Gönderen Konu: Arısakızı (propolis) nasıl değerlendirilir? Kendi tecrübem...  (Okunma sayısı 69671 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı zeki haluk

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 46
  • Yer: fransa(Bruxelle'e yakin)
    Yaş: 59
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 30
Ynt: propolis nasil degerlendirilir;kendi tecrubem
« Yanıtla #30 : Ekim 30, 2012, 21:17:39 »
Sayin Yalcin Bey
arisakizi uzun muddet(3 haftadan fazla) kullanirsaniz barsak florasini olumsuz etkileyebilir.Eger kabizlik icin ise kucuk bir miktar balmumu ayni isi gorur ama gene kisa sureli kullanmali.
Eger propolisi su ile cozeltisini hazirlarsaniz;( 3 hafta suda kalip calkalanir) agiz gargarasina ve agiz ici  farinjit, jinjivit gibi rahatsizliliklarina iyi gelir.Propolisin  etkin madelerinin bir kismi suda erir bu nedenle  alkollu extrat icin saf alkol degilde %70 alkol cozeltisi kullanilir.Eger su ekstrati  hazirliyorsaniz kalan arisakizini tekrar alkolde eritip kalan aktif maddelerini alirsinizAgizdan saf kullanacaksaniz mumkun oldugunca uzun sure cignenip yutulmasi tavsiye ediliyor.Saygilar
mail:zeki.ozaydin@wanadoo.fr

Çevrimdışı Ali Doğaner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2373
  • Yer: Kıbrıs
    Yaş: 41
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: propolis nasil degerlendirilir;kendi tecrubem
« Yanıtla #31 : Ekim 30, 2012, 21:30:56 »
Zeki bey faydalı bilgiler için teşekkürler... Arı ürünlerini bilinçli olarak arıdan derlenip, sağlığa uygun şekilde tüketmek yada tüketiciye sunmak için verdiğiniz bilgiler değerli...  Hekim olarak arı ürünleri ile farklı araştımalarınız varsa ve paylaşırsanız sevinirim... Saygılar
Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3498
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 61
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: propolis nasil degerlendirilir;kendi tecrubem
« Yanıtla #32 : Ekim 30, 2012, 21:45:15 »
Zeki bey konu hakkında epey araştırma yapmışsınız.

Biz extrakt hazırlarken saf alkol kullanıyoruz, çünkü öyle öğrendik detaylara vakıf değiliz.

Arı sakızının(propolisin) suda çözdürüldüğünü ise duyuyoruz fakat yapımı hakkında gene (kendi adıma) bilgimiz yok.

Elinizdeki dökümanları tercüme ederek detaylarını bizlerle paylaşırsanız çok makbule geçer.



http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı mustafa kemal alkoç

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 5973
  • Yer: istanbul
    Yaş: 53
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: Bir adet teknik kütük kovan, 82 adet dolu 50 adet boş
  • Rakım: 61
Ynt: propolis nasil degerlendirilir;kendi tecrubem
« Yanıtla #33 : Kasım 01, 2012, 09:25:13 »

     Arı sakızını teflon tavada su ile ısıttım,erimek üzereyken suyu döktüm,yerine zeytin yağı kattım beraberce eridiler kaynadıktan sonra bir krem kutusuna döktüm tertemiz bir krem görüntüsüyle karşılaştım.

    Ballıbabadan hediye aldığımıza çok benziyor, bu daha koyu turuncu renkde bu şekilde kullanım olurmu?

     
SADECE VAZGEÇENLER KAYBEDER.

İNSAN ÖZLEMEMELİ.

HAYAT BANA ARICILIK, ARICILIK BANA HAYAT VERDİ.

Arı diye bir derdim var bin dermana değişmem

Çevrimdışı KadirUstun

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1094
  • Yer: Kütahya
    Yaş: 33
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 150 (+ - %10)
  • Rakım: 340
Ynt: propolis nasil degerlendirilir;kendi tecrubem
« Yanıtla #34 : Kasım 01, 2012, 09:43:11 »
Mustafa hocam zeytinyağının amacı neydi?
Ayrıca sıcaklık olumsuz faktör

