Gönderen Konu: şurup nasıl hazırlanır  (Okunma sayısı 37575 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 10423
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 70
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 100 adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #75 : Nisan 15, 2016, 15:08:50 »
Şurubun içindeki şeker oranına göre arılar farklı davranış gösterirler.

Çok sulu yaparsanız belki arılar o şurubu kullanmayabilirler.

Arılar doğada buldukları balözü içindeki şeker oranı % 15 den aşağı ise ilgilenmezler.

Afrika bal arıları hani şu Amerikada konu olan yaban bal arıları içindeki balözü oranı % 7.5 olan sıvlara bile gidiyormuş, örnek çevreye atılan  cola şişesi içindeki bulaşığı gibi.

Neden koyu veriyorsunuz ki?

Şimdiler de değil ama ilerde koyu verilen şurubu bal niyetine doldurabilirler.

Zaten şurup verenlerin korkusu bala karışması yönünde.

Çevrimdışı H.Kaya

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 281
  • Yer: BOZÜYÜK
    Yaş: 45
  • Hüseyin KAYA
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 73
  • Rakım: 1000 m.
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #76 : Nisan 15, 2016, 15:30:13 »
Şurubun içindeki şeker oranına göre arılar farklı davranış gösterirler.

Çok sulu yaparsanız belki arılar o şurubu kullanmayabilirler.

Arılar doğada buldukları balözü içindeki şeker oranı % 15 den aşağı ise ilgilenmezler.

Afrika bal arıları hani şu Amerikada konu olan yaban bal arıları içindeki balözü oranı % 7.5 olan sıvlara bile gidiyormuş, örnek çevreye atılan  cola şişesi içindeki bulaşığı gibi.

Neden koyu veriyorsunuz ki?

Şimdiler de değil ama ilerde koyu verilen şurubu bal niyetine doldurabilirler.

Zaten şurup verenlerin korkusu bala karışması yönünde.

Murat abi, bir kaynakta arıların, % 5-%15 arası yoğunluktakilere fazla rağbet etmediklerini,  % 5'in altında şeker ihtiva edenleri ise almadıklarını okumuştum.

Çevrimdışı bestofwesd

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 583
  • Yer: Bursa / Kurtul Köyü
    Yaş: 42
  • HAKAN KAYHAN
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 10
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #77 : Nisan 15, 2016, 15:53:56 »
Murat abi, bir kaynakta arıların, % 5-%15 arası yoğunluktakilere fazla rağbet etmediklerini,  % 5'in altında şeker ihtiva edenleri ise almadıklarını okumuştum.

PEKİ 2 BİRİM SU 1 BİRİM ŞEKER DE ORAN NE OLUYOR ? BU ORAN ARININ ALMASI ACISINDAN SIKINTILI BIR DURUM MU ? BUGÜN DENEYECEĞİM SONUCU BILDIRIRIM.

TABI BENIMDE SIKINTIM BALA KARISMAMASI  VE MUMKUN OLDUGUNCA AZ SEKER VE UZUN SURELI BESLEME YAPMAK
sorgulamayan insan cahildir sorgulatmayan ise zalim

Çevrimdışı H.Kaya

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 281
  • Yer: BOZÜYÜK
    Yaş: 45
  • Hüseyin KAYA
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 73
  • Rakım: 1000 m.
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #78 : Nisan 15, 2016, 16:20:48 »
PEKİ 2 BİRİM SU 1 BİRİM ŞEKER DE ORAN NE OLUYOR ? BU ORAN ARININ ALMASI ACISINDAN SIKINTILI BIR DURUM MU ? BUGÜN DENEYECEĞİM SONUCU BILDIRIRIM.

TABI BENIMDE SIKINTIM BALA KARISMAMASI  VE MUMKUN OLDUGUNCA AZ SEKER VE UZUN SURELI BESLEME YAPMAK

Öncelikle küçük harflerle yazmanızı rica edelim.

2 ölçü su bir ölçü şekerle hazırlanan şerbetin yoğunluğu çok düşük olur. Olayın mantığını kısaca izah edeyim: Arıların neye ihtiyacı olduğunu, ve bu ihtiyacı nasıl karşıladıklarını iyi anlamak lazım. Eğer şerbeti yavru üretimine teşvik için veriyorsanız 1/1 ölçüsünde vermelisiniz. Neden? Çünkü yavru için kullanılan besinin şeker oranı yaklaşık bu şekilde. Yani siz daha koyu verirseniz, arılar bunu sulandırmaya uğraşacak; daha seyreltilmiş verirseniz, bu kez de suyunu uçurmaya uğraşacaklar.
Diyelim ki arılarınızın besin depoları yetersiz. O zaman da 2/1 oranda hazırladığınız şerbetten fazla miktarda verip stoklarını tamamlatacaksınız. Neden 2/1?  Çünkü bu oran stok yapılacak orana en yakın orandır. Arılar stoklayacakları besinin su oranını ortalama %15-%20 aralığına indirerek gözlere depolarlar. Siz bu orana ne kadar yakın oranda besin verirseniz arının işini o denli kolaylaştırmış olursunuz.

