Gönderen Konu: İNVERT ŞURUP NEDİR?  (Okunma sayısı 131736 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı smegal

  • Boş Petek
  • İleti: 14
  • Yer: zonguldak
İNVERT ŞURUP NEDİR?
« : Ocak 16, 2009, 10:55:06 »
Selam arkadaşlar son zamanda yaygınlaşan invert şurup diye bişey var.Bunun nasıl hazılanacağını tam olarak anlatabilecek bir arkadaş varmı.Bir sürü sitede yazı var ama tam olarak kimse anlatamamış.şunu bir bilen tam olarakak anlatabilirse sevinirim.

Çevrimdışı zeusfaber

  • ÇOK İŞ VAR ÇOOOKKK...
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 814
  • Yer: İstanbul-Silivri
    Yaş: 41
  • Hakan TURAN - Ziraat Yüksek Mühendisi
    • Kolay Arıcılık
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 15-20 yıl
  • Kovan Sayısı: 225
  • Rakım: 102
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #1 : Ocak 20, 2009, 00:29:32 »
http://devrimoskay.wordpress.com/

sayfada aşağılara doğru inersen cevapları bulabillirsin...
Kişisel Arıcılık Bloğum
http://kolayaricilik.blogspot.com/

Çevrimdışı smegal

  • Boş Petek
  • İleti: 14
  • Yer: zonguldak
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #2 : Ocak 22, 2009, 09:15:26 »
teşekkür ederim arkadaş ama burda tam anlamıyla anlatılmıyo hatta zararlı olacağı yazıyo .Oysaki bloglara baktığımda fayda sağladığı yazıyor .Alıntı yaptığım bir blogdan aşağıda tarifini buldum  İNVERT ŞURUP NASIL YAPILIR
Litvanya Tarım Enstitüsü (Instituto Aleja 1, Akademija, 58344 Kedainiai distr.),
Arıcılık Bölümü Yayınları’ ndan (Vol. 50 No. 1 2006) çevrilmiştir.
HMF
KIŞ ÖNCESİNDE ARI BESLEMESİNDE KULLANILAN ŞURUPLARIN KALİTESİ VE ARILARIN KIŞLATILMASINA UYGUNLUKLARI
Özet
Farklı invert şurupların nitelikleri değerlendirilmiştir: bioinvert, apiinvert, HI, GF56, gf85, gf56+gf85 ve Pchelit. Bioinvert, Apiinvert ve HI şuruplarının niteliklerindeki farklılıklar, arıların kuluçkalığa bal depolamasından sonra, yaz mevsimi içerisinde, İZOLATÖRLERDE yürütülen deneyler ışığında belirlenmişlerdir. Deneylerimizin sonuçları doğrultusunda arıların şurupları saflaştırdığı bulgusuna ulaşılmıştır. 1999 yılından Apiinvert A, Bioinvert A ve 2001 yılından HI şeker şurupları sırasıyla 85.9, 32.7 ve 1.43 mg/kg HMF içermekte idiler. HMF miktarları arılar şurupları işleyip peteklere depoladıklarında düşüş gösterdi. Bioinvert B, Apiinvert B ve HI şuruplarındaki HMF miktarı sırasıyla 16.1, 2.64 ve 0 mg/kg değerlerine ulaşmıştır. Arıların kışlatılmasında kullanılan GF85, GF56, GF85+GF56 şuruplarındaki HMF miktarı 5.8, 48.0, 27.7 mg/kg idi. Pchelit çeşidinde HMF buluntusuna rastlanmadı.
Arılar tarafından toplanıp kuluçkalıkta depolanan besin, beslenen besin ile kıyaslandığında daha fazla aktif biyolojik bileşen içerdiği görülmüştür. 1999 ve 2000 yılından Bioinvert-B ile 1999 yılından Apiinvert A ürünlerinde Diastas aktivitesi görülmemiştir. Bu bileşen Bioinvert B ürününde 3.88 ve 6.07 Goethe birimi, Apiinvert B ürününde 6.69 Goethe birimi görülmektedir. 2000 ve 2001 yıllarından şuruplarda S (A) sakaroz miktarı 47% ve 47.8% idi. Arı salgısında bulunan invertas etkisi sebebi ile, şuruplar S (B) yalnızca 11.6 ve 6.75 % sakaroz içermektedirler. 1999 ve 2000 yıllarından Bioinvert A daki düşük invertas aktivitesi 2.18 ve 16.9 IU olarak belirlenmiştir fakat bu enzimin aktivitesi şuruplar arılar tarafından işlendiğinde artış göstermiştir -1999 yılından Bioinvert B de 64.6 ve 53.6 IU ve Apiinvert B de 41.9 UI ya ulaşmıştır.
GF56, GF85, GF 56+GF85 ve Pchelit şeker şurupları arıların kışlatılmasında besleme için kullanılmıştır. GF56 ile beslenen arılarda en yüksek besin tüketim değeri petek başına 1.9 kg olarak saptanmıştır fakat bu koloniler daha az yavru yetiştirmişlerdir. Baharda peteğin bazı hücrelerinde GF56 nın kristalleştiği gözlemlenmiştir. Bu şurup ile beslenen kolonilerin ağustosta 5 olarak tahmin edilen güçleri baharda 4.5 olmuştur; koloniler hafif biçimde zayıflamışlardır. Arı kolonileri için en iyi kışlatma şurubu Pchelit ve GF56+GF85 olmuştur. Tüm koloniler kışı çıkmışlardır.
Giriş
Bal akışı boyunca arılar kendilerin besin bulur ve kış için gerekli besin stokunu hazırlarlar. Kolza balı yüksek glikoz konsantrasyonu sebebiyle kışlatma için uygun değildir –fruktoz/glikoz oranı 0.86-1.0 arasındadır, ve bu peteklerde kristalleşmeye yol açar.
Yaprak bitlerinin bıraktığı çiğden oluşan balda melezitos miktarı 8.0-12.0 % veya daha fazla olduğunda bu tür bal petekte kristalleşir. Kış süresince arılar bu tür balı tüketemezler çünkü kristalleri çözecek sudan yoksundurlar ve sonuç olarak susuzluktan ölürler. Ağustosta bal hasadından sonra, kovanlardaki besin stoku şeker şurupları ile takviye edilir. Şeker şurubunu petekleri nakil ediyorken arılar şuruptaki sakarozu glikoz ve früktoza ayırırlar, bu işlem için kendi biyolojik kaynaklarını ve beslenen şurubun 23% si kadarını kullanırlar. Bu arıları yorar ve kışa yorgun girerler. Şurubun işlenmesinden kaynaklanan arı yorgunluğunun önüne geçmek için arıları hazırlanmış besinler ile –örneğin invert edilmiş şeker şurubu ile- desteklemek faydalı olacaktır. İnvert edilmiş şeker sakaroz glikoz ve früktoza ayrılır, dolayısıyla bu tür ürünlerin kullanılması arıları daha az yoracaktır. Araştırmacı Jachimowicz’ in görüşü farklıdır; arılar hipo faringeal bezleri salgılarını, aynen rafine şekerden (sakaroz) yapılmış şurubun transferindekine benzer şekilde invert şurubun peteklere aktarılması işleminde tüketmeleri gerektiğini vurgulamakta.
