Gönderen Konu: İNVERT ŞURUP NEDİR?  (Okunma sayısı 131789 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22801
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 250 / 2016 Destekleme
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #30 : Nisan 08, 2009, 21:07:52 »
İnvert şurup o kadar mucizevi bir ürün ki içerisinde her şey mevcut.

http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı sipahi2000

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 42
  • Yer: hatay
    Yaş: 35
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 8
  • Rakım: 140
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #31 : Nisan 08, 2009, 22:54:47 »
invert şerbete veya normal şerbete  vitamin katmak gerekmez. invert şerbeti yapıp arılara verdim normal şerbete göre aralarında gözle görülür fark gözlemleyemedim.  ivert şerbetin uzun ömürlü olduğunu öğrendim. bu özelliğiyle değerlendirilebilir.
Arıcılık arının ne istediğini anlama sanatıdır.
Arıcılık doğru zamanda doğru hareketi yapma sanatıdır.
Arının anası polen, babası şekerdir.

Çevrimdışı omercoban

  • Boş Petek
  • İleti: 3
  • Yer: izmit
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #32 : Eylül 16, 2009, 13:20:44 »
Şu ana kadar okuduğum en sade en anlaşılır bilgi kaynağı için size çok çok çok teşekür ediyorum sayın abim.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22801
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 250 / 2016 Destekleme
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #33 : Ekim 24, 2009, 10:48:50 »
Alıntı yapılan: Halil BİLEN
Çernobil sonrası, ekranlarda çay içen yetkilileri hatırlıyoruz değil mi?

Bakalım ilk kim invert şurubu kaşıklayacak?

İnvert şurubu bu geçen süreçte kaşıklayan oldu mu?

Kaçırdık mı yoksa...

1975 yılında adamın birisi çıkmış, işi gücü yok uğraşmış...

Bunu da Sayın İsmail Taşer çevirivermiş.

http://kenbiloglu.blogspot.com/2009/10/invert-sekerin-ari-beslemesinde.html

Vaktiniz olunca etraflıca bir okursanız iyi olur.

Ama yakın zamanda kesin invert şurubu kaşıklayacak bir yetkili çıkacaktır merak etmeyiniz.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 52
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #34 : Ekim 24, 2009, 18:55:27 »
Arıcılık literatüründe,  asit ile şekerin kaynatılmasıyla elde edilen şurubun, arılara daha yararlı olduğunu söyleyen bilimsel bir görüşe, ben şimdiye kadar hiç  rastlayamadım.

Sadece arı yemi üreticisi ve şeker firmalarının bazı iddiaları var.

Bu iddialarının da doğru olmadığı, asit ile şeker kaynatmanın arılara faydası bir yana, zararı olduğu bir çok bilim adamının ortak tesbiti.

1970 li yıllarda bu konu çok tartışılmış, hem İngiltere'de BAILEY hem de Avusturya'da JACHIMOWICZ konuyla ilgili bilimsel araştırmalar yapmışlar ve net bir şekilde asit ile şeker kaynatmanın arılardaki zararlarını tesbit etmişler.

İnternette yabancı arıcılık forumları, yabancı arıcılık birliklerinin siteleri, yabancı arıcılık dergileri tarandığında, Bailey ve Jachimowicz in çalışmalarından alıntılar var.

Halil Bilen'in linkini verdiği ve arkadaşlarımızdan İsmail Kenbiloğlu'nun çevirisi de, konu ile ilgili yapılmış en temel çalışmalardan, apidologie akademik arıcılık dergisinde yayınlanmış bir makale.

Araştırmanın sonucuna göre, enzim ile yapılan invert şurup ve normal şeker şurubunun arılar üzerinde herhangi bir olumsuzluğu bulunmamış.

Fakat değişik asitlerle yapılan invert şurupların arıların ömrünü kısalttığı net bir şekilde tesbit edilmiş.

Bu konu sanal arıcılık camiasında gereksiz itişmelere, şahsıma da dahil olmak üzere, kanıt olarak fikirlerini gösterdiğimiz hocalarımıza karşı  bir takım ithamlar yapılmasına neden oldu.

Bilim adamlarının yaptığı çalışmalar, bilimsel kaynaklı arıcılık literatürü, arıcılık yayınları ve arıcılık kitapları, yabancı ülkelerin resmi arıcılık siteleri, KESİNLİKLE ŞURUBU KAYNATMAYIN, ATEŞİ SÖNDÜRDÜKTEN SONRA ŞEKERİ SUYA ATIN. ARI İÇİN EN SAĞLIKLISI BU DİYOR.

