Gönderen Konu: Amatörce Ana Arı Üretimi (Kurtçuk Aktarımıyla)  (Okunma sayısı 45362 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 52
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Amatörce Ana Arı Üretimi (Kurtçuk Aktarımıyla)
« : Temmuz 04, 2011, 20:49:59 »
AMATÖRCE ANA ARI ÜRETİMİ  (Kurtçuk Aktarımıyla)  

      Daha önce forumumuzda, Halil BİLEN tarafından yazılan ve üyelerimizin katkı yaparak tartışıldığı AMATÖRCE ANA ARI ÜRETİMİ konusu,  çok ilgi görüp konu uzadığından, okunmakta ve aranan kısmın bulunmasında zorluklar çekilmesinden dolayı, konunun kısaltılıp, toparlanmasının iyi olacağı düşüncesiyle konunun tekrardan yazılmasında fayda görülmüştür.

     Yeni konuda,  AMATÖRCE ANA ARI ÜRETİMİ konusundaki Halil BİLEN’in yüklediği fotoğraflar kullanılmıştır.

AMATÖRCE ANA ARI ÜRETİMİ (Kurtçuk Aktarımıyla) konusuyla ilgili soru soracak veya katkı yapmak isteyen üyelerimizin, “ AMATÖRCE ANA ARI ÜRETİMİ (Kurtçuk Aktarımıyla) ilgili sorular, cevaplar ”  (http://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4906.0.html)  konusuna yazmaları, konunun dağılmaması için önemlidir.

Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 52
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Ynt: Amatörce Ana Arı Üretimi (Kurtçuk Aktarımıyla)
« Yanıtla #1 : Temmuz 04, 2011, 21:12:24 »
AMATÖRCE ANA ARI ÜRETİMİ  (Kurtçuk Aktarımıyla)  

      KONU BAŞLIKLARI

1-   Gerekli malzemeler
    http://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4905.msg55063.html#msg55063

2-   Çerçeve peteklendirme ve Destekleme kovanı (Stoklama kovanı)
     http://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4905.msg55079.html#msg55079

3-   Ana arı memesi üretim kolonisi hazırlama
     http://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4905.msg55277.html#msg55277

4-   Anaç koloni seçimi
     http://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4905.msg55309.html#msg55309

5-   Kurtçuk aktarımı (larva transferi)
      http://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4905.msg55481.html#msg55481

6-   Çiftleştirme kutusu arılandırma
      http://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4905.msg56010.html#msg56010

7-   Ana memesi dağıtma, Ana arı çiftleştirme kutusu kontrolü
     http://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4905.msg56057.html#msg56057

8-   Ana arı hasadı ve Kovana verilmesi
      http://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4905.msg56133.html#msg56133

9-   Ana arı işaretleme (markalama)
      http://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4905.msg56256.html#msg56256

10- Çiftleştirme kutusu besleme
      http://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4905.msg56261.html#msg56261

11- Ana arı üretiminde ayrıntılar
     http://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4905.msg56330.html#msg56330

Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 52
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Ynt: Amatörce Ana Arı Üretimi (Kurtçuk Aktarımıyla)
« Yanıtla #2 : Temmuz 04, 2011, 21:16:44 »
1- Gerekli malzemeler

   a-  Balmumu ana arı gözü

   b- Ana arı üretim parçaları

   c- Ana memesi çerçevesi

   d- Kurtçuk aktarım tığı ( Çin kaşığı)

   e- Ana arı çiftleştirme kutusu



      a- Balmumu ana arı gözü

Balmumundan ana arı gözü yapmak için doğal balmumunu “dalak” diye tabir ettiğimiz, araların kendilerinin ördüğü petekleri kullanıyoruz.



 

Doğal balmumu benmari usulüyle ısıtılır.

8–9mm çapında, sert ağaçtan yapılmış, pürüzsüz çubuk, bardaktaki soğuk suya sokulduktan sonra, eriyen balmumuna kısa süreli 8-10mm sokulur çıkarılıp tekrar suya sokulur, bu işlem çubuğun ucundaki balmumu yeterli kalınlığa ulaşıncaya kadar 3-5 defa tekrarlanır.  