Rafine şeker ve pancar şekerlerinden elde şuruplar arıların beslenmeleri için uygunlardır. Rafine olmayan şekerlerdeki kirlilikler arılar için zararlıdır. Bal ile kıyaslandığında kış öncesi arıların beslenmesinde rafine şeker şuruplarının daha uygun olduğu fikri öne sürülmektedir. Alman Südzucker firması yüksek nitelikte invert şeker şurupları üretmektedir, bünyesinde 72.7% şeker ve 27.3% su barındırmaktadır. Şeker bileşimi ise 30.0% sakaroz, 31.0% glikoz, 39.0% früktozdan oluşmaktadır.
Daha az işçilik gerektirdiği için arıcıların invert şeker şurubu kullanmaları uygundur. Bazı araştırmacılar invert şeker şurubunun besin arayan arılar için cazip olmadığını dolayısıyla invert şurup ile yağma sorunu olmayacağını bildirmekteler. Mısır nişastasından elde edilen invert şurubun başta nişasta olmak üzere sindirilmemiş/parçalanmamış polysakkaridler içermesi sebebiyle arılar için zararlı olduğu belirtilmiştir. Düşük sakaroz fakat galaktose, arabinose, xylose, mannose, raffinose ve lactose içeren şeker şurupları arıların beslenmesinde uygun değillerdir. En yüksek kaliteli şurup sakarozun parçalanması için invertaz enziminin kullanımı ile elde edilir. Balda bulunan bu enzim sakarozu glikoz ve früktoza ayrıştırır. Dolayısıyla doğal bal kullanımı ile invert şurup yapmak mümkündür. Rybnoje deki Rus Arıcılık Enstitüsü aşağıdaki formülü kullanmaktadır:
72.5 kg şeker, 7.5 kg bal, 20 litre su ve 24 gram konsantre asetik asit (saf). 34-36 santigratta sakarozun ayrışması 5-6 gün sürmektedir. Ticari olarak üretilen invertaz aktivitesi ile kıyaslandığında, farklı tür ballardaki invertaz aktivitesi çeşitlilik ve düşük değerler göstermektedir, dolayısıyla, bal ilavesi ile invert şeker üretimi vakit alıcıdır. Mayadan damıtılan saf invertaz enzimi sakarozu alt bileşenlerine ayırmak için kullanıldığında, zararlı maddeler kadar, mikrobiyolojik olarak temiz invert şeker içeriği bulunmayan arı hastalıklarına yol açabilecek ajanlar (patojenik mikroorganizmalar) elde edilir. Enzimatik maya ajanı Pchelit, Rusya’ da invert şeker şurubu üretimi için tavsiye edilmektedir. Bu ajan Rybnoje’ deki Arıcılık Enstitiüsü’ nde test edilmiştir. Üreticinin tamına bakılırsa Pchelit invert şurubu amino asitler, lipidler, B grubu vitaminler ve mikro elementler ile zenginleştirmektedir. Şeker şurubuyla beslenen arılar ile kıyaslandığında, Pchelit ile invert edilmiş şeker şurubu ile beslenen kış arıları daha az polen (40%), ve şeker (20-30%) tükettiler.
Şeker şurubu organik asitler ile asitlendirilmelidir (citric, oxalic, acetic, lactic). En iyi kışlatma sonuçları, şeker şurubundaki şekerin kilosu başına 0.3 gram asetik asit eklendiğinde görülmüştür. Aside edilmiş şeker şurubu ile kışlatılmış arılardaki bahar dönemi Fekül/nişasta/tortu kütlesi, aside edilmemiş şeker şurubu ile beslenmemiş arılardakine kıyaslandığında daha azdır.
Eski bal ya da HMF bakımından zengin yeteri kadar invert edilmemiş şurup, ağustos arılarının beslenmesi için uygun değildir, söz konusu madde arılar için zehirlidir. Jachimovicz ve Sherbiny 1975’ de HMF’ nin arı ölümlerinden sorumlu olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ticari olarak asit ile hidrolize edilmiş invert şeker şurubundaki 15mg/100g HMF miktarının arılar için ölümcül olduğunu bildirmekteler. 15mg/100g HMF içeriği olan şeker şurubu ile beslendiğinde, 20 gün içerisinde arıların ortalama 58% si ölmüştür. 3mg/100g ve 6mg/100g HMF miktarları arılar için zararsızdır. Sonuç olarak bir çok uzman, invert şeker şuruplarındaki HMF miktarının 2mg/100g değerini aşmaması gerektiğini savunmaktalar, ki bu değer bir çok balda görülmektedir. İnvert şeker şurubu yalnızca içerisindeki HMF miktarı kontrol edildikten sonra kullanılmalıdır.
Sakaroz organik asitler ile invert edildiğinde, mineral asitler ile invert işlemine nazaran daha az HMF oluşumuna rastlanır. Sakaroz invert işlemi için kullanılan 1%’ lik asit kullanımı sonucunda aşağıdaki miktarlarda HMF bileşeni üretmektedir (mg/100g şeker): laktik asit 64.1, sitrik asit 24.4, tartaric asit 56.8 ve çoğunlukla fosforik asit 112.1
Arıların kışlamasında kullanılacak besinlerde hazmı mümkün olmayan maddeler kış süresince arı bağırsaklarına aşırı yüklenmenin önüne geçmek için 0.1% oranını geçmemelidir. Besindeki HMF ve mineral maddeler aynen polisakkaritlerin varlığı gibi kış esnasında diyare ye yol açabilir.
Deneyin amaçları:
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->arıların kışlaması için hazırlanan farklı besinlerin niteliklerini ölçmek;
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->arıları beslemeden önce şurubun ve halihazırda peteklerde mevcut olanın niteliğini tahmin etmek (arılar tarafından peteklere aktarımından sonra).
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Bal arısı kolonilerinin kışlatılmasında çeşitli besinlerin etkilerini karşılaştırmak.
MALZEME VE YÖNTEMLER
Kış beslemeleri laboratuar ve arazi/saha deneyleri Litvanya Tarım Enstitüsü, Arıcılık Departmanı tarafından, 2000-2004 sürecinde yapılmıştır.
Kuluçkalık ve kış arılarının beslenmesinde kullanılan şeker şuruplarının vasıflarına ilişkin ayrıntılar Tablo 1’ de gösterilmiştir.
BAL İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (HI)
