Gönderen Konu: Bal dinlendirme.  (Okunma sayısı 16802 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ferhat Sarı

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 775
  • Yer: istanbul**sinop
    Yaş: 41
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Kovan Sayısı: 9
Ynt: Bal dinlendirme.
« Yanıtla #30 : Temmuz 29, 2015, 21:17:38 »
Kestane balı berrak olmaz ki ? Yada ben hiç berrak kestane balı görmedim.


Ferhat Sarı
Ferhat SARI
İstanbul/Acıbadem
Sinop

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11190
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Bal dinlendirme.
« Yanıtla #31 : Temmuz 29, 2015, 21:45:04 »
Kestane balı azda olsa almıştım. Balın rengi berrak değil,berraklaşmasını sağlamanın bir yolu mevcut mu?

Balda berraklık kavramı daha çok açık renk ballar için kullanılır.

Açık sarı, sarı, kırmızı varan bal renklerindeki ballar dinlendirme sonucu içindeki petek kırıntıları ve hava kabacıkların arınmış şekilde kavanozlardaki temiz görünümdür.

Çevrimdışı ahmetoflaz

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 451
  • Yer: ADANA
    Yaş: 30
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 50 olduk şükür
  • Rakım: 180
Ynt: Bal dinlendirme.
« Yanıtla #32 : Temmuz 29, 2015, 22:23:32 »
aklımda bir soru dönüp duruyor.

Balın 40-45 derecede 1 gün bekletilmesi ve sonrasında dinlendirme işini doğal ortamda yapabilir miyiz?

Şöyle ki geçen hafta köyde ölçtüğüm hava sıcaklığı 40,8 di.

Tenekeleri güneş ışığı altında bir veya birkaç gün bekletsek benzer verim alır mıyız?

Isınan tenekenin bala olumsuz bir etkisi olur mu?

Ağzı kapalı tenekede ısınmasında bir sakınca var mı?

Malum bu gün yandı Çukurova  ;D

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11190
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Bal dinlendirme.
« Yanıtla #33 : Temmuz 29, 2015, 23:16:23 »
Balın geç kristalleşmesinin korunması sıcaklığının sürekli aynı olmasıyla ilgidir.

Gündüz sıcaklığını yükseltiniz güzel ama gece sıcaklık düşünce soğursa olmaz.

Birde bal içindeki nem oranı yüksekse sıcaklıkta bozulma olabilir.

Çevrimdışı eselcuk

  • Boş Petek
  • İleti: 8
  • Yer: Eskişehir
    Yaş: 43
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: Çok şükür
Ynt: Bal dinlendirme.
« Yanıtla #34 : Temmuz 31, 2015, 02:55:22 »
Anladığım kadarıyla dinlenen baldaki ufak bal mumu arı kalıntısı gibi maddeler en dibe iniyor. balda etrafında kristalizasyon oluşturacak yabancı katı madde kalmaması, şekerlenmeyi geciktiriyor. balın 45 dereceye ısıtılması çökmeyi hızlandırmadan başka etkisi yok diye düşünüyorum.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11190
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Bal dinlendirme.
« Yanıtla #35 : Temmuz 31, 2015, 09:23:09 »
baldaki ufak bal mumu arı kalıntısı gibi maddeler en dibe iniyor.

 balın 45 dereceye ısıtılması çökmeyi hızlandırmadan başka etkisi yok diye düşünüyorum.

Kalıntı dediğiniz maddeler eğer taş kum gibi değilse üstte toplanır.

Balın yoğunluğu 1,45 kg/dm

45 dereceye kadar ısıtmak, balın  kristallenmesini yavaşlatıyor.

Çevrimdışı mustafa kemal alkoç

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 5973
  • Yer: istanbul
    Yaş: 53
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: Bir adet teknik kütük kovan, 82 adet dolu 50 adet boş
  • Rakım: 61
Ynt: Bal dinlendirme.
« Yanıtla #36 : Temmuz 31, 2015, 20:57:15 »
Balı dinlendirmeden kavanozlara koymayın üzülürsünüz. Bal dinlendikçe güzelleşiyor.
SADECE VAZGEÇENLER KAYBEDER.

İNSAN ÖZLEMEMELİ.

HAYAT BANA ARICILIK, ARICILIK BANA HAYAT VERDİ.