 

Yaptığımız ana gözü çubuktan çıkartıldıktan sonra, küçük 2-3mm kalınlığındaki ahşap parçalara eriyen balmumuyla yapıştırıyoruz.




Ana gözlerini yapıştırdığımız ahşap parçaları, daha sonra anlatılacak olan, kovana koyacağımız çerçeveye balmumu damlatılarak yapıştırılacak.

Doğal balmumundan ana arı gözü yapılması ucuz olsa da uğraşı gerektiriyor.

Günümüzde doğal balmumu memelerinin yerini tıbbi plastik malzemeden yapılan aparatlar almıştır.

Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 52
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Ynt: Amatörce Ana Arı Üretimi (Kurtçuk Aktarımıyla)
« Yanıtla #3 : Temmuz 04, 2011, 21:21:10 »
      b- Ana arı üretim parçaları

Plastikten yapılmış bu parçalar işimizi kolaylaştırması açısından çok doğru malzemeler olduğunu söyleyebiliriz.



 
Çanak.  (ana gözü)




 
Sarı parça  (çanak tutucu)

Çerçeveye sabitlenen “Dip” parçasına tutturuluyor, sarı parçaya da çanak tutturuluyor.



 
Dip.

Çerçeveye 10 veya 12’şer adetten iki sıra olarak 20 veya 24 adet sabitlenen “dip” parçasına sarı parça takılıyor.



 
Tüp (kafes)

Tüp ana arının erken doğumlarda diğer memeleri kesmemesi için kullanılan parça.

Tüpleri kovanlara ana kabul ettirmede de aktif olarak kullanıyoruz.



 

Toplandığında bu şekilde takım hale geliyor ve doğal balmumu memelerinin işlevini yerine getirmeye hazır.


 

Tüplerin takılı halı.

Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 52
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Ynt: Amatörce Ana Arı Üretimi (Kurtçuk Aktarımıyla)
« Yanıtla #4 : Temmuz 04, 2011, 21:23:11 »
c- Ana memesi çerçevesi



 



 

Arıların yaptığı yoğun salkım nedeniyle, çerçeveyi kontrol edip kovana koyarken alttaki arıları ezmemek ve tüplerin rahat takılabilmesi için çerçevenin alt çıtası çıkartılabilir.

2 adet kalınca çıta iki kulağın arasına çakılıyor. Diplikler ya da doğal memelerin çıtaları bu kalın çıtalara tutturuluyor.

Bu memelerin takılacağı çıtalar döndürülebilir olmalı ama kendi kendine de düşmemeli.



 


Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 52
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Ynt: Amatörce Ana Arı Üretimi (Kurtçuk Aktarımıyla)
« Yanıtla #5 : Temmuz 04, 2011, 21:24:15 »
  d- Kurtçuk aktarım tığı   ( Çin kaşığı)


 

Anaç koloniden, ana gözüne, kurtçuğu almak için kullanacağımız aletler.


Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 52
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Ynt: Amatörce Ana Arı Üretimi (Kurtçuk Aktarımıyla)
« Yanıtla #6 : Temmuz 04, 2011, 21:26:01 »
   e- Ana arı çiftleştirme kutusu

Ana arı memelerinin veya yeni doğan ana arıların çiftleştirilmek üzere verilecekleri çiftleştirme kutuları var.

Dünyada bu konuda çok çeşit görmek mümkün… Ülkemizde de hem bazı önde gelen ana arı üreticilerinin tasarladıkları hem de her arıcının kendi durumuna göre yaptığı bir sürü örnek mevcut.

Sonuçta en az işçi arı ile en yüksek kalitede ana arı çiftleştirme mantığı üzerine kuruluyor sistem.

Ana arının ne kadar çok güçlü koloniden çiftleşmeye çıkarsa, daha iyi çiftleşeceği tezini hiç yabana atmadan bugüne kadar gördüğümüz en uygun materyali paylaşacağız finalinde.