2 litre kaynayan suya 3 kg şeker ilave edildi ve çözünene kadar karıştırıldı. Şurubun ısısı 35 santigrata düştüğünde şuruba 0.38 kg bal ilave edilerek nihai karışım iyice çırpıldı. Şurup 5 gün boyunca 3-40 santigratta muhafaza edildi ve her gün iki defa karıştırıldı. 5 günün sonunda 1.2 g cytric asit ilave edildi. Şurup asit ilavesinden sonra 5 gün daha 38-40 santigratta muhafaza edilerek her gün iki defa karıştırıldı.
MAYA İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (PCHELİT)
İnvert şeker şurubu, 6 g Pchelit mayası eklenmiş 15 litre suda 15 kg şeker çözerek üretildi. Çözelti iyice karıştırıldı ve 48 saat boyunca 25-30 santigratta muhafaza edildi, ardından bir hafta içerisinde arı kolonilerine beslendi.
KULUÇKALIK DENEYİ
Bioinvert, Apiinvert ve Litvanya Ziraat Enstitüsü tarafınca üretilen şeker şurupları, kuluçkalık arılarının beslenmesinde uygunluklarını ve niteliklerini incelemek için laboratuarlarda incelenmişlerdir. 1999 yılı Bioinvert şurubunda yüksek miktarlarda HMF bulduğumuz için, testleri dış mekanlardaki izolatörlerin altlarına yerleştirilmiş kuluçkalıktaki invert şuruplar ile beslenmiş arılar üzerinde uygulama kararı aldık. 2000-2001 yazında bu şuruplar ile beslenmiş arıların durumlarını izledik ve kuluçkalık peteklerindeki stokları kontrol ettik.
Yavru üretimi üzerinde invert şurubun etkilerini tanımlamak amacı ile, üzerinde döllenmiş bir Karniyol kraliçe kuluçkalık petekleri ile arı kolonisinin izolatör çerçevesine beş günlüğüne aktarıldı ve yumurtlaması sağlandı. Ardından dölsüz kraliçeler ile 200 g genç arısı bulunan kuluçkalıklara bu yumurtalı petekler aktarıldı. Arılar yavru gözlerini kapadıktan sonra, yavrular 35 santigratın muhafaza edildiği bir termostata aktarıldılar.
KOVAN DENEYi
Arı kolonileri dadant tipi kovanlarda ormanda kışladılar. İşlem başına 6 arı kolonisi kullanıldı. Deneyler Kedaniniai bölgesinde beş farklı arılıkta gerçekleşirildi.
Arıların kış için beslenmesi üzerine deneyler 2000-2003 sürecinde gerçekleştirildiler. Aynı kraliçeden yetişmiş aynı yaşta kraçileri olan, aynı kuvvetteki karniyol arı kolonileri kullanıldı. Sandık başına kışlayan arıların çerçeve sayısı 7-8 civarında idi. Arılar Eylül 9 – 16 arasında iki üç günlü k aralıklar ile şeker şurubu Pchelit ile üç defa ve GF56, GF85, GF85+GF56 şurupları ile beslendiler. Ağustusta kovandaki bal arıların kışlık beslenmelerinden önce tartıldı. Kışlayacak arıların besinlerinin bir kısmı kalan bal ve diğer kısmı invert şeker şurubudur, şurup tahmini şurup miktarı koloninin çerçevesi başına 2.7 kg dir. Koloninin gücü yavrulu petek gözleri ve arı miktarı ile belirlenmiştir. Baharda ortam ısısı 15 santigrata yükseldiğinde her koloninin kuvveti tekrar gözden geçirildi. Yavru ve arı miktarı ölçüldü. Kovanda kalan besin tartıldı. Kış için yapılan besin stokundan baharda geri kalanların ölçümü sonucunda ortaya çıkan değerler ışında yeni bir tüketim miktarı tahmini yapıldı. Petek başına tüketilen besin miktarı tekrar hesaplandı. Besin stoğu bulunan petekler KERN marka elektronik cep terazisi ile tartıldı. Petekelrde arıların beslenmesinden sonra oluşan stoklar ölçümlere/tahlillere katılmadı. Arı kolonileri aşağıdaki şurupla ile beslendiler:
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->S;
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->GF56;
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Gf85;
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->GF56+GF85;
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Pchelit.
LABORATUVAR DENEYLERİ
Kuluçkalıktan alınan stoklanmış besinin ve şeker şuruplarının niteliğinin değerlendirilmesinde kullandığımız yöntemler:
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->parçalanan şeker ve sakaroz miktarı (Lane-Eynon/CODEX STAN 12 – 1981)
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->HMF miktarı (Winkler /mineral madde miktarı – küllü bal kalıntılarının tartımı- nem miktarı- Wedmore)
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Diastaz aktivitesi (Schade)
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Test edilen numunenin pH değeri pH metre ile ölçüldü
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->İnvertaz aktivitesi ( <!--[if !vml]--> <!--[endif]-->glukopiranoid (pNPG) invertaz aktivitesini belirlemekte kullanıldı)
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Elektrik iletkenliği (Vorwohl 1964)
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Şeker kompozisyonu (HPLC)
Laboratuar analizleri beş kez, şeker kompozisyonu bir kez tekrarlandı.
İstatistiki veri işleme için çeşitlilik analizi kullanıldı.
SONUÇLAR VE DEĞERLENDİRME
KULUÇKALIK DENEYİNDE ŞEKER ŞURUBU KALİTESİ SONUÇLARI
Deneyler bir arı organizmasının biyolojik filtre işlevi üstlendiğini gösterdi. Besindeki HMF miktarı arılar tarafından peteklere sotklanan balda düşüş gösterdi (Tablo 2). 1999 yılı Bioinvert A ve Apiinvert A daki HMF miktarı 85.9mg/kg ve 32.7 mg/kg idi. Bioinvert B de 16.1 mg/kg ve Apiinvert B de 2.64 mg/kg ye ulaştı. 2000 yılı Bioinvert A daha iyiydi –HMF buluntusuna rastlanmadı. HI şurubunda HMF küçük miktarlarda oluştu -1.43mg/kg. peteklerde depolanmış bulunan besin ile beslenen besinin kıyaslanması sonucunda yaygın şekilde peteklerde depolanmış besinlerde yüksek miktarlarda bioaktif bileşenlere rastlandı –diastaz ve invertaz enzimleri. Diastaz aktivitesine 1999 ve 2000 yılları Bioinvert A ile 1999 yılı Apiinvert A da rastlanmamıştır. Bu bileşen Bioinvert B de 3.88 ve 6.07 Goethe birimi, Apiinvert B de 6.69 Goethe birimi bulunmaktadır.