Bu bilgiyi paylaşarak biz üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirdik. İsteyen istediği bilginin peşinden gider, istediği uygulamayı yapar buna da hiçbir şey diyemeyiz, uygulama ve sonuçları yapanın kendini bağlar.

http://kenbiloglu.blogspot.com/2009/10/invert-sekerin-ari-beslemesinde.html

Çevrimdışı Ali Varol

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 834
  • Yer: Antalya- Manavgat - Ahmetler
    • Manavgatlý Arýcý
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Rakım: 40 m. ile 1700 m. arası
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #35 : Aralık 29, 2009, 13:44:21 »
Sitemizdeki invert şurupla ilgili yazılardan bazılarını okudum. Daha önce bir arkadaşımın invert şurup yağtığını görmüştüm. Suyu kaynatmamıştı. Hatırladığıma göre 40 derece idi. Çay şekeri, fuktoz, sitrik asit ve potasyum sorbat kullanılmıştı. Ve uzun ömürlü bir invert şurup yapılmıştı. Buradaki yazılarda hiç potasyum sorbata rastlamadım. Öğrenmek istediğim şu: Potasyum sorbatın arı sağlığı, insan sağlığı için bir sakıncası var mıdır? İnvert şurup oluşmasında ne gibi bir işlevi olabilir?
Konuyu bilen bir arkadaşımız varsa ve cevaplarsa memnun olurum.
Arıcı arkadaşlarımıza sağlık, bol ürün ve işlerinde kolaylıklar diliyorum.
http://bombusarilari1.blogspot.com/
http://manavgatliarici.blogspot.com/

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 52
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #36 : Aralık 29, 2009, 14:00:48 »
Potasyum Sorbat, endüstriyel gıdalarda, gıda koruyucu olarak kullanılıyor. Rafta bekleyen ürünlerin uzun süre bozulmadan küflenmeden durmasının sebebi bu madde. Gıda koruyucularının insan sağlığına zararı var diyenler olduğu gibi, hayır hiçbir zararı yoktur diyenler de var.

Sonuçta arkadaşınızın yaptığı uygulamaya bakıldığında, düşük sıcaklık dolayısıyla asitle şekerin parçalanarak invert olması zor görünüyor. Şurubun uzun süre bozulmadan kalması potasyum sorbat nedeniyledir.

Çünkü gıdaların fermente olarak bozulması sağlayan şey, o gıda içinde mantar, küf vs mikroorganizmaların gelişmesi. Potasyum Sorbat ile bu engellenmiş oluyor.

Sanılanın aksine, İnvert Şurubun uzun süre ekşimemesi invert oluşuyla ilgili değil. Yüksek ısı dolayısıyla uğradığı pastörize işlemidir. Yüksek ısıda pastörizasyona tabi kalmış gıdalar, temiz hijyenik kaplarda saklandığında, içinde varolan mikroorganizmalar sıcaklık nedeniyle öldüğü, saklama ortamında da bulaşıklık olmadığı için, uzun süre ekşimiyor.


Çevrimdışı semihsağır

  • Boş Petek
  • İleti: 6
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #37 : Aralık 29, 2009, 21:49:09 »
arkadaslar
invert surubu hazırlarken kaynama oranı yada sıcaklık onemı nasıldır.hanı hmf degeri olayın içine giriyormu...
ben bu konuyu fazla araştırmamakla bırlıkte.aynı zamanda bilecik bayiliğinide yaptığım konya sekerın surubunu kullanıyorum..bırde bu surup hakkındada olumlu yada olumsuz cevaplar her zaman bu alemde dolaşır.kullanıyorum ama karasızım dıyebılırım
sonucta dedıgım gıbı hazırlayacagımız ınvert surubunda hazırlık aşaması ve kaynama ile ilgili kesın bır durum söz konusumu
saygılar....

Çevrimdışı mustafa devrim

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 25
  • Yer: rize pazar
    Yaş: 42
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 10
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #38 : Aralık 29, 2009, 21:58:37 »
murat abı sıze katılıyorum ınanmadıgım seylerı arlarımın ustunde denemek ıstemem ben sebetten baska hıc bırsey vermem arılarıma(kek )gıbı

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 52
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #39 : Aralık 29, 2009, 22:19:36 »
Sayın Semih Sağır,

İnvert şurup hazırlanmasında iki yöntem var. Pahalı ve sağlıklı yöntem, ucuz ve sağlıksız yöntem.

