Gönderen Konu: Balözlü ve Çiçektozlu Bitkiler İçin Görüşler,Eleştiriler ve Öneriler  (Okunma sayısı 141508 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Muammer ŞAHİN

  • Ziyaretçi
merhaba arkadaşlar. arıcılığa başlamadan önce bir miktar bal almıştım. balın kapağını açmam ile kokusunun odaya yayılması bir oluyordu. balın hileli olup olmadığı konusunda da bir fikrim yok. sizce esans kullanılmış olabilir mi. ya da bildiğiniz bir bitki var mı balın bu şekilde kokmasına sebep olan. amacım ürettiğim baldaki aromayı yoğun hale getirmek. ülkemizin neredeyse her yerinde bulunan sütleğen bitkisi de bala çok fazla aroma veriyor. fakat onun kokusu farklı. yardımcı olursanız sevinirim. iyi günler iyi çalışmalar.

Not: bulunduğum bölgede zahter ve kekik bolca var. benim ürettiğim balda o koku çok hafif şekilde geliyor.

ürettiğiniz baldaki aromayı en iyi arı kendisi halledecektir. çünkü ne kadar yer çiçeği bir birine katarsa o kadar aroma çeşitli ve yoğun olacaktır.

arıcılık yapmadan önceki aldığınız balın sahte olup olmadığını yada ne şekilde kokup kokmadığının yorumunu uzaktan yapma imkanımız yoktur. ancak, aroma verici takviyelerle reçelden sahte bal yapıldığına dair söylemler duyuyoruz. sahte balların gerçek ballara oranı %10 civarında ülkemizde.

hatta çinden getirilen bal esansı ile şeffaf yani arkası görülebilen ballar da yapıldığı söyleniyor.

Almanya ve avrupanın bazı ülkelerinde, meyve şekerinden (fruktoz) arılara bal yaptırmaya ve gerçek bal fiyatından daha yüksek fiyata satmaya başladılar. üzerine etiket olarak "meyve şekerinden üretilmiştir" diye etiket koymaya başladıkları haber verildi. avrupadakiler bunlara daha fazla rağbet gösteriyormuş, içinde kimyasal yok diye ve çevresel kirleticilerden etkilenmiyor diye, laboratuvar ortamındaki hijyene yakın bal üretiliyor diye. yani arılığın önüne kovanların önüne FRUKTOZ TIR'ını çekiyorlar, kovanlar meraya değil fruktoza çalışıyor, sonra yapılan balı gerçek baldan daha yüksek fiyata satıyorlar. arz talep meselesi.

bizde yapsan bazı bölge arıcılarımız pancar şekerinden olan şeker balı piyayasının elinden kaybedebilir belki :)

yada bizdeki şeker balını avrupaya ihraç etseler sorun çözülecek, bize ge gerçek bal kalacak vatandaş olarak %10'luk sahte bal dilimi için konuşuyorum. o zaman %0 sahte bal. biz ucuza gerçek bal yemiş oluruz, avrupalı hem de yüksek fiyata fruktoz yada pancar şekeri balı yemiş olur.

kısaca alan memnun, satan memnun, yiyen memnun. :)

Çevrimdışı Ruhi EREN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 546
  • Yer: konya-Ereğli
    Yaş: 36
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 29
  • Rakım: 1600
Arı domates çiçeğinden nektar alır mı. Ben hiç konduğunu görmedim ama domatesten bal bekleyenler var.

Çevrimdışı Salih İşlek

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 377
  • Yer: ANTALYA/DÖŞEMEALTI
    Yaş: 42
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 15 Civarında
  • Rakım: ÇOK YÜKSEK DEĞİL
Arı domates çiçeğinden nektar alır mı. Ben hiç konduğunu görmedim ama domatesten bal bekleyenler var.
,
            Arı domates çiçeğine konmaz domates için serada bambus arısı kullanılır..
Hak ol ki hüda mertebeni eyleye ali