Yukarıdaki makale Litvanya tarım enstitüsü arıcılık bölümü tarafından yapilan bir çalışmadır. İngilizce olarak yayınlanmıştır. Tarafımızdan bire bir olarak Türkçeye çevrilmiştir.

Değerli arı dostları yukarıdaki metinden de anlaşılacağı üzere arıcılıkta invert şeker veya şurup çok önemlidir. Kış arılarının yetiştirilmesinde kesinlikle invert şurp kullanılması gerekir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki invert şurup ile beslenmeyen koloniler kışa yorgun girip bahara zayıf çıkmakta. Yada kovan içindeki kristalize olan balı kışın arı su bulamadığı için bu baldan faydalanamayıp sönmektedir. Yani arıcılık için invert şurup olmaz ise olmazlardandır.



Diğer çok önemli bir hususta invert şeker veya şurup ile beslenen kolonilerde yağmacılığın hemen hemen hiç görülmediğidir.

Arılar yoruluyor dedik arılar neden yoruluyor?

Arılar bizim verdiğimiz çay şekerini yani sakkaroz'u kendi enzimlerini kullanarak glikoz'a ve fruktoz'a çevirirler. Ama bu işlemi yaparken büyük ölçüde yıpranırlar ve sonuçta ömürleri kısalır. İnvert şeker dediğimiz sakkarozun parçalanmış halidir. Yani sakkarozun glikoz ve fruktoza ayrılmış halidir de diyebiliriz. Aşağıda verilen balsız kek ve şurp tarifleri invert kek ve şurup tarifleridir.




PEKİ İNVERT ŞURUBU NASIL YAPACAĞIZ?


ARI YEMİ HAZIRLAMA (BALSIZ KEK İNVERT)
50 kg şeker 11 lt su 2 yemek kaşığı sitrik asit (limon tuzu) 117 dereceye kadar karıştırarak kaynat sitrik asidi ekle biraz daha kaynat 120 dereceyi kesinlikle geçmesin elle dokunacak kadar soğuyunca beyazlayana kadar mikserle çırp. Ocağın üzerinden alıncaya kadar karıştırmaya ara vermeden devam edilecek. Şurubun yanmasına ve kararmasına izin vermeyin
3 kg şekere tepeleme 1 çay kaşığı sitrik asit 66cl su.
ARI YEMİ HAZIRLAMA (BALSIZ KEK İNVERT)
2 fincan beyaz şeker yarım fincan su 1/8 çay kaşığı tartar kreması (tartarik asit) içerikleri birleştirin ve ısıtın şeker eriyene kadar karıştırın 114 dereceye kadar kaynatın dokunulacak sıcaklığa kadar soğuyunca parlaklık oluşuncaya kadar mikserle çırpın ve kalıplar içerisine yada sığ tabaklara boşaltın. Ocağın üzerinden alıncaya kadar karıştırmaya ara vermeden devam edilecek. Şurubun yanmasına ve kararmasına izin vermeyin


İNVERT ŞEKER ŞURUBU HAZIRLAMA
BAL İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (HI)
2 litre kaynayan suya 3 kg şeker ilave edildi ve çözünene kadar karıştırıldı. Şurubun ısısı 35 santigrata düştüğünde şuruba 0.38 kg bal ilave edilerek nihai karışım iyice çırpıldı. Şurup 5 gün boyunca 3-40 santigratta muhafaza edildi ve her gün iki defa karıştırıldı. 5 günün sonunda 1.2 g cytric asit ilave edildi. Şurup asit ilavesinden sonra 5 gün daha 38-40 santigratta muhafaza edilerek her gün iki defa karıştırıldı.
MAYA İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (PCHELİT)
İnvert şeker şurubu, 6 g Pchelit mayası eklenmiş 15 litre suda 15 kg şeker çözerek üretildi. Çözelti iyice karıştırıldı ve 48 saat boyunca 25-30 santigratta muhafaza edildi, ardından bir hafta içerisinde arı kolonilerine beslendi.
TARTARİK ASİT İLE İNVERT ŞURUP HAZIRLAMA
4,5 lt su kaynatılacak kaynayan suya 3,5 kg şeker ilave edilecek. Karışım kaynayıncaya kadar ısıtılacak. Solusyon kaynarken devamlı karıştırılacak karıştırmayı bir an bile bırakmayın.Şekerin yanmasına ve kararmasına kesinlikle izin vermeyin. Solusyon kaynamaya başladığında 1.5 çay kaşığı tartarik asit ilave edilecek ve 20 dakika kadar yine kısık ateşte 117 dereceyi geçmeden karıştırarak şekerin yanmasına ve kararmasına izin verilmeden kaynatılacak.

Tartarik asit ile yapılan şurubu devamlı kullanıyorum.


Çevrimdışı zeusfaber

  • ÇOK İŞ VAR ÇOOOKKK...
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 814
  • Yer: İstanbul-Silivri
    Yaş: 41
  • Hakan TURAN - Ziraat Yüksek Mühendisi
    • Kolay Arıcılık
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 15-20 yıl
  • Kovan Sayısı: 225
  • Rakım: 102
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #3 : Ocak 22, 2009, 21:57:11 »
 ;D ;D

Konu ile ilgili sanal arıcılık aleminde yoğun bir tartışma var. Ben bu tartışmaya katılmaya niyetli değilim. Verdiğim adres işin uzmanlarından birnin blogu idi. Ve orada yurtıdışında yapılmış bir çalışma sonuçları vardı. Yorumlamak ve ne yapacağınıza karar vermek size düşer tabiki...
Kişisel Arıcılık Bloğum
http://kolayaricilik.blogspot.com/

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 52
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #4 : Ocak 23, 2009, 15:26:25 »
Sayın Zeusfaber, "Ben bu tartışmaya katılmaya niyetli değilim." yazmışsınız. Eskiler gerçekler fikirlerin çatışmasından doğar derler. Tartışmaya katılmaktan çekinmemek lazım :)

Çevrimdışı zeusfaber

  • ÇOK İŞ VAR ÇOOOKKK...
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 814
  • Yer: İstanbul-Silivri
    Yaş: 41
  • Hakan TURAN - Ziraat Yüksek Mühendisi
    • Kolay Arıcılık
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 15-20 yıl
  • Kovan Sayısı: 225
  • Rakım: 102
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #5 : Ocak 23, 2009, 19:06:30 »
Sayın Zeusfaber, "Ben bu tartışmaya katılmaya niyetli değilim." yazmışsınız. Eskiler gerçekler fikirlerin çatışmasından doğar derler. Tartışmaya katılmaktan çekinmemek lazım :)

Konu hakkında bilim adamlarının görüşleri ortada arkadaşlar. İnvert şekeri doğru yapamazsak arıları öldürüyor. Bu işin evde düzgün yaplamayacağını düşünüyorum. BU nedenle de taraftarı değilim.
Kişisel Arıcılık Bloğum
http://kolayaricilik.blogspot.com/

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 52
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #6 : Şubat 08, 2009, 15:49:56 »
Sanal Arıcılık dünyasındaki İnvert Şurup tartışması malesef meşhur hikaye olan "Körün Fili Tarifine" benzedi. Herkes, körün fili hangi organından tuttuysa o şekilde tarifine benzer şekilde, invert hakkında görüş belirtiyor.