Pahalı yöntemde sakkaroz, arıların da yaptığı gibi,  invertaz enzimi katılarak glikoz ve fruktoza parçalanıyor.

Yurtdışındaki arıcılık malzemesi satan sitelerde bu enzimi görebilirsiniz.

Ucuz yöntem ise sakkaroz şurubunun asit ile kaynatılarak glikoz ve fruktoza parçalanması.

Fakat bilimsel arıcılık literatürünü taradığımızda, arıya verilecek olan şurubun kesinlikle kaynatılmaması konusunda kesin bilgiler var.

Asit ile şurup kaynatılmasının arılar üzerindeki etkisinin ne olduğu ile ilgili en temel araştırma 1975 yılında Viyana Üniversitesinde yapılmış.

Bu araştırma sonucunda, laboratuvar ortamında çeşitli şuruplarla beslenen arıların yaşam sürelerinin farklılaştığı görülmüş.

Enzim ile yapılan invert şurup ve normal şurup ile beslenen arılar laboratuvar ortamında en uzun süre yaşıyor en az arı ölümü oluyor.

Değişik asitlerle şurubun kaynatılıp arıların beslenmesi sonucu ise, arıların yaşam sürelerinde belirgin bir azalma görülüyor.

Makalenin tamamını Türkçe olarak aşağıdaki linkten okuyabilirsin.

http://kenbiloglu.blogspot.com/2009/10/invert-sekerin-ari-beslemesinde.html

Makaleyi okuduğunuzda göreceğiniz gibi, bu veriler bizim şahsi düşüncelerimiz değil, konuyla ilgili yapılmış bilimsel araştırmaların literatüre girmiş olan sonuçları.

Konya şekerin üretim şartlarını, taşıdığı hmf oranını bilemediğimiz için herhangi bir değerlendirme yapmamız doğru olmaz.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22801
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 250 / 2016 Destekleme
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #40 : Aralık 29, 2009, 22:41:32 »
Pahalı yöntem olarak sunulan enzim ile invert elde etmek üzerine ülkemizde de bir çalışma yapıldığını ve numunelerin denendiğini biliyoruz.

Eğer uygun şartlarda sunulursa, inverti kullanmak isteyen arıcılar için iyi bir seçenek olabilir.

Ancak yine de normal şekilde hazırlanmış ılık bir sıvı besleme ürününü kullanmaktan vazgeçilemez gibi görünüyor...
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Uğur KIRAN

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 32
  • Yer: ZONGULDAK
    Yaş: 51
    • Bir yalnýz arýcý...
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #41 : Aralık 30, 2009, 22:22:40 »
Bu konu üzerinde tartışmalar başlayalı bir yılı geçti sanırım.Birileri ben kullanıyorum arılarıma bir şey olmuyor diyor,bir başkaları ise elinden geldiğince bu konuda daha doğru bilgi temeline dayalı kullanım tarzı için çaba sarfediyor.Sonuç olarak forum geneline bakıldığında konu yeterince tartışılmış gibi görünsede ortada arıcıya yönelik kesin bir yargı oluşmadı malesef.

Yargı oluşmadı derken ben kendi adıma kararımı verdim vermesine; başında sonuna kadar kesinlikle gereksiz besleme materyali ve gereksiz bir uğraşı.

İnvert şurup benim için neyi ifade ediyor?
Kullanırsam neden kullanmalıyım?
Şurup illaki invertmi olmalı?
Şurup invert olmazsa arılar iyi baslenmez mi?

Eminimki konu üzerinde fikir yürüten bir çok arıcı invert şurubun kendilerine sağlıyacağı avantajı yada dezavantajı düşündüklerinde elde edecekleri sonuç kocaman sıfır olacaktır.

Benim gibi az kovanı olan arıcılar için  invert şurubun olmazsa olmazları nelerdir?Ben invert şurup (velevki yaptım)yapacam diye uğraşacağıma normal şurup versem  yeterli değilmi?

