Gönderen Konu: şurup nasıl hazırlanır  (Okunma sayısı 18957 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı yusuf okur

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 167
  • Yer: Ordu
    Yaş: 52
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 25-1=24
  • Rakım: 50
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #45 : Kasım 11, 2012, 05:23:35 »
Hoşgeldiniz,

Hazırladığınız şurubu nasıl hazırladığınızı belirmenizde fayda var.

Bugün için... Kayseri şartlarında...

1 birim su kaynatılır ve ısı kaynağı kapatılır.

1 birim şeker katılarak eritilir.

Soğumaya bırakılır.

Eğer arılara verdiniz ve arttı ise temiz bir kapta olmak şartıyla bu şurubu ertesi haftada kullanabilirsiniz.

Bizlere şuruplara hiçbir katkı maddesi katmamayı tercih ediyoruz.

En iyi vitamin doğadaki taze polende değil midir?

Konuyla ne alakası var diyeceksiniz belki ama Muhsin Doğaroğlu hocayla doğan arıcılık arasında bir bağ varmı.

Neden sordunuz derseniz şerbet hazırlamayı sizin anlattığınız gibi öğrenmiştim ve forumunuza katılmadan önceki bilgilerimi sizlerden aldığım bilgilerle teyit ettiğimden doğru deyip bir kenara yazdım.

Yanlış anlaşılmasın şüphem yokta başka yerlerden bilgi alıp kafamı karıştırmak pek istemiyorum yeterli tartışma ve bilgi burada olduğundan bana kafi geliyor hatta yetişemiyorum.

Sorum şu şöyle bariz bir farklı anlatım okudum Doğaroğlu hocanın konferans cd leri varmı acaba diye ararken

"MALZEME LİSTESİ    :

5 KG ŞEKER
5 LT SU
3 ÇAY KAŞIĞI KREM TARTAR

YAPILIŞI                       :

5 LT SU KAYNATILIR. KAYNAYAN SUYA 5 KG ŞEKER İLAVE EDİLİR KARIŞTIRILIR. ŞEKERLİ SUYUMUZ KAYNADIKTAN SONRA 3 ÇAY KAŞIĞI KREM TARTARIMIZ İLAVE EDİLİR VE KISIK ATEŞTE 20 DK KADAR KARIŞTIRARAK KAYNATILIR...  "

Bu krem tartar nedir katayımmı diye sormuyorum şekerle beraber kaynatma işini soruyorum bana enteresan geldi Saygılar
"Suizan etmeyin, yanlış karar vermeye sebep olur. İnsanların gizlisini araştırmayın, kusurlarını görmeyin, münakaşa ve haset etmeyin, birbirinizi kardeş gibi sevin, çekiştirmeyin. Müslüman Müslümanın kardeşidir, ona zulmetmez. Onu, kendinden aşağı görmez(Buhari-Müslim)

Çevrimdışı Ali Doğaner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2203
  • Yer: Kıbrıs
    Yaş: 38
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 30 + 30 bölme
  • Rakım: Efe yeşil kapak
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #46 : Kasım 11, 2012, 08:29:52 »
Benimde bir sorum olacak... Verdiğim şerbet şekerleniyor. Kaynayan suya şekeri koyduktan sonra eriyene kadar karıştırıp ocağı söndürüyorum, yani şerbetin kaynamasını beklemiyorum... Şerbetin kaynatılıp kaynatılmaması konusunda net bilgiye sahip değilim :-X

Bu durum önceki koyduğum şerbetin üzerine ekleme yaptığımda daha çok oluyor...

Yeni yaptığım kavanozla şerbetlemede şekerlenme kapak üzerinde tabaka halinde olduğundan arı şerbeti alamıyor... Kışta arıyı rahatsız etmeden beslemek için tüm kovanlarıma bu düzeni kurdum fakat şekerlenme büyük bir engel olarak önüme çıktı  :-X



Buda eski kullandığım kayık yemlik... Şekerlenme olsada arı aradan şekerlenmemiş şurubu alabiliyordu...
Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6898
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 67
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 75
  • Rakım: 74 metre
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #47 : Kasım 11, 2012, 09:00:29 »
Sayın Ali Doğaner:

Görünüşe göre aşırı besleme yapmışsınız.

Arılar verdiğniz şerbeti almakta zorlanıyorlar.

Uygun ölçüde yapılan şerbetlerde sizin ki gibi kristalleşme olmaması gerekir.