Bir de tartışma tamamen kişiselleştirildi, bel altı vuruşlarla maksadını aşan noktalara getirildi. Bu sebeple insanlar, cepheleşmelere taraf olma korkusuyla, görüş beyan etmekten çekinir oldular. İlkönce bu psikolonin aşılıp,  konunun enine boyuna bütün yönleriyle tartışılması gerekiyor. İnternet bunun için var.

Ben bu yazıda  sap ile saman kısmını birbirinden ayırarak, tartışılması gereken şeyleri ayrı ayrı kendi zeminine oturtmaya çalışacağım.

İnvert şekerler arı beslemesinde avantajlı mıdır, avantajsız mıdır tartışması ile, sakkarozu 117 dereceye kadar ısıtarak asitlerle invert hale getirmek doğru bir yöntem mi tartışması birbirine karıştırılıyor. İlk önce ikisini birbirinden ayıralım.

Yönteme itiraz edenler, invert şekere itiraz etmiş gibi değerlendirilerek cevaplar buna göre veriliyor. Yurtdışından örnek olarak,  bu yöntemle ilgisi bulunmayan hazır üretim şuruplar kanıt olarak gösteriliyor.

Mısır, Arpa nişastasından invert edilerek üretilen, içinde maltoz vs şekerler bulunan şuruplarla, sakkarozdan yüksek ısıda asitle üretilen invert şuruplar arasında hiçbir mantıksal bağ yok, bu iki şurubu birbirinden ayıralım.


İNVERT ŞEKER ARICILIKTA YENİ BİR GELİŞME Mİ?

Batı arıcılığı ile aramızdaki en önemli farklardan birisi, kuluçkalığın sıfır süzüm yapılarak, arının kışa tamamen doğal olmayan gıdalarla sokulması. Ki bu tür beslemenin ne kadar doğru olduğu konusu oralarda da hala tartışılıyor, bir miktar doğal bal bırakılması gerek diyenler de var.

Bu açıdan, arıya ne verilirse bal yerine geçebilir tartışması buralarda  yıllardan beri yapılıyor. Ayrıca arı yemi sektörü de büyük bir sanayi ve pazar haline gelmiş durumda. Doğal olarak bu sektörün sakkaroza karşı invert şekerler kullanılması gerektiğiyle ilgili savunduğu bir takım tezler var.

Bazı arkadaşlar invert şeker olayını yeni bir gelişme imiş şeklinde algılasa da, bu tartışmaların geçmişi çok uzun yıllar öncesine kadar gidiyor. Aşağıda ismini vereceğim Almancadan çeviri olan bir arıcılık kitabının 58 inci sayfasında "Güney Württemburg bölgesinde 1978 yılının ilkbaharında bu tip bir yem ile (Apireve) beslenen kolonilerde kayıplar bildirilmiştir." ifadesi var.

Nizamettin Kayral'ın meşhur Yeni Teknik Arıcılık kitabında limon tuzu ile hazırlanan Candy şeker tarifini, 1970 li yıllardan beri  her okuyan arkadaşımız muhakkak denemiştir. Keza, yine ilk basımı 1970 li yıllara dayanan Kemalettin Şenocak Modern Arıcılık kitabında da, arılara glikoz vermeyin tavsiyesi var.

Yani sakkaroz dışındaki gıdalarla arı beslemesi konusu çok uzun yıllardır tartışılan uygulamalar, son dönemde ortaya çıkmış yeni arıcılık gelişmeleri değil.

Bektaşi, camiden çıkan imamın enseye kuvvetli bir tokat indiriyor, "şerefsizler diyor Hz. Hüseyini niye şehit ettiniz." İmam darbenin tesiriyle afallamış bir şekilde, "Ağam diyor, 1400 yıl önce olmuş bir olayda benim ne kabahatim var." Bektaşi "Olsun diyor, ben yeni duydum."

Smegal arkadaşımızın alıntı yaptığı yazı, değerli arıcı arkadaşlarımızdan Ali Şekerli abimizin blogunda yer alıyor. Bu yazıyı dikkatlice bir kaç kere okursak kafamıza takılan bir çok sorunun cevabının da aslında yazının içinde olduğunu görüyoruz.


SAKKAROZ MU İNVERT Mİ?

Arıya sakkaroz mu (kristal şeker) yoksa invert mi verilmeli tartışmasında farklı görüşleri, yukarıdaki ilgili yazıdan da alarak alt alta şöyle sıralayabiliriz.

- Bilindiği gibi arılar, sakkaroz şurubunu ya da doğadan toplanan nektarı  kursaklarında salgıladıkları invertaz enzimiyle birleştirerek, petek gözlerine invert edilmiş şekilde, yani glikoz ve fruktoza ayırarak koyarlar.  Kısacası invert işlemi, arı sütü, balmumu salgılamasında olduğu gibi özellikle genç arıların  sürekli yaptığı doğal bir iş.

- Yukarıdaki ilgili makalenin Giriş bölümünden sonraki ikinci paragrafında ve benzeri başka görüşlerde, arının bu invert işlemini yaparken, salgıladığı invertaz enzimi yüzünden biyolojik kaynaklarını tükettiği, bunun arıyı yorduğu ve ömrünü kısalttığı söyleniyor.

- Aynı makalenin aynı paragrafının sonunda ise farklı bir görüşten bahsediliyor. Araştırmacı Jachimowicz'in görüşünün, arıların invert şekeri de petek gözlerine aktarırken hipo faringeal bezlerinden, sakkarozda yaptığı salgıların aynısını yapacağı şeklinde olduğu söyleniyor. Yani bu görüşe göre, sakkaroz da verilse, invert de verilse arıyı yorma açısından farkeden birşey yok, arı her ikisinde de gerekli olan salgıyı doğal olarak salgılıyor.