Çevrimdışı mustafa kemal alkoç

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 5976
  • Yer: istanbul
    Yaş: 53
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: Bir adet teknik kütük kovan, 82 adet dolu 50 adet boş
  • Rakım: 61
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #79 : Nisan 15, 2016, 21:09:35 »
Özellikle sıcak havalarda sabah on litrelik şaşallara beş kilo şeker döküp kalan kısmını su ile dolduruyorum akşama doğru şeker şerbetlenmiş

oluyor çalkalayıp veriyorum hem hazırlanış hem de oran açısından kolaylık görüyorum.Tavsiye ederim.
SADECE VAZGEÇENLER KAYBEDER.

İNSAN ÖZLEMEMELİ.

HAYAT BANA ARICILIK, ARICILIK BANA HAYAT VERDİ.

Arı diye bir derdim var bin dermana değişmem

Çevrimdışı Mehmet NEVŞEHİR

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 5483
  • Yer: Edirne / Merkez
    Yaş: 52
    • Yeni Arıcı
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 30
  • Rakım: 50
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #80 : Nisan 15, 2016, 22:01:43 »
Özellikle sıcak havalarda sabah on litrelik şaşallara beş kilo şeker döküp kalan kısmını su ile dolduruyorum akşama doğru şeker şerbetlenmiş

oluyor çalkalayıp veriyorum hem hazırlanış hem de oran açısından kolaylık görüyorum.Tavsiye ederim.

Su yarım litre fazla oluyor. :)

Çevrimdışı mustafa kemal alkoç

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 5976
  • Yer: istanbul
    Yaş: 53
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: Bir adet teknik kütük kovan, 82 adet dolu 50 adet boş
  • Rakım: 61
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #81 : Nisan 15, 2016, 22:24:19 »
Su yarım litre fazla oluyor. :)
:) o fazla suylada dibinde kalan şekeri çalkalıyorum  :)
SADECE VAZGEÇENLER KAYBEDER.

İNSAN ÖZLEMEMELİ.

HAYAT BANA ARICILIK, ARICILIK BANA HAYAT VERDİ.

Arı diye bir derdim var bin dermana değişmem

Çevrimdışı İbrahim 10AK

  • Larva
  • **
  • İleti: 76
  • Yer: Balıkesir
    Yaş: 38
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #82 : Haziran 30, 2016, 20:06:37 »
Zayıf, bölünen bir kovana 1e1 şerbet hazırlarken içine biraz maden suyu katmanın zararı olurmu?

ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı mustafa kemal alkoç

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 5976
  • Yer: istanbul
    Yaş: 53
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: Bir adet teknik kütük kovan, 82 adet dolu 50 adet boş
  • Rakım: 61
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #83 : Haziran 30, 2016, 22:19:52 »
Zayıf, bölünen bir kovana 1e1 şerbet hazırlarken içine biraz maden suyu katmanın zararı olurmu?

ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Gaz yapar,biliyorum espirili günler değil ama öyle İbrahim insan için.

Ne faydası olacak sence hadi doğal meyva suları olabilir bir ustadan duymuştum meyva sularını.
SADECE VAZGEÇENLER KAYBEDER.

İNSAN ÖZLEMEMELİ.

HAYAT BANA ARICILIK, ARICILIK BANA HAYAT VERDİ.

Arı diye bir derdim var bin dermana değişmem

Çevrimdışı İbrahim 10AK

  • Larva
  • **
  • İleti: 76
  • Yer: Balıkesir
    Yaş: 38
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #84 : Temmuz 01, 2016, 14:06:29 »
Maden suyundaki minerallerin bir faydası olmaz mı?

ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı alp er

  • Larva
  • **
  • İleti: 84
  • Yer: ordu
    Yaş: 37
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: yok
  • Rakım: 3
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #85 : Temmuz 01, 2016, 15:16:24 »
Maden suyundaki minerallerin bir faydası olmaz mı?

ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
       arının esas mineral kaynağı polendir,  arının maden suyundaki minerale ihtiyacı olup olmadığını bilmiyoruz ki. maden suyunun faydalı olma ihtimali zararlı olma ihtimalinden daha düşük.

Çevrimdışı İbrahim 10AK

  • Larva
  • **
  • İleti: 76
  • Yer: Balıkesir
    Yaş: 38
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #86 : Temmuz 01, 2016, 15:21:53 »
Teşekkürler..

ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı ersenözyılmaz

  • Boş Petek
  • İleti: 1
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #87 : Ağustos 18, 2016, 09:34:10 »
Normal cesme suyuyla veriyorum ne gibi zarari olur ariya

LG-P710 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı yigitomac1985

  • Boş Petek
  • İleti: 8
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #88 : Ağustos 08, 2017, 09:55:43 »
sevgili arıcı dostlarım bende arıcılığa yeni başlayanlardanım çok güzel ve seviyeli bir site gerçekten
benim sorum deneyimli abilerime şu olacak:geçen hafta arılarıma şurup verdim geçen hafta hazırladığım şurubun baya bi kısmı arttı artan kısmı sakladım bende o artan şurubu bu hafta tekrar versem olurmu bide sizce ideal olan şurup hazırlama tekniği nedir ve bu zamanlarda şurup verirken vitamin de vermelimiyim vereceksem neyi nasıl verecem şimdiden tşekkürler
https://youtu.be/0QZBUH1R83o arkadasim bu videoyu izlemenizi tavsiye ederim


SM-G935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı Görkem Çakır

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 328
  • Yer: Eskişehir
    Yaş: 26
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 22
  • Rakım: 750-850
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #89 : Eylül 17, 2017, 10:30:20 »
Yusuf Bey,

Verdiğiniz tarif, arıcı efsanelerinden oluyor.

