Gönderen Konu: Kimler hangi sebzeler yetiştiriyor. Nasıl yetiştiriyor.Bilgilenelim.  (Okunma sayısı 30402 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 76
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
 Kendi sebzenide yetiştirmek ayrı bir zevk ve mutluluk herhalde.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11238
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Sayın hatkobi:

Bu başlığın cevapları çok uzun olabilir.

Hele biraz yazılsında bende katılırım.

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 76
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
 Sayın Akın; reklam ve çay molaları vererekte olmazmı.Her girişte bir bölüm mesela.Yinede siz bilirsiniz.Sağ olun.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı mustafa kemal alkoç

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 5973
  • Yer: istanbul
    Yaş: 53
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: Bir adet teknik kütük kovan, 82 adet dolu 50 adet boş
  • Rakım: 61
   Lahana eksik olmazdı bahceden tavuklar gelene kadar,üst bahceye alınca tavukları lahanayada fasülyeyede devam edeceğiz .
SADECE VAZGEÇENLER KAYBEDER.

İNSAN ÖZLEMEMELİ.

HAYAT BANA ARICILIK, ARICILIK BANA HAYAT VERDİ.

Arı diye bir derdim var bin dermana değişmem

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 76
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
 Sayın Alkoç;
İyiki hindi kaz yokmuş.Ama, yemezsen yedireceksin.Tavuklara üç gezinti bölümü yapsanız.Orta boş,sağ sol sırayla çimledirme ( Arpa,buğday gibi.).Tavuklarıda sırayla salma.Mesela.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı Şeref KORKMAZ

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 696
  • Yer: İstanbul-Şile - Ağva
    Yaş: 57
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 45
  • Rakım: 200
              Çörek  otunun  çok  faydalı  olduğu  herzaman   söylenir.

 Hatta    ölümden  başka ,   her  bir  şeye   deva  olduğu  ,    olduğunu   söylüyenide  duydum.
 
 Balla  karıştırılıp  tüketilmesi  de , en  güzel   tüketim  formülümüdür..?

      Bu  bitkiyi   yetiştiren  varmı ..? 

 Bu   sene  enğinar  yetiştirmeye  başladım ,  şu  anda  yaprakları  çok  güzel  dibindeki  otları  temizledim.

 Enğinarı  yetiştirmeyi  herkese   tavsiye  ederim  ,  hemen  çoğalabilen   bir  bitki  , bir  kök  bir  sene  sonra  ikişer  , üçer  kök  oluveriyor. 

                                                                          Selamlar  Olsun
 
 

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11238
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Sayın şeref KORKMAZ:

Çörek otunu 10 yıl kadar önce yetiştirmiştim.
Soğuğa dayanıklı olduğundan sarımsak, soğan, bezelye, bakla gibi erken ekiliyor.
Fındık büyüklüğünde koza yapıyor çörek otu içinde gelişiyor yani küçük bir haşhaş gibi düşünebiliriz.

Evde bolca tüketiyoruz, Herkese kullanmasını öneriyorum.
Örnek: mide sancısı çeken birisi 10 - 15 tane kadar çörek otunu çiğneyip suyunu yutunca, ağızdan gaz çıkarınca mide ağrısı azalır.
Çörek otu yağı sağlık için çok kullanılıyor ve piyasada satılıyor.

Enginar tadını az bildiğim için yetiştirmedim, zamanı gelsinde fidesini bulursak denemesini yaparız.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Enginar...

Sebzeler içinde tek geçerim.

Dayımın yanına bahar aylarında gittiğimizde sebze olarak ilk enginarların olduğu yeri gezerim. (Meyvelerde de önce papaz erik ve kirazları tabi ki.)



Bent denilen meyve ağaçlarının sulanması amaçlı oluşturulmuş yükseltilerde yetiştiriliyor.

Çok yıllık bitki denilebilir...

Nasıl yetiştirildiği konusunu hele gideyim Mustafakemalpaşa'ya önce kendim öğreneyim de.



Aslında bir çeşit mor açan çiçek... Tomurcuk iken tüketiliyor.

Biz dolmasını yaptığımız için çok körpe ve küçük iken hasat ederiz.

Fabrikasyon enginar ekimi yaptırıyor örneğin TAT konserve ama onlar tabanlarını kullandığı için büyümesini istiyor.



Taze taze yediğimiz gibi derin dondurucularımızda da saklıyoruz. Ancak derin dondurucuda kararma görüldüğünden konserve uygulaması da yapılıyor.

Emeklilik hedefi sebze konseptinde enginar benim için ilk sırada.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Şeref KORKMAZ

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 696
  • Yer: İstanbul-Şile - Ağva
    Yaş: 57
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 45
  • Rakım: 200
           Sayın  Halil  hocamızın  dediği  gibi  sebzeler  içinde  tek   gecilecek  bir  bitki.

  Bir  komşu  , enğinarlarının  yanlarından  fışkıran  fideleri  söküp  söküp  atıyordu . Bende  birkaçtane  aldım.
 
 Diktim ,  üç  fide  iken  , bir  sene  içinde  yedi  tane  oldu .
              Murat  Akın  hocam  çok  çabuk  üreyen  bir  bitki  , biliyorsunuz  karaciğer  dostu.

  Bir  enginarın  meyvesini  pazarda beş liraya  satarlar , aslında  ekonomik  değeri  yüksek  bir  sebze.

  Sebzenin  görüntüsü  bile  aseletli   duruyor , Halil  hocamızın  arşivi   kuvvetli .