- Özetle İnvert şurup verilince arılar salgılarını çalıştırmaz, aldığını doğrudan peteğe koyar diyen bir görüşe karşı, hayır invert de verilse arı bu salgılamayı yapar diyen başka bir görüş daha var.

- Uludağ arıcılık dergisinin son sayısında yer alan "Standart Dışı Arı Keki Üretimine Bağlı Bal Arılarında Görülen Beslenme Bozuklukları Ve Toplu Ölümler" isimli makalede ise, invert şekerle yapılan aşırı beslemenin, arıların invertaz aktivitesini bozduğu ve bunun arı sağlığında bir takım problemlere yol açtığını söyleyen bir cümle de yer alıyor.

ÇAY ŞEKERİ ARILARA ZARARLI MI

Tartışmacıların böyle bir amaçları bulunmasa bile, özellikle arıcılığa yeni başlamış arkadaşların kafasının oldukça karıştığı aşikar. Bazı maksadını aşan yorumlardan dolayı, çay şekeri ile yapılan şerbetin neredeyse arılara zararlı olduğuna inanılmaya başlandı. Bu konu ile ilgili, şerbet arılara zararlı mı şeklinde mailler alıyorum.

Şu anda elimde 7 tane Türkçe arıcılık kitabı var. 5 tanesi Türk yazarlara ait, 2 tanesi çeviri. Arı Yetiştiriciliği ve Hastalıkları isimli kitabın orjinal ismi The Beekeeper's Handbook, Cornell Üniversitesi yayınlarından. Yazarları Dr. Diana Sammataro ve Alphonse Avitabile.

İkinci çeviri kitap Almancadan. Orjinal ismi Bienen Halten, yazarı Franz Lampeitl.

Türk ve yabancı yazarların kitaplarında temel arı beslemesi bölümünde istisnasız hepsindeki bilgi aynı.

ARI BESLEMESİNDE SADECE BEYAZ GRANÜL PANCAR YA DA ŞEKER KAMIŞI ŞEKERİ KULLANIN.
ŞEKER SU KARIŞIMINI ASLA ISI KAYNAĞI ÜZERİNDE KAYNATMAYIN.


Almanya'da arıcılık yapan ve bilgilerini bizimle paylaşan, blogunu severek takip ettiğim  sevgili arıcı arkadaşlarımızdan Mehmet Yüksel'in http://mehmetyuksel1.blogspot.com/2008/10/urup-tabelas.html linkindeki Şurup Tabelasını ve altındaki yazıyı incelerseniz, Alman Arıcılar Birliği Dergisinin kaynak olarak gösterildiği yazıda  yine, şekerin sıcak suya tencere ocaktan indikten sonra katılması, bu şurubun daha sonra hiçbir şekilde ısıya tabi tutulmaması uyarısı var. Kışlık gıda stoku için, ne kadar suya ne kadar şeker atılması gerektiği konusu Şurup Tabelasında çok güzel oranlarla verilmiş.

KAFA KARIŞTIRAN BAŞKA NOKTALAR

Tartışmaların geldiği noktada, insanlar psikolojik olarak bir tercihe zorlanıyor. Ya dedenizin yöntemi olan şeker şurubu verceksiniz, ya da en son gelişme olan invert şeker vereceksiniz. Eskilerde kalmayı kim ister?

Üstelik bir de karşınızda kış ortasında 4 çerçeve yavru attıran invert şurup tarifleri varsa.

Elimdeki 2 yabancı kitaptan Almancadan çeviri olanında, şeker şurubu oranları kullanılma şekilleri ayrıntılı olarak verildikten sonra, son yıllarda gelişen yem sanayi teknolojisi nedeniyle invert şekerlerin de arı yemi olarak üretilmeye başlandığı ibaresi var. Sakkaroza karşı invertin avantajlarını konu alan bir yaklaşım yok.

İngilizceden çeviri olan kitapta ise yine temel arı beslemesi sakkaroz üzerinden anlatıldıktan sonra, bazı arıcıların kullandığı çeşitli tarifler herhangi bir öneri olmadan veriliyor.

İlgi çekici olan bir cümle ise kitabın 123 sayfasında yer alıyor. "Bazı arı yetiştiricileri, kristalleşmeden dolayı yıkılmayı önlemek için, şeker ve sıcak su karışımından oluşan bu solüsyona tartar kreması (tartarik asit) ilave ederler. TARTARİK ASİT, ŞEKERLERİ BOZAR (PARÇALAR), ANCAK SON ZAMANLARDA ARILARA KARŞI BİRAZ ZARARLI OLABİLME İLİŞKİSİ NEDENİYLE İLAVE EDİLMESİ TAVSİYE EDİLMEMEKTEDİR.

Başka bir kafa karıştırıcı nokta ise Ali Şekerli abimizin yayınladığı çevirideki bir yanlış anlaşılmadan kaynaklanıyor.

Makaleye konu olan araştırmada  kullanılan 2 türlü invert şeker yapım yöntemi var. Birincisi BAL İLE INVERT ŞEKER ÜRETİMİ ikincisi MAYA İLE İNVERT ŞEKER ÜRETİMİ.

Her iki yöntemde de, invert şeker elde etmek için karışım yüksek ısı derecelerine çıkarılmıyor.

Ayrıca aynı makalede "En yüksek kaliteli şurup sakarozun parçalanması için invertaz enziminin kullanımı ile elde edilir." cümlesi de yer alıyor.

Yazıyı dikkatlice bir daha okursanız,  "Yukarıdaki makale Litvanya tarım enstitüsü arıcılık bölümü tarafından yapilan bir çalışmadır. İngilizce olarak yayınlanmıştır. Tarafımızdan bire bir olarak Türkçeye çevrilmiştir." cümlesinden sonra yazılanlar makaleye dahil değil.

Yani sitrik asit, tartarik asit kullanılarak sakkarozu 117 derecede glikoz ve fruktoza invert etme yöntemleri bu çevirinin içinde yer almayan, başka kaynaklardan derlenen yöntemler.

Litvanya Tarım Enstitüsünün makalesinde, yapılan invert şurubun HMF düzeyinin kontrolünden sonra arılara verilmesi uyarısı var. Değişik paragraflarda  yüksek HMF oranın doğurabileceği sakıncalara dikkat çekilmiş.

Peki bu şekilde yüksek ısıya tabi tutularak asitler ile şeker parçalama HMF düzeyini yükseltir mi?

Benim şahsi kanaatim yükselteceği yönündeki kanıtlar, yükseltmeyeceği yönündeki kanıtlardan daha fazla. Konu ile ilgili www.katalizor.net sitesindeki online yayınlanan derginin 1. sayısındaki BAL bölümüne bakabilirsiniz.

