 adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #94 : Ekim 27, 2017, 23:24:45 »
..
Ben sana dargın değilim,biraz incindim ama önemi yok,iyi niyetli olduğundan emin olunca unuttum gitti,ben işletmeciyim ve eğitip yönlendirdiğim 24 eleman var aralarında bana en fazla soru soranlardan çok şey öreniyorum..girişim ve atılganlığının devamında başarı diliyorum..


Form için sevindirici bir yazı.

Birlik olma düşüncesiyle birleştirici, kucaklayıcı olmuş, beğendim.

Çevrimdışı Görkem Çakır

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 359
  • Yer: Eskişehir
    Yaş: 26
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 22
  • Rakım: 750-850
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #95 : Ekim 28, 2017, 00:46:36 »
Bu başlıkta ve hatta forum genelinde cevap vermeyeceğim insanların arasındasınız Görkem Çakır. Gerekçesi de bu başlık altında bir mesajıma “farazi” şeklinde bir cevap yazmış olmanız.

Bu mesajdan sonra size laf anlatmak için enerji harcamayı gereksiz gördüm. Kabalıktır zira gayet düzeyli bir mesaja “farazi” deyip kestirip atmak.

Herhangi bir cevap vermeyeceğim, rica ederim ben yokmuşum gibi davranın.

Arap saçına dönmüş konu.

Balın içerdiği su miktarı belli bir eşiğin üzerindeyse bal ekşiyebilir. Isıtmalı dinlendirme kazanları da dolaylı olarak nemin azaltılması amacına hizmet eder.

1/1 yaptığınız şerbet ile 2/1 yaptınız şekeri aynı ortamda bırakın, 1/1 olanın çok daha kısa sürede ekşidiğine tanık olacaksınız.

Şu mesajınızı bir daha okuyun lütfen. Mesajın hangi mesajlara cevap niteliğinde yazıldığını inceleyin lütfen. Balın %18-19'dan yüksek miktarda nem içerdiğinde ekşidiğini sadece bu konuda bile defalarca yazıldı. Bunu bilmeyen bir arıcının çok bilgisiz olma ihtimalinin yüksek olması tartışmaya açık bile değildir. Kaldı ki Sayın Osman Hocaoğlu'nun bilimsel açıklaması alıntı yapılarak teşekkür dahi edilmiş.

balın ekşimesi demek içinde bakteri maya vs. üremesi demek.
Normal olgunlaşmış bir balı isteseniz de ekşitemezsiniz.
kıvamı nedeni ile içinde hiçbirşey yaşayamaz. çünkü su içeriği %17 (aklımda kalan) civarında. kalanı şeker. bu yoğunlukta bir maddenin içindeki suyu nasıl alıp kullanacak ekşitecek canlılar. Ayrıca balın ph değeri 4 civarında. gene bu etmen bile tek başına mikrop öldürücüdür.Bu sebeplerle balın ekşimesi çok zordur.
Ha nasıl olur?
en basit sebep erken sağım. baldaki su yeterince uçmadığı için uygun ortam olur. veya,
sürekli sıcak soğuk arasında kalan bal kabı, üstte boşluk varsa terleme yapar. terleme neticesinde üst kısımda su birikir. nem oranı arttığı için ekşime olur.
Ya da içine su dökülmüştür kazanın. su normalde bala fazla nufüz etmez balın üstünde kalır. siz tenekeye ya da şişeye aldıkça bir kısmının üstünde su kalır ve ekşime olur.
Çözüm.
Ekşi baldan sirke olur. ister havasız ister havalı ortamda sirke yapabilirsiniz. internette tarifleri mevcut. çok ta güzel oluyor. yaptım zamanında.

Ama ben olsam sirke filan yapmam. çünkü bu balın bozulan kısmı çok azdır. yukarıda anlattığım nedenlerle.
Murat beyin dediği gibi benmari usulü ısıtın.  soğuyunca tadına bakarsınız. muhtemelen düzelecektir. kendiniz tüketirsiniz ya da arılarınıza verirsiniz.

Sayın Osman Hocaoğlu bilgi birikiminizle olaylara yaklaşımınız çok profesyonel.  Cevabınız için teşekkürler.

Arap saçına dönmüş konu.

Balın içerdiği su miktarı belli bir eşiğin üzerindeyse bal ekşiyebilir. Isıtmalı dinlendirme kazanları da dolaylı olarak nemin azaltılması amacına hizmet eder.

1/1 yaptığınız şerbet ile 2/1 yaptınız şekeri aynı ortamda bırakın, 1/1 olanın çok daha kısa sürede ekşidiğine tanık olacaksınız.

 Siz ancak bir cahilin bilmeyeceği önemli bilgileri(arıcıyım diyen forumu takip eden herkez hatta sadece bu konuyu okumuş olan bile bilir) konunun ortasına yazarak mesajı yazarken hitap ettiğiniz kişilere yine belki istemeyerek cahil demiş oluyorsunuz. Bunun üstüne size sadece 'afaki' bir mesaj yazdığınız söylenmiş üstüne açıklamasınıda eklenmiş. Hakaretinizin olgunlukla karşılanmış. Sizin hakaretinizi olgunlukla karşılayan kişiye 'laf anlatmaya enerji harcamaya değmez' lafını söyleyecek kadar büyük bir hata yapabiliyorsunuz. Üstüne ekliyorsunuz 'ben yokmuşum gibi davranın' yazıyorsunuz. Buna gerekçe olarakta sizin hakaretinize olgunca cevap olan'afaki' kelimesini gösteriyorsunuz.

??


Bu mesajdan sonra size laf anlatmak için enerji harcamayı gereksiz gördüm. Kabalıktır zira gayet düzeyli bir mesaja “farazi” deyip kestirip atmak.
 

Farazi diye kestirip atmış mıyım ? Bir açıklama getirmiş miyim ?

Bahsettiğimiz şey başka İsmail Bey.

Arap saçına dönmüş konu.

Balın içerdiği su miktarı belli bir eşiğin üzerindeyse bal ekşiyebilir. Isıtmalı dinlendirme kazanları da dolaylı olarak nemin azaltılması amacına hizmet eder.

1/1 yaptığınız şerbet ile 2/1 yaptınız şekeri aynı ortamda bırakın, 1/1 olanın çok daha kısa sürede ekşidiğine tanık olacaksınız.

Mevzu bahis'in ekşimiş balın tatlanması olduğu düşünülürse yazdığınız mesajın balın ekşimesi üzerine olduğu göz önüne alındığında. En basit bakış açısıyla bile mesajınızın farazi olduğu ortada.

Yazdığım mesaja harcanan emek bile bazı şeyleri görmek için tek başına yeterli.

Sizi durumu tekrar değerlendirmeye davet ediyorum. 
Ne sevimli böcekler şu arılar.