Ali Doğaner arkadaşımızın sorusuyla da ilgisi var. Bağlantıyı açıklayayım.

Normal çay şekerinden (sakkaroz) dan yapılan şerbet uzun süre sıvı homojen sıvı olarak kalamıyor ve kristalleşiyor.

Bunun kimyasal açıklaması da var.

İçine limon sıkılmayan reçel ya da baklava şerbetinin de kristalleşmesi gibi.

Bu yüzden arı yemi ya da baklava şerbeti üreticilerinin, sakkoruzu doğrudan şerbet yapıp ambalajlayarak satma imkanı yok.

Bunun çözümü ise, sakkarozun parçalanarak, glikoz ve fruktoza indirgenmesi. Buna inversiyon deniliyor.

Yüksek ısıya maruz kalan sakkaroz şerbetine asit katıldığında bu parçalanma gerçekleşiyor.

Bu şerbet artık kristalleşmiyor.

Geçmişi 1930'lu yıllara dayanan hikayeye göre, yem üreticileri yüksek ısılarda kaynattıkları şerbetleri asitle parçalayıp arıcılara satmaya başlıyor.

1950'li yıllarda birileri de çıkıyor, kendi parçalanmış-invert şerbetinizi yapabilirsiniz diyerek, sizin yukarıda vermiş olduğunuz formülleri arıcılara öğretiyor.

Arıcılar da kaynattıkları şerbete, tartarik asit, sitrik asit, elma sirkesi, limon gibi buldukları bütün asit türevlerini atmaya başlıyor.

Bu esnada çeşitli sorunlar doğuyor.

1970'li yıllara gelindiğinde İngiliz bilimadamları ile Viyana Üniversitesindeki araştırmacılar konuyla ilgili laboratuvar araştırmaları yapıyorlar.

Bu araştırmalarda, yüksek ısıya maruz kalmış şerbetlerin, arının yaşam ömrünü kısalttığı tespit ediliyor.

O tarih itibariyle de, bilim dünyasında bu konunun defteri kapatılıyor. Devletlerin arıcılıkla ilgili karar alan mekanizmaları, arı yemi üreten şirketlere artık asit ile inversiyon yapamazsınız, başka yöntem bulun diyor.

Bugün hazır olarak aldığımız arı yemleri de, asit ile invert edilmiyor. Bu yüzden normal şekerden daha pahalılar.

Fakat internet dünyası, eskinin çöplüklerini karıştırıp, kendince hazineler bulmaya çok meraklı.

Bu asit ile şeker kaynatma formülleri de, eski çöplükler karıştırılırken ortaya çıkmış olanlardan.

Yine aynı mantık var. Arı yemine boşuna para ödemeyin, alın size arı yemi formülü şeklinde lanse ediliyo.

Arı yemi üreticilerinin ürünlerini satmak için kullandıkları reklam cümleleri var. Asit ile kaynatılmış şekerin faydaları diye anlatılan şeyler de, bu reklam cümlelerinden yola çıkılarak oluşturulmuş bilgiler.

1950 yılında asit ile inversiyon yapan bir fabrikadan arı yemi almak yerine, benzeri işlemi arıcıya önermenin iç tutarlılığı var.

Fakat 70 sene sonra arı yemi üreticilerine artık asit ile inversiyon ruhsatı verilmezken, bu yemlere alternatif olarak asit ile kaynatma yöntemini öneren arkadaşların mantığını henüz anlayabilmiş değilim.

Şu anda bütün dünyadaki arıcılık literatürünü tarayın, çok farklı uygulamalar ve öneriler göreceksiniz.

Ama hepsinin arı beslemesinde ittifak ettiği ortak nokta, ŞERBETİ KESİNLİKLE KAYNATMAYIN.

Sayın Murat Çakır oldukça güzel açıklamış. Yinede kafada oluşan soru işaretleri var. Şerbeti hazırlarken kullandığımız suyu kaynatıp vermemizin temel sebebinin şebeke suyunda bulunan zararlı organizmaları pasif hale getirmemiz. Elma sirkesi antiseptik özelliğe sahip bir sıvı. Şurup hazırlarken şebeke suyunu kaynatıp kullanmak yerine şebeke suyunu herhangi bir işlemden geçirmeden elma sirkesi karıştırarak kullanmamız uygun mu ? Bilmediğim birşey yoksa çok mantıklı.

Antiseptik: Mikroorganizmalarin coğalmasini engelleyen ve olduren madde. (Sıfat olarak)
Ne sevimli böcekler şu arılar.