Özetle, ilgili araştırma makalesi ve değişik kaynaklar tarandığında, sakkarozla birlikte invert şekerlerin de arı gıdası olarak kullanılabileceği, invert şeker üretiminde en sağlıklı yöntemin invertaz enzimi ile yapılan olduğu, şekerin ısı kaynağı üzerinde tutulmasının arı sağlığı açısından bir takım riskler içerdiği sonucuna ben şahsen ulaşıyorum.

TÜRKİYE'DEKİ ARI BESLEMESİ PROBLEMİ

Bugün ülkemizdeki en temel arı beslemesi problemi sakkaroz mu  invert mi tercihi değil, doğru zamanda ve yeteri kadar besleme yapılıp yapılmamasıdır.

En doğru arı beslemesi, sonbaharda arının bütün kışlık ihtiyacını stoklayacağı imkanları sağlamak ve ilkbahara kadar bir daha gıda vermek zorunda kalmamaktır.

Blogları ve değişik uygulamaları izlediğimizde görüyoruz ki, kışın kek verilmez, şurup verilmez ama asitle yüksek sıcaklıkta üretilmiş invert şurup verilir gibi bir mantık yaygınlık kazanıyor.  Arısına sonbaharda yeteri kadar yiyecek bırakmayan, Kasım, Aralık, Ocak aylarında gıdasızlıktan kovanı söndürüp, problemi çözmek için invert şurup verme peşine düşen arıcılar var.

Bir besleme hatasını düzeltme iddiası içindeyken, daha ciddi sonuçlar doğurabilecek başka bir besleme hatasına yol açılıyor.

İnvert şurubu  neredeyse baldan bile daha faydalı, gizemli, olağanüstü, arıcılığın bütün problemlerini çözen, kış ortasında bile 4 çıtaya yavru attıran bir arı yiyeceği olarak algılatacak abartılı yaklaşımların varlığı, Türk arıcılığına yeni efsaneler kazandırmanın ötesinde bir fayda sağlamayacaktır.

SON SÖZ

Yukarıdaki görüşlerin ışığında  benim şahsi tercihim, ilave emek gerektiren ve arı sağlığı açısından risk oluşturma ihtimali olan uygulamalara hiç girmemek.

Bu konuyu Türkiye'de arıcılık alanında yetkin ve uluslararası çalışmaları da yakından takip eden bir hocamıza attığım maile gelen cevaptan bir paragraf alıntılayarak kapatmak istiyorum.

"Tamamen invert şekerle arı beslemek sakıncalı. Batıda yapılan keklerde %30 dolayında invert şeker kullanılıyor. Ama tamamen sakkaroz verilmesi tamamen invert şeker verilmesinden daha sağlıklı. Son zamanlarda özellikle arı yemi sanayiinde yer alan firmalar invert şeker konusunda propaganda yaptıkları için insanların kafası karışıyor. Gerekçe olarak da balın bileşimini gösteriyorlar oysa şerbet verildiğinde balın bileşimi değil ölçüt olarak nektarın bileşiminin alınması gerekir çünkü şerbet nektar yerine veriliyor. Ayrıca son zamanlarda arı ölümlerinde bu sektörün de çok önemli bir sorumluluk üstlendiğini de söylemek mümkün."

Çevrimdışı zeusfaber

  • ÇOK İŞ VAR ÇOOOKKK...
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 814
  • Yer: İstanbul-Silivri
    Yaş: 41
  • Hakan TURAN - Ziraat Yüksek Mühendisi
    • Kolay Arıcılık
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 15-20 yıl
  • Kovan Sayısı: 225
  • Rakım: 102
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #7 : Şubat 08, 2009, 19:47:13 »
Pek adetim değil ama...

+ 1 diyorum
Kişisel Arıcılık Bloğum
http://kolayaricilik.blogspot.com/

Çevrimdışı ballı baba

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 782
  • Yer: Kdz - EREĞLİ
    Yaş: 61
  • Bilgi paylaşıldıkca çoğalır...
    • http://selahattinguney.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 95 şimdilik :) 1980 başlama yılı
  • Rakım: Sahilde...
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #8 : Şubat 08, 2009, 22:13:47 »
     Bir zamanlar bazı arıcılık kitaplarında "şeker şurubu bir taşım kaynatılır" yazardı. Bu yabancı kaynaklardan tercüme edilirken "BENMARİ" kelimesinin türkçe karşılığı bulunamadığı için yazılmadı. Yazının aslı benmari usulü bir taşım kaynatılır olması gerekirdi.
     İnvert elbette yapılabilir ama bu kimyasal bir olay olduğuna göre hem kimya bilgisi hemde o imkanların olması gerekir. Artık bizde de bu üretimi yapacak fabrikalar kurulmuştur diye blogda yazmıştım, nedense birileri üretimin şeklinden tutunda fiyatına kadar konuştu, neymiş filan ülkede böyle filan ülkede böyle diye. Elbetteki bizde bir çok ülkeden iyi olmak isteriz ancak şimdilik şartlarımız bu, gelin şartlarımızı iyileştirelim. 
   Arı beslemede kullandığımız şurup, kek, ve tüm malzeme ayağımıza kadar gelir, biz de bu basit işlerle uğraşmayız... Sağlıklı ve verimli bir sezon dilerim.
Asil azmaz BAL kokmaz, kokarsa yağ kokar aslı ayrandan gelir

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22801
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 250 / 2016 Destekleme
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
İnvert...
« Yanıtla #9 : Şubat 08, 2009, 22:26:44 »
Artık cepheler kalktığına göre yazacaklarımız vardır elbette.

Gerçi Büyükşef'in yazının altına imza sirküleri açılsaydı, imza atar geçerdik ama.

Tarih:17 Şubat 2008

Bundan yaklaşık 1 yıl öncesi...

Hiç tasvip etmediğim bir ifadeyle bloglarda İnvert olayını ilk yazan ve bu olayı başımıza saran bendim.

http://halilbilen.blogspot.com/2008/02/polen-varsa-yavru-olacak-yoksa.html

Bu yazıdan sonra tam tarihini hatırlamıyorum ama Sn. Ali Şekerli ağabeyimiz ile yaptığım Msn görüşmelerini hatırlıyorum. Muhtemelen kendileri de hatırlıyorlardır. Özellikle invert şeker konusunda çalışmalar ve araştırmalar yaptığını daha sonraları takip etme imkanı da buldum.

Ben HMF konusunda çekincelerim olduğundan bahsederek, kullanmayacağımı da iletmiştim. O zamanlar HMF olayının olmayacağına örnek olarak reçel gösterilmişti.

