Gönderen Konu: Arı ekmeği (Perga)  (Okunma sayısı 28971 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Abdullah Bulca

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1266
  • Yer: mersin
    Yaş: 45
    • Blog Sitem
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 47
  • Rakım: 350--1800
Ynt: Arı ekmeği (Perga)
« Yanıtla #45 : Mayıs 20, 2012, 22:31:50 »
Mehmet abi bu işine yararmı


http://www.youtube.com/watch?v=Eim5NiEUyjI

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 62
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Arı ekmeği (Perga)
« Yanıtla #46 : Mayıs 20, 2012, 22:39:45 »
Görüntülerden anladığım kadarıyla petekleri dondurucuda dondurup öğütmek suretiyle ayrıştırıyor.

Sertleşen arı ekmeği parçalanmadan çıkıyor.

Büyük çaplı üretim için olabilir fakat peteği bozmadan ayırmak için tek tek uğraşmak gerek.
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı Abdullah Bulca

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1266
  • Yer: mersin
    Yaş: 45
    • Blog Sitem
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 47
  • Rakım: 350--1800
Ynt: Arı ekmeği (Perga)
« Yanıtla #47 : Mayıs 20, 2012, 22:45:53 »
Abi % 70 ni anlamadım unutmuşum ruscayı :(

Abi şunu diyor -1 derecede parçalar halinde donduruyoruz daha sonra mikserin içine atıyoruz perga yı parçalamamak için kalın  mikser olacak diyor orta devirde çalıştırıyor sonra eleğe alıyor bir şeyler daha anlatıyor ama anlamadım

bir video daha var abi oda matkapla yapıyor aynı işi



Çevrimdışı Abdullah Bulca

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1266
  • Yer: mersin
    Yaş: 45
    • Blog Sitem
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 47
  • Rakım: 350--1800
Ynt: Arı ekmeği (Perga)
« Yanıtla #48 : Mayıs 20, 2012, 22:50:06 »

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 62
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Arı ekmeği (Perga)
« Yanıtla #49 : Mayıs 20, 2012, 22:54:57 »
Yine Arı ekmeği depolanmış peteği ayrıştırmak için tamamen parçalıyor.

Değişen tek şey parçalayıcıyı matkapla çevirmek.
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 62
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Arı ekmeği (Perga)
« Yanıtla #50 : Mayıs 20, 2012, 22:57:58 »
Arı nasıl olsa peteklere depoluyor.

Petek gözlerini bozmadan arı ekmeğini çıkarmaya yarayan aparatlar var ama internette bir türlü görüntüye ulaşamadım.

İlk gördüğümden esinlenerek çalışma prensibini tahmin ettiğim bir aparat yapıp denedim, gayet başarılı ama biraz dikkat ve sabır gerekiyor.:D









http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı Abdullah Bulca

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1266
  • Yer: mersin
    Yaş: 45
    • Blog Sitem
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 47
  • Rakım: 350--1800
Ynt: Arı ekmeği (Perga)
« Yanıtla #51 : Mayıs 20, 2012, 23:03:52 »
ikincide de şunları diyor ilk gösterdiği küçük olan mikser az sayıda petek için kullanırız diyor çok sayıda oldumu küçük olan kötü çalışıyor diyor. Buda özellikle dondurmaktan bahsediyor birde yemeklere kullanmak gerekir gibi bir şeyler dedi ama tam anlamadım sonrası miksere atıyor ama zannederim bizdeki mikserler gibi bıcak uclu değil onlar sonra iki ayrı elekten geçiyor ilki parçalanmamış petek parçaları için daha sonra onun içine kalan pergalara bakarız diyor ikinci elekle de tozları ayrıştırıyor perga asıl ikinci elekte çıkıyor


abi anladığım kadarıyla püf noktası dondurmak...

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 62
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Arı ekmeği (Perga)
« Yanıtla #52 : Mayıs 20, 2012, 23:13:25 »
Peteği parçalamayı göze aldıktan sonra ayrıştırmak kolay.

Tabi bu üretim şekline bağlı.

Az sayıda üretim yapacaksanız peteği bozmaya değmez.