Genel kullanılanlara şöyle bir göz atalım…


 

Tek gözlü strafor çiftleştirme kutusu.

   
 




2 gözlü (aynı zamanda tek gözlü de kullanılabilen) strafor çiftleştirme kutusu.
  


  




Ana arı üretme konusunda daha çok deneyimi olan büyüklerimizin bizlere önerdiği, en iyi sistem olduğu vurgulanan 5 çerçevelik ruşetler.



 

Arılıkta ana arı çiftleştirme kutularına sahip olmanın, arıcılığı kolaylaştırdığı bir gerçektir.

Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 52
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Ynt: Amatörce Ana Arı Üretimi (Kurtçuk Aktarımıyla)
« Yanıtla #7 : Temmuz 04, 2011, 22:00:43 »
2 - Çerçeve peteklendirme ve Destekleme kovanı (Stoklama kovanı)

Çerçeve peteklendirme

Ana arı üretimine yeni başlandığında, elimizde kabartılmış petekler olmadığından çerçeveleri peteklendirilmek gerekiyor.

 
 
Ana arı çiftleştirme kutularının 4 çerçevesini, standart çerçeveye bağlayarak standart kovanlarda peteklendirme uygulaması.


 

Normal kovanlarda kullandığımız çerçevelerin, kabarmış peteklerini ufak çıtalara sıkı geçecek şekilde keserek peteklendirme uygulaması.

Normal çerçeveden 6 adet ufak çerçeve peteklendiriliyor.


 

Yavrulu petek kesmek zorunda kalırsak, kapalı gözlü yavrulu çerçeve sıcak havada gölgede kısa sürede kesilip, çerçevelere takılıp en kısa zamanda arılandırmak gerekir.

Bu işlemi yapmadan önce, arılandırma için kullanacağınız işçi arıların alınacağı kovanın ana arısını önceden bulup kafese almalısınız ki zaman kaybı olmasın.
 


 
 
Kılavuz petekleri takmak gerektiğinde çerçevelere tel germe uygulaması yapılmasına gerek duyulmadığından dikkatlice tutturulması ve üst çıta bölümüne iyi bir ezilme yapılması gerekmektedir. Kabartmaya başladıkları çerçeveyi zaten arılar gereği gibi tutturuyorlar.

Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 52
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Ynt: Amatörce Ana Arı Üretimi (Kurtçuk Aktarımıyla)
« Yanıtla #8 : Temmuz 04, 2011, 22:07:25 »
Destekleme kovanı (Stoklama kovanı)

Çiftleştirme kutularını arılandırmak ve sonbaharda kışlatılacak kolonilere destek olmak amacıyla daha güçlü koloniler oluşturarak küçük çerçeveleri arılandırmak, yavrulandırmak ve ballandırmak için kullanılan bir kovandır.

Yeni ana arı üretimine başlanacaksa önce destekleme kovanları (stoklama kovanı) aktif hale getirilmesinde büyük yarar var. Yararı görüldükçe arılıkta devamlı aktif halde bulundurulacaktır nasılsa.


 

Destekleme (stoklama) kovanlarının faydalarına biraz değinelim.

Çiftleştirme kutuları ufak ve çerçeve sayısı az ve yoğun yavru faaliyetine maruz kaldıklarından bal stoklamasında yetersiz kalıyorlar.

Bilhassa kış döneminde ballı çerçeveye ihtiyaç duyuluyor.

Bunun için elimizdeki malzeme dökümü ile doğru orantılı olarak yedek boş çerçeve bulundurmak gerekiyor. Bu boş çerçeveleri destekleme (stoklama) kovanlarında yoğun beslemeye tabi tutarak ballandırıyor, sırlandıktan sonra yedekliyoruz.

İhtiyaç duyulduğunda bu ballı çerçeveleri küçük koloniye veriyoruz. [/i]


 

Destek kovanları (stoklama kovanları), çiftleştirme kutularındaki çerçevelerin ölçüleri dikkate alınarak arıcının kendi kovanlarında bazı değişiklikler yaparak oluşturulabilir.