Çevrimdışı zeki haluk

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 46
  • Yer: fransa(Bruxelle'e yakin)
    Yaş: 59
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 30
Ynt: propolis nasil degerlendirilir;kendi tecrubem
« Yanıtla #35 : Kasım 01, 2012, 15:23:03 »
Sirasiyla yanitlayim.
Sahsen yaklasik 15 sene once calistigim vasculer cerrahi servisinde diyabet ve damar hastaligina bagli yara,escar, nekroz ile gelen her iki gunde bir genel anestezi ile temizlenen ama sonunda parmak ve gerisini ampute ettigimiz hastalar icin saf bal pansumanini baslattim ve klasik tedaviye nazaran daha basarili sonuclar alindi ama servis sefi degisince birakmak zorunda kaldikOzellikle avrupanin gobeginde  kabul ettirmek zor ama  simdi ciddi ciddi arastirma yapan ozellikle Ingiltere'de servisler var.Saniyorum balli propolis veya propolis melhemi ayni sekilde etkili olur.Alkollu arisakizi deri hastaliklarina ozellikle ayak ve vucut mantarlarina klasik ilaclardan daha etkili ve hastalarda denedim.Harici yuzeysel yaralarda en iyi pansuman olarak kullaniyorum.Hasta dikislerinde yara acik biralip sadece propolis ile korunuyor.banyoya gidebilir zira  havaya kapali olup yaranin hizla iyilesmesini saglayan ozelligi var.Piyasada satilan 'ercefilm' spray pansumani yerine kullaniyorum. Furonkl,deri absesine etkili,.Agiz ici rahatsizllliklarinda (jinjivit,farenjit,aft,stomatit,dis agrisi,agiz kokusu) etkili ve icilebilir alkollu solusyonu kullaniyorum.alkol istemeyenler ham veya saflandirilmis arisakizini cigneyebilir.
Deri rahatsizliliginda sicakla yumusatip yapiskan sakizi koymak ve kapali pansumanla verrue(sigil) uzerine denedim.Pek isabetli olmadi, ama etkili deniyor.Bunun haricinde inanmasamda istek uzerine benden isteyenlere (genellikle hastane calisanlari ve medikal ekip)20 ila 40 gr. 3 hafta agizdan cignenerek almak uzere,ilkbahar ve sonbaharda immunostimulan olarak  kullananlara veriyorum.Kanser konusunda uzman arkadaslarmdan kendi eslerinde kullanmak icin isteyenler olduPropolis klasik simioterapi ve ilaclarla bir celismesi gorulmemis ve iyi etkisinden bahseden ciddi (Ingiltere) servisler var .Sahsen kanser ilaci diye tavsiye edip sarlatanliga girmem ama kullanirsaniz zarari yoktur.Buraya kadar benim tecrubem diger endikasyonlari  olsada denemedim ve genellikle yapilan calismalar yeterli degil.Her halukarda tavsiyem once  klasik tedavi usullerini kullanmanizolacaktir ek olarak propolis kullanmanizda bir sakinca yok.
 Arkadaslar zeynyaginda propolis eri
mail:zeki.ozaydin@wanadoo.fr

Çevrimdışı Bekir ARSAN

  • BEKİR ARSAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6844
  • Yer: BANDIRMA
    Yaş: 52
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: propolis nasil degerlendirilir;kendi tecrubem
« Yanıtla #36 : Kasım 01, 2012, 16:02:15 »
     Arı sakızını teflon tavada su ile ısıttım,erimek üzereyken suyu döktüm,yerine zeytin yağı kattım beraberce eridiler kaynadıktan sonra bir krem kutusuna döktüm tertemiz bir krem görüntüsüyle karşılaştım.

    Ballıbabadan hediye aldığımıza çok benziyor, bu daha koyu turuncu renkde bu şekilde kullanım olurmu?

     

tertip hic asılma ballıbaba  sana patenti vermez =) ben istedim vermedi sana hic vermez  karadenizliyim diye torpil yapmaz =)
BEKİR ARSAN  BANDIRMA BEZİRCİ KÖYÜ
DT 03.07.1965   
0Rh +
 beklenen    gün gelicekse cekilenler kutsaldır

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 52
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: propolis nasil degerlendirilir;kendi tecrubem
« Yanıtla #37 : Kasım 01, 2012, 16:22:54 »
Arkadaşlar,

Zeki Bey, arısakızı (propolisle) ilgili bulamayacağımız bir kaynak.

Bu yüzden bu başlık altında mümkün olduğunca "geyik muhabbetine" girmeyelim.

Zeki beyin tecrübelerinden mümkün olduğunca yararlanabilecek ve onu konuşturabilecek şekilde yazalım.