Ancak yeni öğrendiğim bir bilgiye göre de reçelde HMF yükselmemesinin bir sebebinin olduğudur. Bu konunun ne olduğunu bu platformda paylaşmak, bilgi kaynağının izni olmadığından mümkün değil.

Bugünlerde invert yapmakta kullanılan ürünlerin arıcılar tarafından birbirlerine gönderildiği ve bloglarda teşekkürlerin havada uçuştuğu görülüyor.

En büyük tezlerden birisi de arının yıpranması konusundaydı. Bahsettiğimiz arının ömrü ne kadar ki zaten?

Arının ömrü uzun olsun diye doğaya da salmayalım ki uzun ömürlü olsun.

Arının ömrü sadece invertaz salgısı salgılamakla tükenmiyor ki. Kış ortasında mum salgılayacak kadar beslenmiş arıların ömürleri kısalmıyor mu?

Tartışılması gereken en önemli konular arasında yanlış besleme zamanlamaları, besleme gereksinimleri ve besleme materyali seçimleri olması gerekir iken, gerçekten son günlerde insanlar besleme konusunda paylaşımlardan çekinir hale geldiler.

Kek ile beslemenin yavru çürüklüğü ile ilişkilendirilmesi, kek ile besleme yapanların zamanlaması ve uyguladığı tekniklerin görmezden gelinmesi sonucunda algı şöyle gelişmeye başladı.

"Kek mi veriyorsun. O zaman arıların yavru çürüğü olacaklar."

Ancak kek olayını biz Çılgın Türk’ler o kadar yozlaştırmışız ki, önce polen olayını zaten balın içerisinde polen yok mu diyerek çözmüşüz. Keki, bal ile polen ilavesi yapmadan hazırlamışız. Daha sonra işin çivisini iyice çıkarıp baldan da vazgeçip bal ikame ürünler yani glikoz vb. ürünler ile kekler yapmışız. İş kek benzeri ürünlere dönüşmüş.

Elimizde sahip olduğumuz besleme ilgili bilimsel araştırmalarda neler yapılması gerektiği aslında çok açık ve net.

Fabrikasyon dahi olsa invert ürünlerin kullanılmasının tartışılması gerektiği yerde, karamelleşmiş şekerlerin arı beslemesinde kullanılmasını bile tartışmıyoruz.

Finalde ise, bugüne kadar invert şurup - invert kek vb. ürünleri kullanmadım ve şu an sahip olduğumuz bilgilerle kullanmamayı da düşünüyorum.

Daha yazacak destan çok ama kısa kesmeyi bilmek gerekir bazen.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

butquci

  • Ziyaretçi
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #10 : Şubat 09, 2009, 02:36:53 »
aylardır okuyoruz bu invert şurubunu.kullanıpta zararını görmeyen arıcı arkadaşların sayısı az değil.benim anladığım kadarı ile bu şurubu evde yapıp vermek riskli her ne kadar kullanılan malzemelerin ölçüleri verilmişsede bu oranlara uyulduğunu sanmıyorum ve uyulmazda .kaç kişinin elinde hassas terazi var ve bir çok kişide termometre yoktur.birde sonbahar beslemesinde verilmesi daha mantıklı gibi ilkbaharda vermeye gerekte yok.Genede tercih arıcıların.Dileyen dener yararlımı olur zararlımı bizzat birebir şahit olup merakını giderir.ilerleyen zamanda konu netleşecektir bekleyip görelim

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 52
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #11 : Şubat 10, 2009, 15:16:36 »
İnvert şeker ve arı beslemesinde kullanımı ile ilgili yazıyı, konunun daha iyi tartışılabilmesi ve bana göre açık olan noktaların görülebilmesi için yazdım. Amacım tartışmaları bitirmek değil, enine boyuna her yönüyle tartışmaya açmaktı.

Yazılanlarda teknik olarak katılmadığınız her noktayı rahatlıkla belirtebilirsiniz, akıl akıldan üstündür, birinin farkedemediği bir gerçeği başka birisi daha iyi görebilir.

Fakat bir takım arkadaşlarımızın özel sohbetlerinde ve yazma hazırlığı yaptıkları bazı yazılarda, bu yazıyı sanal arıcılık dünyasındaki mahalle kavgalarına dayanak yapma gayreti içinde olduklarını duyuyorum.

Bütün bu yazılanları bu bağlamda algılarsak ve bütün birikimlerimizi kısır kişisel çekişmelere hapsedersek, hem yazık olur hem de ayıp olur.

Çevrimdışı mehmet55

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 191
  • Yer: samsun çarşamba
    • http://mehmet55.blogspot.com/
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #12 : Şubat 10, 2009, 21:55:25 »
selamlar
84-85 yıllarında arıcılığa yeni başlamıştım 2-3 seneliktim o yıllarda arılara verdiğimiz şurubu en az 30-35 dakika kaynatıyorduk ve limon varsa limon tuzu da katıyorduk taki 6 yıl öncesine internetle tanışana kadarda
arıyı boyle besleme yapıyordum bir zararınıda görmedim faydasını gördümmü onuda tam anlamış değilim
sonraki duyduklarım sadece suyun kaynatılmasıydı bu sefer bu reçeteyi kullanmaya başladım
bu senede  hiç duymadığım işi yaptım suyu hiç kaynatmadım bir damacana niksar suyu yeteri kadar şeker ve limon hiç değişen taraf yok
ben genelde kışın arının balını biraz fazla bırakırım baharda yavru çoğaldığında havalar uzun süre bozuk giderse yiyecek kontrolu yapılıp gerekirse şurup veririm
invertede kafa yoracak değilim herkese başarılar



Çevrimdışı smegal

  • Boş Petek
  • İleti: 14
  • Yer: zonguldak
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #13 : Şubat 11, 2009, 18:37:10 »
bu soruyu sorarken amacım bir bilenin çıkıp invert şudur demesiydi ama şu an gördüğüm kadarıyla daha araştırılması gereken bir konuymuş.bunun için üniversitelerin araştırması gereken bir konu ortaya çıktı bunu ancak onlar ortaya koyabilir.yorum yapan bütün arkadaşlara teşekkür ederim.benim için invert şimdilik bekleyecek arıları keklemeye devam ;D

Çevrimdışı muhak61950

  • Boş Petek
  • İleti: 3
Ynt: İNVERT ŞURUP NEDİR?
« Yanıtla #14 : Şubat 11, 2009, 20:23:02 »
     selamlar bazı şeker fabrikaları şeker friyatına invert yanı sıvı şeker üretiyor ben aldım kullandım arı baldan ayırt etmiyor hemde çay şekerine oranla çok daha kullanışlı 2yıldırda faydasından başka zararını görmedim denemeni tavsiye ederim saygılar