Üstteki fotoğraftaki kovan 40 ufak çerçeve alabiliyor, fakat çerçeve alış verişi biraz zor oluyor. 


 

Ahşaptan veya strafordan yapılan örnekleri vardır.

Bu kovanların hacimleri büyük olmadığından kışın ısıtılması, yazında sıcaktan korunabilmesi için, bazı olumsuz tarafları olsa da strafordan (en az 30 dansite) yapılanlar daha uygun oluyor.

“Amatörce ana arı üretimin’ de kullanılan ekipmanlar” konusunda detaylarına girebiliriz.
 


 

Tek katlı, 10 çerçeveli strafor destekleme kovanı.


 
 
Gereğinde çiftleştirme kutularından yavrulu, arılı veya ballı çerçeve alış verişi yapılacağından çok katlı ve katları ayrılabilir olarak yapılmasında fayda var.

Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 52
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Ynt: Amatörce Ana Arı Üretimi (Kurtçuk Aktarımıyla)
« Yanıtla #9 : Temmuz 05, 2011, 19:13:56 »
3- Ana arı memesi üretim kolonisi hazırlama ve
    Yumurtanın gelişim süreci


Bu kovanda olmaması gerekenler nelerdir?

* Ana arı olmamalı.

* Kurtçuk-yumurta olmamalı.

* Varroa olmamalı.

Bu kovanda olmazsa olmazlar nelerdir?

* Bol genç işçi arı olmalı.

* Ballı, polenli çerçeve olmalı.

Ana arı memesi üretim kolonisi yapılacak kolonide ırk önemli midir? sorusuna vereceğimiz cevap aslında çok basit. Çok oğul vermeye meyilli, hızlı arı üretimi yapabilen sıcak iklim arıları bu işlem için çok uygun. Bizler genelde Muğla’lara öncelik veriyoruz.

Ana memesi yaptıracağımız kovanın anasını bir miktar arısıyla beraber çiftleştirme kutusuna alıyoruz.

Kovandaki açık ve kapalı yavrulu çerçeveleri arılarını kovan içine sirkeliyerek alıp diğer kovanlarımıza 1’er, 2’şer dağıtıyoruz, yerlerine ballı ve polenli çerçeveleri koyuyoruz.

Üretim kolonisi hazırlarken anayı almak ve kurtçuklu-yumurtalı çerçeveleri almak ana kurallardandır.




Kovandan alınan açık yavrulu çerçeveleri kuvvetli kovanlara, kapalı gözlü yavrulu çerçeveleri orta kuvvetteki, kendi yaptığı yavrulardan hariç vereceğimiz çerçeveyi sarabilecek arı nüfusu olan kovanlara veriyoruz.

Zamanımız varsa, arı sütü de yoksa, anayı alıp, 3 gün bırakırız koloniyi.
Doğal memeleri yaparlar ve alırız memelerdeki sütleri, bozarız memeleri ve dağıtırız diğer kolonilere yavruluları.




Hazırladığımız kovanda ana arı yok, yavru yok, bol genç işçi arısı var.


 
 Ballı 2-3 çerçevesi olan güçlü koloni.

Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 52
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Ynt: Amatörce Ana Arı Üretimi (Kurtçuk Aktarımıyla)
« Yanıtla #10 : Temmuz 05, 2011, 19:18:53 »
Ana arı memesi üretim kolonilerinde varroa mücadelesi

Varroanın üreyebilmesi için, yavru gözlerine ihtiyacı var, hazırladığımız kovanda yavru olmadığından varroalar arıların üzerlerindedir, ilk oluşacak yavru gözü kapanmadan önce göze girmek için beklerler.

Kovanda yavru olmadığından ilk girecekleri yer, bizim aktaracağımız ana arı adayı kurtçukların olduğu gözler olacaktır.

Bunun için varroa mücadelesi kesinlikle yapılması gerekir.