Çevrimdışı zeki haluk

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 46
  • Yer: fransa(Bruxelle'e yakin)
    Yaş: 59
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 30
Ynt: propolis nasil degerlendirilir;kendi tecrubem
« Yanıtla #38 : Kasım 01, 2012, 21:03:51 »
Tesekkurler Muray Bey
 diger soru suda eriyen propolis ekstrati:Bunun icin arisakizinin  compozisyon ozelliklerine donmek lazim;Rengi menseine bagli nolarak cesitli renklerde olabiliyor. sari ,kahverengi ,siyah ve kirmizimsi yesilimsi olabiliyor.Icerigi %50-55recine,%30-40balmumu,%5 -10ucucu yaglar(huiles essentielles),% 5 pollen,%5 organik ve mineral muhteviyat
Arisakizi normal kosullarda soguk  suda erimez kismi olarak aseton,alcol,amonyak,benzen,kloroform,eter,tricloretylen vs. de erir ve ozel bir kokteyl karisim ile tum aktif ekstraktlari cikarmak mumkun.Pratik olarak kullanilan % 70 alkol ekstresi  aktif maddelerin onemli bir kismini cikarmak icin kullaniliyor.Arisakizinin suda eriyen aktif maddelerini  cikarmak icinozel 'ebulition à reflux' metodu kullailir.5wikipedia'ya bakin )su ile alambikte kaynatilan  arisakizi aktif maddeleri ucucu yaglari kaybetmemek uzere kapali bir sistemle toparlaniyor.Pratik ve amator olarak havanda dogulmus arisakizini arada bir calkalayarak 3 hafta  suda bekletip agiz ici rahatsizliliklari icin nkullanabilirsiniz  ama diger alkollu ve saflandirilmis arisakizina bir ustunlugu yok.
mail:zeki.ozaydin@wanadoo.fr

Çevrimdışı VolkanKaruk

  • Volkan
  • Boş Petek
  • İleti: 13
  • Yaş: 41
Ynt: propolis nasil degerlendirilir;kendi tecrubem
« Yanıtla #39 : Kasım 02, 2012, 10:12:43 »
Zeki Bey paylaştığınız bilgiler için öncelikle çok teşekkürler

Ham arısakızının (propolisin) uygun saklanma koşulları nelerdir ve kullanım ömrü nedir, ne kadar süre saklanabilir?

Tekrar teşekkürler...

Çevrimdışı yakup.çetin

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 120
  • Yer: Bandırma
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: Dolu kovan 4, boş kovan bi sürü..
  • Rakım: Manyas Gölü + 2 metre
Ynt: propolis nasil degerlendirilir;kendi tecrubem
« Yanıtla #40 : Kasım 02, 2012, 10:43:52 »
Verdiğiniz kıymetli bilgiler için gönülden teşekkür ederim.
Allah işinizi hayretsin.
Sağlıcakla kalın.
Aşk, sebatta gizli
İlim de aşkta

Çevrimdışı KadirUstun

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1094
  • Yer: Kütahya
    Yaş: 33
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 150 (+ - %10)
  • Rakım: 340
Ynt: propolis nasil degerlendirilir;kendi tecrubem
« Yanıtla #41 : Kasım 02, 2012, 10:52:29 »
Zeki hocam kıymetli bilgilerinizi bizlerle paylaştıgınız için çok teşekkurler.Uygun saklama koşullarındanda bahsetseniz.

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 52
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: propolis nasil degerlendirilir;kendi tecrubem
« Yanıtla #42 : Kasım 02, 2012, 11:35:30 »
Daha önceki iletileri okumamış olan arkadaşlar için küçük bir hatırlatma yapayım.

Zeki Bey, çok uzun yıllardır Fransada yaşayan, mesleği cerrahlık ve aynı zamanda arı dostu olan bir büyüğümüz.

Mesleği nedeniyle, apiterapi yani arı ürünleriyle hastalık tedavisi konularıyla da ilgili.

Özellikle arısakızı ile ilgili teorik ve pratik uygulama tecrübesi var.

Geçtiğimiz yıllarda konu ile ilgili paylaştığı bilgiler, ülkemizde bir çok arıcı arkadaşımız için arı sakızını değerlendirmeye vesile oldu.

Benim açımdan da, bakış açımı genişletici son derece değerli bilgiler var.

Biliyorsunuz, arı ürünleri ya da tıbbi bitkisel üretim, sağlıkla ilgili konularda insanların en çok kandırıldıkları ve sömürüldükleri alanlar.

Tıbbi fayda ile umut tacirliğinin yapıldığı şarlatanlığın sınırları nelerdir?

Arıcılar olarak bu sınırı iyi bilmemiz ve bunun sorumluluğuna uygun davranmamız gerekiyor.

Zeki beyin verdiği bilgilerin satır aralarında, şarlatanlığın sınırlarının çizilmesine faydası olacak değerli bilgiler var.

"Şarlatanlık" kelimesini bazı arkadaşlarımız ağır bulabilir.

Geçen yıl bir tanıdığımız, doğrudan satış yapılan kanallardan etkilenerek, bir tarım fuarında da yüz yüze standına giderek bu tür bir ürünü kendisine 1 yıl yetecek kadar almış.

Arkadaşımın kronik sağlık sorunları var.

25 cc'lik kahverengi şişelerde, tendürdiyot rengi ve kıvamında, arı sakızı kokulu bir sıvı.

Şişesi 50 TL.