Şerbetteki şeker - su oranını gözden geçirseniz derim.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6898
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 67
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 75
  • Rakım: 74 metre
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #48 : Kasım 11, 2012, 09:19:17 »
Konuyla ne alakası var diyeceksiniz belki ama Muhsin Doğaroğlu hocayla doğan arıcılık arasında bir bağ varmı.
"MALZEME LİSTESİ    :

5 KG ŞEKER
5 LT SU
3 ÇAY KAŞIĞI KREM TARTAR

YAPILIŞI                       :

5 LT SU KAYNATILIR. KAYNAYAN SUYA 5 KG ŞEKER İLAVE EDİLİR KARIŞTIRILIR. ŞEKERLİ SUYUMUZ KAYNADIKTAN SONRA 3 ÇAY KAŞIĞI KREM TARTARIMIZ İLAVE EDİLİR VE KISIK ATEŞTE 20 DK KADAR KARIŞTIRARAK KAYNATILIR...  "

Bu krem tartar nedir katayımmı diye sormuyorum şekerle beraber kaynatma işini soruyorum bana enteresan geldi Saygılar

Sayın yusuf okur:

Bildiğim kadarıyla şu an Sayın Muhsin Doğaroğlunun  arılığı ve arı yetiştirmeyle ilgisi yok.
Yazılışı farklı da olsa o firmayla ilgili olacağını sanmıyorum.

Doğaroğlu arıcılık olarak arı ürüneri satan bir işyeri var, sanırım onunla da oğlu ilgileniyordu, zaten kendisi de oraya pek uğramaz.

Toplantıdan, toplantıya koştuğundan iş yeriyle uğaşacak zamanı olacağını sanmıyorum.

Formülünü verdiğiniz o şerbetin; yüksek sıcaklıkta kaynamasından, içine katılan kimyasallardan dolayı arılara zararlı olduğu çok tartışıldı.

Şeker ve su karışımından başka şerbet vermeseniz iyi olur.

Çevrimdışı Ali Doğaner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2203
  • Yer: Kıbrıs
    Yaş: 38
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 30 + 30 bölme
  • Rakım: Efe yeşil kapak
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #49 : Kasım 11, 2012, 09:26:16 »
Murat abi merhaba.

Haftada 1, 1:1 şerbet veriyorum... Hijyen desem, buzdolabı poşetindede verdiğimde bazen oluyordu...
Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6898
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 67
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 75
  • Rakım: 74 metre
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #50 : Kasım 11, 2012, 09:43:00 »
Murat abi merhaba.

Haftada 1, 1:1 şerbet veriyorum... Hijyen desem, buzdolabı poşetindede verdiğimde bazen oluyordu...



İlk çerçevenin gürünüşü diğer çerçeveler aynıysa aşırı besleme gibi duruyor.

Her nekadar sıcak bölgede olsanızda o kadar temiz çerçeve olmaz.

Bu fotoyu dün çektim, bakın bizimkiler ne kadar balmumu kabartılı...

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 21930
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 45
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 236 / 2014 Destekleme
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #51 : Kasım 11, 2012, 09:55:22 »
Hocam, olan var olmayan var...

Maşallah, nazar değmesin ...
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Ali Doğaner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2203
  • Yer: Kıbrıs
    Yaş: 38
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 30 + 30 bölme
  • Rakım: Efe yeşil kapak
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #52 : Kasım 11, 2012, 10:05:36 »
Murat abi çerçeveleri sağımdan sonra düzenlemiştim, kenara başka kovandan ballı koyup bir içindeki kabartılmış boş çerçevedir... Bu resim ağustos sonuna ait olup yemlikteki şekerlenmeyi görüntülemek için ekledim  :-[
Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Çevrimdışı yusuf okur

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 167
  • Yer: Ordu
    Yaş: 52
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 25-1=24
  • Rakım: 50
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #53 : Kasım 11, 2012, 10:17:52 »
Sayın yusuf okur:

Formülünü verdiğiniz o şerbetin; yüksek sıcaklıkta kaynamasından, içine katılan kimyasallardan dolayı arılara zararlı olduğu çok tartışıldı.

Şeker ve su karışımından başka şerbet vermeseniz iyi olur.

Özür dilerim burada  " yüksek sıcakta kaynatılmasından " dedikten sonra virgül var onun için hem kaynatılmaz hemde o kimyasal atılmaz diye anladım doğrumudur.