                                                                                Selamlar  Olsun

 

 
 

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 76
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
 Enginar Eskişehirde yetiştirilebilinirmi? Tohumlamı, fideylemi? Bakımı nasıl?
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı oakgun68

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 154
  • Yer: ESKİŞEHİR
    Yaş: 50
  • Osman AKGÜN
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 30-+10
Enginar Eskişehirde yetiştirilebilinirmi? Tohumlamı, fideylemi? Bakımı nasıl?

  hatkobi bey Mihalgazi de bir evin bahçesinde yetiştiğini gördüm.

  Ekiminin fideyle olduğunu sanıyorum.
İnsanlara beklediklerinden daha fazlasını verin ve bunu neşe içinde yapın.                                   (Çin atasözü)

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 61
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Enginar, atasının deve dikeni olduğu söylenir.

En makbulü, ilk çıkan, göbek tabir edilen kafalardır, diğer kafalar biraz küçük, bir de geç kesilirse kılçıklı olur.

Her yıl kendime ve arkadaşlarıma, hazır temizlenmiş olarak alır derin dondurucuda saklar, arada bir çıkartıp afiyetle yeriz.

Temizleme esnasında kararmaması için saklama suyuna limon tuzu ve taze limon atarlar, torbalara koyarken de bu sudan içersine üstünü örtecek kadar su koyarlar.

Dondurucuya koymadan önce, temiz poşetlere hiç durulamadan atarsanız kararma olmadan saklıyabilirsiniz.

Karaciğerin en güçlü dostlarından biridir.

Kafaya yakın kalın sapların kabuğunu soyduğunuzda, içersinden çıkan kısmı da yemeğe ilave edebilirsiniz.

Kafayı çevreleyen taç yapraklarını kurutup, melisa, karabaş otu, kuş burnu ile bitki çayı olarak tüketilir.

İlkbahara doğru, anaçların etrafındaki fazla sürgünler temizlenerek, gücüne göre 2 veya üç sürgün bırakılır.

Fide ekimi bu sürgünler kullanılarak yapılır.

Direkt olarak ocak açılıp içersine dikim yapılmaz, yeni köklü çıkarmış bile olsanız, fide çukuru içersine bir bardak kadar su döküp çamur içersine dikim yapılır.

Kök etrafında boşluk oluşmayacağı için, fide tutma yüzdesi yüksek olur.

Dikim yapılmayan fidelerin kök tarafı taze olanları temizlenip kabukları soyulduktan sonra suda haşlanır
ve una bulanarak hamsi kızartır gibi kızartılır, üzerine de yoğurtlu sarımsak döküp afiyetle yenir.

Suyu seven bir bitkidir, kıştan ve dondan etkilenmez, ama kaç dereceye kadar bilmiyorum.

Mevsim sonuna doğru sulama yapılırsa, kafa yapmaya devam eder.
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 76
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
 Çok teşekkürler hemşerim. Bu işin erbabıymışsınız.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 61
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Çok teşekkürler hemşerim. Bu işin erbabıymışsınız.

Hemşerim estağfurullah, sadece iyi bir gözlemciyim, biraz da damak tadına düşkünüm.

Yemek kültürü yöresel alışkanlıklara ve o yörede yetişen gıdalara göre değişiyor.

Enginar da marmara ve egede bol yetişen, bolca tüketilen en sağlıklı gıdalardan biri.

Benim ortağım Sivas'lı, ilk zamanlar kendime enginar alırken ona da alırdım.

Yeni sezon geldiğinde sana da enginar alalımmı dediğimde aldığım cevaba bakın; geçen sene aldıklarım duruyor dedi.

Yöresel alışkanlıklar kolay kolay değişmiyor, siz yeseniz bile evin diğer fertleri yemiyorsa düzenli bir tüketim olmuyor.

Bursa'ya geldiğinizde fide temin ederiz, bahçenize ekersiniz olup olmadığının da denemesini de yapmış olursunuz.

Selamlar.
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı mustafa tayyar

  • mustafa tayyar
  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 326
  • Yer: BİLECİK
    Yaş: 48
  • herkez yoğun herkez yorgun!
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 70
  • Rakım: 500
2009 yılı yazında aldığım 18 dönümlük arazi üzerine  kasım ayında 200 kök ceviz fidanı diktim fidan lar daha küçük haliyle de ceviz yok  büyüyüp ceviz vemeye başladığında herkezi beklerim teklif yok :) .
2010 yazında  domateslerimizi , biberlerimizi  hem yeklik hem turşuluk acılısı acısızı   yemeklik kabak bal kabağı , patlıcan ,mısır, ay çekirdeği,   diktik ve şunu söyleyeyim dalından  kopartıp yediğin o meyvenin sebzenin tadı çok farklı imiş , hele o meyveleri yetiştirmek için emek harcayıp alın teri ile  kazanmış san breh breh breh  deymeyin keyfine. şimdi ki hedefim bu kış için bu arazinin etrafına meyve fidanları dikmek
bir kısmına bazı fidanlar diktim halen de devam etmek teyim her çeşit fidan dan dikmek niyetim.
40 yaşın dan sonra reçberlik öğren mek te zor oluyormuş  istanbulda yüksek bina tepelerinden inip  toprağa basmak onunla uğraşmak  gibisi yomuş .herkeze iyi seneler cenabı mevlam herkezin gönlüne göre versin.
herkez yoğun herkez yorgun!