Arı diye bir derdim var bin dermana değişmem

Çevrimdışı Ramazan Çetintaş

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 239
  • Yer: Kocaeli
    Yaş: 37
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 15
  • Rakım: 220
Ynt: Bal dinlendirme.
« Yanıtla #37 : Ağustos 01, 2015, 10:55:30 »
Balı süzdükten sonra balı tekrar bal süzme makinesine doldurup orda bekletsek musluğuda var
İnsanın kazandığı paradan değil, paranın kazandığı insandan kork. N.F.K.

Çevrimdışı Cem Şeker

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 584
  • Yer: Amasya/Gümüşhacıköy
    Yaş: 39
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 22+3 Sepet olmuşuz.
  • Rakım: 800
Ynt: Bal dinlendirme.
« Yanıtla #38 : Ağustos 01, 2015, 11:41:41 »
Balı 2-3 gün dinlendirdikten sonra buzdolabının alt bölümünde sabit sıcaklıkta muhafaza etsek donmasını geciktirirmiyiz? Deneyimi olan varmı?
Arılar galiba mucize canlılar...

G.Hacıköylü arılığı.

Çevrimdışı kocabaldır

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 175
  • Yer: ÇANAKKALE
    Yaş: 57
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 65
  • Rakım: 100
Ynt: Bal dinlendirme.
« Yanıtla #39 : Ağustos 02, 2015, 09:16:49 »
Balı süzdükten sonra balı tekrar bal süzme makinesine doldurup orda bekletsek musluğuda var


     Bal süzme makinasının ayakları sağlamsa,  gıda bekletiminede uygunsa ,çok güzel olur.

Çevrimdışı Bekir ARSAN

  • BEKİR ARSAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6845
  • Yer: BANDIRMA
    Yaş: 52
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Bal dinlendirme.
« Yanıtla #40 : Ağustos 23, 2015, 16:23:19 »
Kapaktan karınca girmesine dikkat edin
BEKİR ARSAN  BANDIRMA BEZİRCİ KÖYÜ
DT 03.07.1965   
0Rh +
 beklenen    gün gelicekse cekilenler kutsaldır

amirbey

  • Ziyaretçi
Ynt: Bal dinlendirme.
« Yanıtla #41 : Ekim 16, 2015, 21:56:53 »
balı ısıtsak 50 derecede uygun olurmu?

Çevrimdışı Numan Yıldıran

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2432
  • Yer: BİGA
    Yaş: 34
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Kovan Sayısı: 48
Ynt: Bal dinlendirme.
« Yanıtla #42 : Ekim 16, 2015, 22:07:07 »
Uygundur
balı ısıtsak 50 derecede uygun olurmu?

Normal balı mı ısıtıyoruz, donmuş veya donma üzere olan balımı?

 Bu arada 50 derece üzeri sıcaklıklara balı maruz bırakmamak önemli.
https://www.facebook.com/numan.yildiran


Arı kahrını çekmeyen balın kadrini ne bilir.

Çevrimdışı ÖMER HOCAA

  • Boş Petek
  • İleti: 6
  • Yer: ORDU
  • Kovan Sayısı: 1
Ynt: Bal dinlendirme.
« Yanıtla #43 : Haziran 29, 2016, 01:24:36 »
Selamun aleyküm sevgili arıcı dostlar. Bugün itibariyle kestane mevsiminin sonlanmasi sebebiyle bal samimi yapmış bulunmaktayım. Hava Tahmin raporlarına göre önümüzdeki bir kaç gün havaların yağışlı geçeceği bilgisi üzerine bal hasadı yapmaya karar verdim.  28 çerçeve kocanın 14 çerçeve hasat yaptım.  Çerçevelerin ikisi tam sirli, ikisi yarın sırlı, besi üçte bir diğer besi hiç sırlı değildi.  Yağmurlu havada zaten az olan balı arılara yem etmek istemedigimden hasadı erken yapmak zorunda kaldım.  Tahmin edersiniz ki bardak su oranı biraz yüksek gibi. Bu balı nasıl dinlebdirmemi tavsiye edersiniz.

GT-I8200Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


özgür

  • Ziyaretçi
Ynt: Bal dinlendirme.
« Yanıtla #44 : Haziran 29, 2016, 01:43:23 »
balın kıvamı nasıl su gibimi çok cıvıksa kesin ekşir.
koyumu. koyuysa birşey olmaz.
koyu değilse
serin bir yerde ağzı açık olarak ağzına ince bir tülbent atıp birkaç gün beklet
balın üzerindeki sulu kısmı kepceyle alıp şerbet yapıp iç :)

bereketli olsun