Çok kovanım olduğunu varsayalım; o kadar kovana yetecek miktarda invert şurubu nasıl yapacağım?Yaptıktan sonra nerde stoklayacağım veya neden stoklama gereği duyuyorum?
Benim  konu hakkında görüş belirtirken yazdıklarım soruya soruyla cevap vemnek gibi oldu ama sanırım çözüm bekleyen sorular bitecek gibi değil.Bence en güzeli, şurubu günlük yapıp taze taze arının alacağı miktarda ikram etmek.:)
Arıcılık mı? Bence yapılabilecek şeylerin en güzeli...

Çevrimdışı Ömer Gülbeyaz

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 407
  • Yer: giresun/duroğlu
    Yaş: 43
  • (canikov)
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 50+
  • Rakım: 400
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #42 : Aralık 31, 2009, 00:03:24 »
uğur bey adeta hislerime tercüman olmuş. invert şurup kullanan arkadaşlar arılarının bir kısmına invert şurup bir kısmına normal şurup vererek deneme yaptılar mı? aradaki fark ne ölçüdedir? uğraşmaya değer mi değmez mi?
anlamayanı kendi haline bırak! zaman ona uygulamalı olarak anlatsın.

Çevrimdışı HUBUYAR

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 40
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #43 : Aralık 31, 2009, 00:24:03 »
İnvert şurupa eşdeğer şeker pancarının %100 damıtılmamış yoğunlaştırılmış şurubunu bahar döneminde kek yerine balla karıştırıp yem olarak versek ishal ve dışılama proble mi olur mu? tecrübeli olan arkadaşlar bilgilendirsin lütfen. bazen dut pekmezi gibi gıdaların verilebildiğini söyleyenler olmuştu. Bizim için önemli olan şeker fabrikaları bağımlılığımızdan kurtulmak.

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 52
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #44 : Aralık 31, 2009, 12:14:09 »
Sayın Hubuyar,

Literatürde, arılar için en iyi ikame gıdanın, rafine şeker pancarı ya da şeker kamışı şekeri olduğu konusunda ittifak var.

Konuyla ilgili bir çok araştırma deneme yapılmış, sonuçta rafine şeker üzerinde karar kılınmış.

Birçok kaynakta, özellikle melas, şıra, pekmez vs gibi ürünlerin arıya kesinlikle verilmemesi uyarısı da var. Bu ürünlerin içeriklerindeki şeker dışındaki artıkların, arının sindirim sistemine uygun olmadığı, hastalıklara yol açtığı bilgisi de var.

Ömer Bey invert şurupla ilgili, arıların bir kısmına invert bir kısmına normal şurup vererek deneme yapıldı mı diye sormuş.

Bu konuda Türkiyede yapılmış, metodolojik araştırmalar yok. Zaten arıcının kendi imkanları ile, bilimsel yöntemler kullanmadan yapacağı denemeler de doğru sonuca götürmez.

Konuyla ilgili yabancı ülkelerde yapılmış araştırmalar var.

Özellikle ticari inverti arı yemi olarak satan firmalar, bir çok iddialarda bulunuyorlar. Daha iyi petek örer, daha iyi gelişir, kışı daha iyi atlatır gibi.

İsmail Taşer arkadaşımızın kendi blogunda yayınladığı, Almanya'daki bir arıcılık enstitüsünün yayını olan konuyla ilgili makale çevirisi var.

Makale özetle diyor ki, biz ticari olarak bir takım iddialarla satılan invert arı yemlerini 7 sene arılıklarımızda denedik.

7 senenin sonunda ticari invert yemlerle beslenen arılar ile, normal şurupla beslenen arılar arasında herhangi olumlu ya da olumsuz bir fark görmedik.

Yani bu araştırmayla ticari invert yemi satıcılarının iddialarının sadece pazarlama için kullanılan reklam cümleleri olduğu ortaya çıkıyor.

Yine İsmailin Almancadan çevirdiği başka bir makalede, asitli şurup kaynatmanın arı beslemesi açısından yanlış olduğu, normal şurup yaparken bile suyun sıcaklığının el yakmayacak derecede olması gerektiği belirtiliyor.

Aynı makalede bir başka uyarı daha var. Almanya dışında üretilen bir çok ticari invert de, arı sağlığı açısından bakıldığında düşük kaliteli diyor.

Asitle şurup kaynatarak arı beslemesi sonunda, 45 günlük arı ömrü 48 güne çıkarsa bu faydadır. Fakat 45 günlük arı ömrü 42 güne inerse bu zarardır.

Bu fayda ve zararın varlığını hangi arıcının gözlemi farkedebilecek.