Şişe üzerinde, şişenin içeriği ile ilgili hiç bir bilgi yok. Yüzde kaç alkol, yüzde kaç arısakızı yoğunluğu belli değil.

Her arıcı arkadaşımız, 1 litre alkol içine, 1 kg arısakızı atarak aynı görüntü ve kokuda sıvı elde edebilir.

1 litre arısakızı ile renklendirilip kokulandırılmış alkolün satış fiyatını siz hesaplayın.

Arkadaşıma satılırken söylenen de şöyle:

Sen bunu al, sabah ve gece yatarken suyun içine 15 damla damlatarak sürekli kullan.

Kullandığın sürece vücut direncin artar, her türlü hastalığın tedavi olur, grip, kanser vs vs hiç birine yakalanmazsın.

Arkadaşımız da paraya kıymış ve kendisine 1 yıl her gün damla içecek kadar almış ve umutla bütün kronik hastalıklarından kurtulabileceği günü bekliyor.

İşte şarlatanlık dediğimiz şey, içeriğindeki maddelerin oranlarının dahi belirtilmediği sıvıları, 99 derde deva iksir gibi yüksek paralara satmaktır.

Arıcılar olarak bu konuları bütün yönleriyle bilip, kendi bakışımızı ve görüşümüzü buna göre oluşturalım.

Çevrimdışı zeki haluk

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 46
  • Yer: fransa(Bruxelle'e yakin)
    Yaş: 59
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 30
Ynt: propolis nasil degerlendirilir;kendi tecrubem
« Yanıtla #43 : Kasım 03, 2012, 20:25:37 »
Ham arisakizinin saklanmasi icin ozel bire hazirliga gerek yok..Ihtiyaten opak(isik gecirmeyen) isik  ,isi ve rutubetten uzakta  agzi kapali porselen veya cam kablarda saklanir..Yapilan arastirmalarda uzun sure saklanmasinda aktif maddelere  olumsuz etkisi gorulmemis.Fakat mantikli olarak ne kadar taze olursa o kadar iyi olur kanaatindeyim.Alkollu solusyonlar  icin kullanma limiti belirtilmiyor?melhem ,krem ,aromat gibi preparasyonlar  icine giren  vazolin , lanolin vs oldugu icin  kullanma tarihi  ve uygun  saklanmasi farkli olur.
Diger yandan  Saflandirilmis arisakizi eger Lyofilizasyon yontemi ile kurutulursa (kurutulmasi son derece derin sogukta soguk soku ile yapilip havasiz ortamda sublimasyona gecilir)Gida sanayi sektorunde  neskafe, toz carba icin kullanilan yontem.Bu yontemle elde edilen arisakizi  pudra halinde olur  ve  havasi alinmis posetlerde sinirsiz saklanabilir.ayni zamanda su  ile karistiginda suda  erir.Antibiyotik ozelligi bozulmaz ve genis capli pazarlama icin uygundur.Agizda eriyen saflandirilmis arisakizi tabletleri genellikle bu teknikle hazirlanir.
mail:zeki.ozaydin@wanadoo.fr

Çevrimdışı KadirUstun

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1094
  • Yer: Kütahya
    Yaş: 33
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 150 (+ - %10)
  • Rakım: 340
Ynt: propolis nasil degerlendirilir;kendi tecrubem
« Yanıtla #44 : Kasım 03, 2012, 20:28:32 »
Ham arisakizinin saklanmasi icin ozel bire hazirliga gerek yok..Ihtiyaten opak(isik gecirmeyen) isik  ,isi ve rutubetten uzakta  agzi kapali porselen veya cam kablarda saklanir..Yapilan arastirmalarda uzun sure saklanmasinda aktif maddelere  olumsuz etkisi gorulmemis.Fakat mantikli olarak ne kadar taze olursa o kadar iyi olur kanaatindeyim.Alkollu solusyonlar  icin kullanma limiti belirtilmiyor?melhem ,krem ,aromat gibi preparasyonlar  icine giren  vazolin , lanolin vs oldugu icin  kullanma tarihi  ve uygun  saklanmasi farkli olur.
Diger yandan  Saflandirilmis arisakizi eger Lyofilizasyon yontemi ile kurutulursa (kurutulmasi son derece derin sogukta soguk soku ile yapilip havasiz ortamda sublimasyona gecilir)Gida sanayi sektorunde  neskafe, toz carba icin kullanilan yontem.Bu yontemle elde edilen arisakizi  pudra halinde olur  ve  havasi alinmis posetlerde sinirsiz saklanabilir.ayni zamanda su  ile karistiginda suda  erir.Antibiyotik ozelligi bozulmaz ve genis capli pazarlama icin uygundur.Agizda eriyen saflandirilmis arisakizi tabletleri genellikle bu teknikle hazirlanir.

Teşekkürler Zeki bey.