Varroanın ilk tercih edeceği erkek arı gözü, yoksa işçi arı gözü o da yoksa, mecbur kalırsa ana arı gözüne girer ki burada zaman açısından, üreyemez ama ana arıya zarar verir.
Varroa arıların üzerindeyken mücadelede daha başarılı oluruz.



 

Varroa mücadelesinde ne kullanmalıyız?

Öncelikle yakın zamanlarda hangi etken maddeli ilaçlar kullanıldıysa onu yapmayalım, değişik etken maddeli ruhsatlı bir başka ilaç kullanalım.

Varroa için ruhsat almış aynı etken maddeli farklı markaların olduğu göz önünde bulundurulmalı.



 

Perizin.

Oksalik asit (sıvı veya buhar).

Amitraz etken maddeli dumanlar.

Veya anında etki eden, etken maddeli bir başkası.

İlk mücadele yapıldıktan sonra, uzun süreli etki göstermesi amaçlı Flumetrin etken maddeli Bayvarol veya Varrostop gibi şeritler, kovanda varroa kalmasa bile dışarıdan gelen varroa için uzun süreli bir etki göstereceğinden kullanılabilir.



Varroa zararına maruz kalmış ana arı.
Varroa mücadelesi sonrası ballı çerçeveleri yanaştırıp, o kadar güçlü arıyı 1 gece bırakacağız.

Hazırlanan kovanda çok yoğun mevcut varsa, ballılara ilave olarak kabarmış petekli çerçeve verebiliriz.

Ana yok, kurtçuk-yumurta yok, varroa mücadelesi yapılmış ana arı memesi üretim kolonisi hazır.

Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 52
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Ynt: Amatörce Ana Arı Üretimi (Kurtçuk Aktarımıyla)
« Yanıtla #11 : Temmuz 05, 2011, 19:21:10 »
Kurtçuk alınacak çerçevenin işaretlenmesi.

Ana arı memesi üretim kolonisini hazırladığımız aynı günde yapmamız gereken bir konu daha var.

Anaç koloniden kurtçuk alacağımız çerçeveleri belirleyip işaretlemek.

Çalışan arıcılar için arılıklara genelde akşamüstü gidildiğinden zaman yönetimi çok önemli.

Bu yüzden küçücük ayrıntıları bile atlamamak gerekiyor.


 

Belirlediğimiz çerçeve veya çerçeveleri işaretliyoruz.

Uygun kurtçuk bulmak için, bazen 2 çerçeve de kullanmak gerekebilir.



 

Ertesi gün alınacağı için çerçevelerde yana doğru yatmış çatlamaya hazır yumurtalı veya yeni oluşan kurtçuklu olmalıdır.



Esmer renkli petekli çerçeveleri belirlemekte fayda vardır.

Açık renkli petekleri tercih etmemek gerekiyor. Çünkü aktarım esnasında kurtçuğun alınması peteğin çabuk hasarlanması ile zorlaşıyor. Koyu renkli petekler daha sertleşmiş olduğundan aktarım aleti kolayca larvanın altına girebiliyor.


Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 52
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Ynt: Amatörce Ana Arı Üretimi (Kurtçuk Aktarımıyla)
« Yanıtla #12 : Temmuz 05, 2011, 19:22:56 »
  Yumurtanın gelişim süreci


 


 

Amatörce ana arı üretiminde sanırım bilmemiz gereken en önemli unsurlardan birisi de yumurtanın gelişim süreçleridir.

İşçi arı ve ana arı döllü yumurtadan oluşmaktadır.

Kolonideki döllü yumurtalar her şey yolunda olduğunda 4’üncü, 5’inci ve 6’ncı günlerde, kurtçuğa dönüştükten sonra az miktarda arı sütü verilmektedir.

Ana arının varlığının devamı ile 6’ncı gün sonunda kaba beslemeye geçilmektedir.

Dolayısı ile 6’ncı gününde olan bir kurtçuktan da ana arı üretilebilmesi mümkündür. Ancak 6. günündeki kurtçuktan oluşturulan ana arının verimli olup olmayacağı tartışılır.
 