Özel yöntemlerle sadece arı ekmeği stoklattırıp, ticari olarak bu işi yapıyorsanız videodaki gibi petekleri parçalayarak ayrıştırmak mantıklı.
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı Abdullah Bulca

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1266
  • Yer: mersin
    Yaş: 45
    • Blog Sitem
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 47
  • Rakım: 350--1800
Ynt: Arı ekmeği (Perga)
« Yanıtla #53 : Mayıs 20, 2012, 23:15:37 »
Anladım abi...

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 53
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Arı ekmeği (Perga)
« Yanıtla #54 : Mayıs 20, 2012, 23:18:32 »
Petekte depolu olan çiçek tozu miktarı az ise peteği parçalamaya deymez.

Fakat bloke olmuş şekildeyse, peteği parçalamak mantıklı.

Harcayacağımız toplam zaman ve arı ekmeğinden elde edeceğimiz maddi kazanç değerlendirildiğinde, peteği sağlam olarak kurtarmamızın bize kazandıracağı fazla birşey yok.

Pergaları parçalamadan bu şekilde çıkarabiliyorsak, yöntem gayet mantıklı.

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 62
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Arı ekmeği (Perga)
« Yanıtla #55 : Mayıs 21, 2012, 00:08:09 »
Görünen o ki, dondurulmuş arı ekmeği parçalanma esnasında zarar görmüyor.

Yanlız dondurulmuş olan gıda maddeleri çözülmeden saklanmak zorunda.

Çözüldükten sonra tekrar dodurulduklarında besin değerini kaybederler.

Eledikten sonra arı ekmeği tanelerini döktüğü kap yalıtılmışa benziyor.
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı Abdullah Bulca

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1266
  • Yer: mersin
    Yaş: 45
    • Blog Sitem
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 47
  • Rakım: 350--1800
Ynt: Arı ekmeği (Perga)
« Yanıtla #56 : Mayıs 21, 2012, 00:13:16 »
Abi bir düzeltme yapalm bir başka videoda gördüm

ilk kırmızı olan makinaın içinde mikser yok zincir var yan tarafındaki elektrik motoru kayışla bağlanmış

Çevrimdışı Muharrem KAPLAN

  • MUHARREM KAPLAN
  • Larva
  • **
  • İleti: 55
  • Yer: KASTAMONU-CİDE
    Yaş: 38
  • Hayvancılık sultanlıksa, arıcılık imparatorluktur.
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Kovan Sayısı: 1
  • Rakım: ~1000 Metre
Ynt: Arı ekmeği (Perga)
« Yanıtla #57 : Mayıs 22, 2012, 12:33:09 »
Öyleyse ilk önce ayrılabilir alt tablalı bir kovan, bununla beraber yarım ballık şeklinde bir kat gerekiyor. Bu aparatın paylaşılan resimlerinden nasıl kullanıldığını çözemedim :-( Arıya yarım ballık çerçevelerine petek kabarttırıp, bu çerçeveleri en alt kattaki yarım ballığa koyup üstüne de ana arı ızgarasını koyunca aynı sonucu elde eder miyiz?

Küçük farklar ile evet.



Teşekkür ederim, o halde ilk iş yarım ballık ve buna göre çerçeve temin etmek. Saygılarımla....

Çevrimdışı Husrev

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 23
  • Yer: Çanakkale
    Yaş: 33
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 50
  • Rakım: 30-50
Ynt: Arı ekmeği (Perga)
« Yanıtla #58 : Mart 01, 2013, 13:32:00 »
  Derin dondurucuda bekletip poşetlediğimiz kabarmış peteklerin bazılarında çok az, bazılarında orta miktarda pergalı petek gözleri var.

Havaların ısınmasıyla bu pergalı gözler küflenecek. Nasıl bir önlem alıyosunuz bunun için? Hem perga gidiyor hem petek hasar görüyor (küflenmiş gözü temizlerken).

Mehmet Gençünal abinin paylaştığı resimdeki gibi bişey bulamadım. Kendisi de seri üretime geçmemişti en son sorduğumda.

Tavsiyelerinizi bekliyorum

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Arı ekmeği (Perga)
« Yanıtla #59 : Mart 01, 2013, 18:00:47 »
Bu saatten sonra petek gözündeki perga hasat edilmez ki...
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.