Gönderen Konu: Bal Neden Ekşir?  (Okunma sayısı 22259 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsmail Gümüş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1115
  • Yer: Ankara
    Yaş: 34
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: Kışlatmada 800, bal sezonunda 1200
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #15 : Ekim 16, 2017, 21:27:23 »
Olgunlaşmadan hasat edilmiş olabilir mi?

Çevrimdışı Özentemel

  • Larva
  • **
  • İleti: 85
  • Yer: Kışın izmir yazın datça
    Yaş: 53
  • ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi can yücel
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 160
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #16 : Ekim 16, 2017, 23:30:27 »
Ben bunun sırrını çözemedim

Olgunlaşmamış bal  şekerli bal falan diyorlar ama

Bazen sırlı bal da köpürüyor.

Yanlız şundan eminim  şeker çok verilirse köpürmüyor.
Ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi

Çevrimdışı ismail akyüz

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2474
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
    Yaş: 37
  • ismail akyüz
    • https://www.facebook.com/ismail.akyuz.984
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 80
  • Rakım: 240
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #17 : Ekim 17, 2017, 00:33:42 »
bunun bir çaresi yokmu?yoksa bsl dinlendirme kazanı masrafımı çıkacak yine ???

Çevrimdışı Kemal68

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 152
  • Yer: Aksaray
    Yaş: 33
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #18 : Ekim 17, 2017, 09:57:56 »
Çevremdeki bazı insanlara balımın daha çıkmadığını hasat zamanına biraz daha olduğunu acele etmemeleri gerektiğini söylememe rağmen acele ettiler ve aynı yörede 1 ay önce hasat edilmiş baldan aldılar. Daha sonra benden de aldılar.

Bu kişiler şimdi -önceki aldığımda ekşimsi bir tat var. diye yakınıyorlar.   
Arı gibi eri olanın, cennet gibi yeri olur. Atasözü

Çevrimdışı ismail akyüz

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2474
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
    Yaş: 37
  • ismail akyüz
    • https://www.facebook.com/ismail.akyuz.984
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 80
  • Rakım: 240
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #19 : Ekim 17, 2017, 10:08:16 »
videolarda bal hasadını izleğim bazı büyük arıcı firmalarının sadece bal kemerli ve alttan sırlanmamış bir sürü ballı çerçeveği sağdığını gözlemledim,ben bal sağımını eylülde yaptım,ben bal sağımı yaptığım sır alma kazanında 2 gün beklemesinden şüpheleniyorum,aldığımız sırların balını tamamen süzülsün diye 2 gün bıraktık 10 kavanoz civarı çıktı,ondan şüpheleniyorum yada başka bişey ::) ::) ::)

Çevrimdışı Muratcan Öztürk

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 433
  • Yer: GiRESUN
    Yaş: 37
  • Muratcan Öztürk
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 36
  • Rakım: 300
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #20 : Ekim 17, 2017, 13:23:22 »
Balı sağdıkdan sonra süzme makınasında bekletilirse makina 304 krom değilse balın tadını değitiriyor. Geçen yaz 2000 tl ye 304 krom kazan aldım sağdığım balı içinde 3 gün 30 derecede dinlendiriyorum. Sağımda sırlanma oranı yarının altındaydı ama ekşime yok.
MURAT52

Çevrimdışı Görkem Çakır

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 389
  • Yer: Eskişehir
    Yaş: 26
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 22
  • Rakım: 750-850
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #21 : Ekim 17, 2017, 14:09:32 »
videolarda bal hasadını izleğim bazı büyük arıcı firmalarının sadece bal kemerli ve alttan sırlanmamış bir sürü ballı çerçeveği sağdığını gözlemledim,ben bal sağımını eylülde yaptım,ben bal sağımı yaptığım sır alma kazanında 2 gün beklemesinden şüpheleniyorum,aldığımız sırların balını tamamen süzülsün diye 2 gün bıraktık 10 kavanoz civarı çıktı,ondan şüpheleniyorum yada başka bişey ::) ::) ::)

1- Sır alma kazanında bekletmek ekşimeye neden sebep olsun ki ?
2- Sır alma kazanının bal dinlendirme kazanından farkı nedir ?

Ayrıca eklemek isterim. Apimondia 2017'deki konuşmalardan balların içeriklerinin eser miktarda değiştiğini. Bu içerik değişiminin eser miktarda olsa dahi balların genel özelliklerindeki değişimin beklenenden fazla olabildiğini çıkardım.
Ne sevimli böcekler şu arılar.

Çevrimdışı izzet6786

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 163
  • Yer: ZONGULDAK FİLYOS
    Yaş: 32
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 10
  • Rakım: 350
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #22 : Ekim 17, 2017, 17:52:29 »
Hasattan sonra oluşan köpüğü balın üzerinden ertesi gün alın.Aldıktan sonra bir kaç tur karıştırıp dinlenmeye bırakın.Bu işlemi 2-3 kez yapıp bal şeffaflaşıp balın üzerindeki kabarcıklar kaybolduktan sonra 10 gün dinlenmeye bırakıp kavanozlayın.
Arı bal alacak çiçeği bilir.Arı gibi çalış, aslan gibi ye.