Eğer kovanda ana arı yoksa, ana arı üretilmesi planlanan larva 4’üncü gününde ise normalden çok daha fazla arı sütü ile beslenmektedir. Bu durum larvanın çok daha fazla arı sütü tüketmesine ve dolayısı ile iyi beslenmiş bir ana arının oluşmasını sağlamaktadır.

İşçi arı olması için devam eden kurtçuğa, arı sütü verilmekte ancak bu miktar hiç bir zaman ana arı üretimine hazırlanmış kurtçuğa verilen arı sütü miktarına ulaşamamaktadır.
 
Bilmeliyiz ki ana arının kaliteli olması için gerekli bir çok şarttan sadece birisi olan iyi arı sütü ile beslenmesi konusu bizim kontrol edebileceğimiz bir noktadır.



Ana Arı Üretme Takvimi



Yukarıdaki gibi tablolar ile ana arıların memelerden çıkış zamanlarını takip etmekde yardımcı oluyor.


Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 52
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Ynt: Amatörce Ana Arı Üretimi (Kurtçuk Aktarımıyla)
« Yanıtla #13 : Temmuz 05, 2011, 22:31:51 »
  4- Anaç koloni seçimi 

Bir çok yerde damızlık koloni ifadesinden bahsedilir. Ancak “amatörce ana arı üretiminde” bu damızlık koloni ifadesini kullanmamak gerektiğini düşünüyoruz.

Damızlık koloniden ziyade anaç koloni ifadesi daha yerinde olacaktır ana arı üretimimiz için.

Bunu nasıl tespit edeceğiz?

Anaç kolonilerin kendi arılığımızda olması şart değil.


  Anaç koloni tespit etmek.

Arılığımızda bulunan tüm kolonilerin kayıtları olmalı. Bu kayıtlarda ilgili kolonilerin hangi koloniden ürediği, nereden alındığı ve tüm kolonilerin beğendiğimiz özellikleri, beğenmediğimiz özelliklerini kayıt altına almalıyız.

Kısacası birisi arılığınıza gelse hangi koloninden çok memnunsun diye sorsa göstereceğin koloni anaç koloni değildir. Anaç koloni bu gösterdiğiniz koloninin üretildiği, geldiği, alındığı kolonidir.

Özellikle ırklarla ilgili konuya takılı kalmadan, yerel ırkların dışında bir seçeneği düşünmememiz gerekiyor.

Ana arı üreteceğimiz anaç kolonileri seçerken, seçim yapılacak koloni sayısının mümkün olduğunca çok olması yanında, seçeceğimiz anaç koloni sayısının da en çok beğendiğimiz tek koloniyi değil, arılığımızda bulunan koloni sayısına göre iyi özellikler gösteren mümkün olduğunca çok koloniyi anaç olarak seçmekte fayda vardır.

Özellikle kurtçuk aktarım (larva transfer) yönteminde, tek koloniden çok sayıda meme üretilmesi, bir kaç nesil sonra arılıkta yakın akrabalılık problemlerine yol açar.

Yakın akrabalılıkla birlikte genetik çeşitlilik azalır, diploid erkekler, sakat arılar oluşur, arılarımız hastalıklara karşı daha dirençsiz hale gelir.



Yerel arıyı nereden bulacağız?

Anaç koloni, çevremizde uzun süredir arıcılık yapan arıcılardan, doğada kendi başlarına yaşama yeteneği kazanmış doğal koloniler olabileceği gibi, belli bir müddet kendi arılığımızda takip ettiğimiz kolonilerde de anaç koloni niteliği taşıyan koloniler bulunabilir.

Anaç koloniyi tespit etmek kadar, arılığınızda bulunmamasını istediğiniz tüm kolonilerin de analarını imha etmeyi de göğüslemek gerekebilir.

Bu ayıklamayı yaptıkça, istenilen özellikte arılarla çalışmak ve başarılı olmak mümkündür.

Bu çalışmalar hemen 1 - 2 yıl içinde olabilecek kadar basit olmamakta ve uzun süre sonunda bilinçli davranıldığında istediğimiz özelliklerde kolonilere sahip arılığa sahip olabiliriz.

Verimi yüksek olarak takip ettiğimiz analarımızı bir nesil geri giderek, verimli anaları ürettiğimiz kolonilerden üreteceğimiz anaların da verimli olma ihtimali yükselir.

Ananın kullanım değeri, koloninin genel başarısı ile ölçülüyor. En çok bal, en çok yavru, hastalıklara dayanıklılık vs.

Fakat bir arının anaçlık (damızlık) değeri, genetik özelliklerini kendinden sonraki nesillere aktarabilme kapasitesi ile ölçülüyor.

Arılığımızdaki çok başarılı bir arıdan ürettiğimiz analar da aynı özelliklere sahip olmuyorsa, anaçlık (damızlık) değerinin düşük olduğunu, tam tersi, ürettiğimiz analar, üretildikleri koloninin bütün özelliklerini devam ettiriyorsa elimizde anaçlık (damızlık) değeri yüksek bir arı olduğunu anlıyoruz.

Bunu tespit edebilmek için, disiplinli bir kayıt sistemi oluşturarak, yıllar içinde bütün kolonilerin verimliliklerini, birbirleriyle olan aile ilişkilerini takip etmek gerekir.



Anaç koloni seçiminde ana kurallarımız.

* Yerel arı olacak.

* Elimizdeki tüm kolonilerin istediğimiz/istemediğimiz özelliklerini takip/kayıt edeceğiz.

* İstemediğimiz özellikleri taşıyan kolonilerin üretildiği anaçları iptal edeceğiz.

* Arılığımızdaki en iyi arı/arıları değil, en iyi arıların yetiştirildiği kolonileri anaç olarak taşıyacağız.



  Anaç koloni koruma.  

Anaç olarak seçilen kovanları, aktif dönemde 3 - 4 çerçeve arı ile en az yumurta atacak şekilde 5 çerçevelik ruşetlerde, uzun yıllar bize yumurta vermesini sağlamalıyız.
 
Ana arının yumurtlaması için orta çerçeve çok önemli ki buraya verilecek peteklerin yeni kabartılmış (hastalık riski en düşük) olması tercih edilmelidir.

2 duvar çerçevesinin tamamı ballı olarak bulundurulmalıdır. Eğer bu ballıların altını oyup, iç bölümlerine yumurtlaması koloninin devamlılığı için iyi olmakta ancak aşırı yumurtlamasına müsaade edilmeden gerekirse yine ballı çerçeve ile değiştirilmelidir.
 
Sonuç olarak anaç koloni konusunda söylenecek çok konu olsa da zaman içinde bu konu üzerinde çalıştıkça ufkumuz daha da gelişir. Benim elimde anaç mı var dememek gerekir, ülkemizde yıllarca sadece arılarından oğul alarak arıcılığı başarı ile sürdüren arıcılar mevcut.

Hele biz kötü özellikleri eleyerek devam etsek bile daha başarılı olabiliriz.


Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 52
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Ynt: Amatörce Ana Arı Üretimi (Kurtçuk Aktarımıyla)
« Yanıtla #14 : Temmuz 06, 2011, 21:15:44 »
5- Kurtçuk aktarımı


* Ana arı memesi besleme kolonisi hazırlandı.

* Anaç koloniden alınacak çerçeveler belirlendi.

* Ana arı memesi aparatları ve aktarma aparatları yanımızda.




Ana arı memelerinin temizlenmesi ve dezenfekte edebilmek için, doğal mum veya plastik malzeme olan memelere boş halde sıvı şerbet püskürterek yalamaları ve temizlemeleri için ana arı memesi üretim kolonisine veriyoruz.




 
Arıların memeleri temizlemeleri için yaklaşık 1 saat yeterli oluyor.

 


Kurtçuk aktarımını oda içerisinde veya güneşsiz, kapalı havada yapıyorsak, petek gözleri dibini görebilmemizi kolaylaştırmak için kafa lambası kullanmakta fayda var.