Çevrimdışı Özentemel

  • Larva
  • **
  • İleti: 85
  • Yer: Kışın izmir yazın datça
    Yaş: 53
  • ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi can yücel
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 160
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #23 : Ekim 17, 2017, 22:35:26 »
Bal hasat edildikten hemen sonra kesinlikle kavanozlamayın

Dinlendirme

 Kapları edinin

Piyasaya süreceğiniz zaman kaplara doldurun

Öyle servis edin
Ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi

Çevrimdışı ismail akyüz

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2474
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
    Yaş: 37
  • ismail akyüz
    • https://www.facebook.com/ismail.akyuz.984
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 80
  • Rakım: 240
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #24 : Ekim 17, 2017, 23:04:26 »
1- Sır alma kazanında bekletmek ekşimeye neden sebep olsun ki ?
2- Sır alma kazanının bal dinlendirme kazanından farkı nedir ?

Ayrıca eklemek isterim. Apimondia 2017'deki konuşmalardan balların içeriklerinin eser miktarda değiştiğini. Bu içerik değişiminin eser miktarda olsa dahi balların genel özelliklerindeki değişimin beklenenden fazla olabildiğini çıkardım.
şüpheleniyorum diye yazmisım,kesinlik yok,metal maddeler balı ekşitir..metal kaşığı kavaniz ıçinde 1 hafta bırakın ekşidiğini goreceksiniz...sır alma kazanım 420 kalite olduğu için şüphelendim..tamamen şüphelerle dolu cümleler..sebep bulununcaya kadar..

SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı cuneyt...ariligi

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 146
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #25 : Ekim 17, 2017, 23:13:49 »
Bal hasat edildikten hemen sonra kesinlikle kavanozlamayın

Dinlendirme

 Kapları edinin

Piyasaya süreceğiniz zaman kaplara doldurun

Öyle servis edin
Hamur yoğurmak  için kullanılan legenlerden  çapı 70 _80cm var onlarda 3 gun üzerini tulbentle kapatıp kuru ve güneş almayan yerde   dinlendirip o şekilde kavanozladim,  Öğrenmek istediğim konu maksimum kaç gün dinlendire biliriz, Bozulmadan.  Bendeki arılar ağustos ortasında ancak 4 de 1 lik kısmını sirlamişti, bu durumda iken sağmiştim.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11190
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #26 : Ekim 17, 2017, 23:20:33 »
En sonunda geriye döneceğiz.

Ağaç fıçılara bal koyacağız.

Ağacı en sonunda sağlıklı olan diyeceğiz.

Çevrimdışı Mümün Kula

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2028
  • Yer: kırklareli/lüleburgaz
    Yaş: 49
    • teknik arıcılık bilgi paylaşım forumu
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 27 kovan
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #27 : Ekim 17, 2017, 23:39:30 »
Sağdıktan sonra bir hafta dinlendirip kavonozlanınca olur.
Ayçiçek balı daha fazla dinlenirse dinlenirken donar.
Zamanı iyi ayarlamak lazim.
Olgunlaşmış bal almak için arının gücüne göre balığa çerçeve vermeli.
Sonra yok sırlamadı.  Yok akım kesildi falan.

Çevrimdışı Özentemel

  • Larva
  • **
  • İleti: 85
  • Yer: Kışın izmir yazın datça
    Yaş: 53
  • ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi can yücel
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 160
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #28 : Ekim 18, 2017, 00:21:04 »
Hamur yoğurmak  için kullanılan legenlerden  çapı 70 _80cm var onlarda 3 gun üzerini tulbentle kapatıp kuru ve güneş almayan yerde   dinlendirip o şekilde kavanozladim,  Öğrenmek istediğim konu maksimum kaç gün dinlendire biliriz, Bozulmadan.  Bendeki arılar ağustos ortasında ancak 4 de 1 lik kısmını sirlamişti, bu durumda iken sağmiştim.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Dostum keşke sana kesin bir süre verebilsem

Arıcılık dünyasında iki kere iki dört etmiyor

Ben dinlendirme kaplarında bekletiyorum ihtiyacım oldukça doldurup kullanıyorum sorun olmuyor.
Ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi

Çevrimdışı Görkem Çakır

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 389
  • Yer: Eskişehir
    Yaş: 26
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 22
  • Rakım: 750-850
Ynt: Bal Neden Ekşir?
« Yanıtla #29 : Ekim 18, 2017, 00:25:45 »
Şöyle dinlendirilir böyle dinlendirilir gibi dinlendirme şekilleri söylemek aç birine balık vermekten bile beter. Bizim balık tutmayı öğrenmemiz gerekiyor. Balık tutmak içinde yemi nereye takacağını bile bilmeyenler olduğunu varsayarsak işin temeline inmek doğru olan. Balı dinlendirmek derken kasttetiğimiz şey nedir? %20'nin üstündeki nemini uçurmak mı ?
Ne sevimli böcekler şu arılar.