Yoksa o kimyasalla kaynatılmaz o olmasa kaynatılır anlasam yanlış olur deyilmi.

"Suizan etmeyin, yanlış karar vermeye sebep olur. İnsanların gizlisini araştırmayın, kusurlarını görmeyin, münakaşa ve haset etmeyin, birbirinizi kardeş gibi sevin, çekiştirmeyin. Müslüman Müslümanın kardeşidir, ona zulmetmez. Onu, kendinden aşağı görmez(Buhari-Müslim)

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6898
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 67
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 75
  • Rakım: 74 metre
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #54 : Kasım 11, 2012, 10:25:41 »
Şekerli su kaynatılınca kramelleşme olur.
Kramelleşmiş şerbette, arıların sindirim sistemi için sorundur.

Burada kimyasal bitim anına yakın atılıyor veya bazıları kimyasallarla beraber de kaynatıyor.

Sonuç olarak arılara: su kaynatılıp ocak kapatıldıktan sonra içine şeker dökülerek yapılan şerbeti vermek daha uygundur.

Çevrimdışı yusuf okur

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 167
  • Yer: Ordu
    Yaş: 52
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 25-1=24
  • Rakım: 50
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #55 : Kasım 11, 2012, 10:34:28 »
Teşekkür ediyorum Murat bey
"Suizan etmeyin, yanlış karar vermeye sebep olur. İnsanların gizlisini araştırmayın, kusurlarını görmeyin, münakaşa ve haset etmeyin, birbirinizi kardeş gibi sevin, çekiştirmeyin. Müslüman Müslümanın kardeşidir, ona zulmetmez. Onu, kendinden aşağı görmez(Buhari-Müslim)

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3908
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 49
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #56 : Kasım 11, 2012, 10:52:01 »
Yusuf Bey,

Verdiğiniz tarif, arıcı efsanelerinden oluyor.

Ali Doğaner arkadaşımızın sorusuyla da ilgisi var. Bağlantıyı açıklayayım.

Normal çay şekerinden (sakkaroz) dan yapılan şerbet uzun süre sıvı homojen sıvı olarak kalamıyor ve kristalleşiyor.

Bunun kimyasal açıklaması da var.

İçine limon sıkılmayan reçel ya da baklava şerbetinin de kristalleşmesi gibi.

Bu yüzden arı yemi ya da baklava şerbeti üreticilerinin, sakkoruzu doğrudan şerbet yapıp ambalajlayarak satma imkanı yok.

Bunun çözümü ise, sakkarozun parçalanarak, glikoz ve fruktoza indirgenmesi. Buna inversiyon deniliyor.

Yüksek ısıya maruz kalan sakkaroz şerbetine asit katıldığında bu parçalanma gerçekleşiyor.

Bu şerbet artık kristalleşmiyor.

Geçmişi 1930'lu yıllara dayanan hikayeye göre, yem üreticileri yüksek ısılarda kaynattıkları şerbetleri asitle parçalayıp arıcılara satmaya başlıyor.

1950'li yıllarda birileri de çıkıyor, kendi parçalanmış-invert şerbetinizi yapabilirsiniz diyerek, sizin yukarıda vermiş olduğunuz formülleri arıcılara öğretiyor.

Arıcılar da kaynattıkları şerbete, tartarik asit, sitrik asit, elma sirkesi, limon gibi buldukları bütün asit türevlerini atmaya başlıyor.

Bu esnada çeşitli sorunlar doğuyor.

1970'li yıllara gelindiğinde İngiliz bilimadamları ile Viyana Üniversitesindeki araştırmacılar konuyla ilgili laboratuvar araştırmaları yapıyorlar.

Bu araştırmalarda, yüksek ısıya maruz kalmış şerbetlerin, arının yaşam ömrünü kısalttığı tespit ediliyor.

O tarih itibariyle de, bilim dünyasında bu konunun defteri kapatılıyor. Devletlerin arıcılıkla ilgili karar alan mekanizmaları, arı yemi üreten şirketlere artık asit ile inversiyon yapamazsınız, başka yöntem bulun diyor.

Bugün hazır olarak aldığımız arı yemleri de, asit ile invert edilmiyor. Bu yüzden normal şekerden daha pahalılar.

Fakat internet dünyası, eskinin çöplüklerini karıştırıp, kendince hazineler bulmaya çok meraklı.

Bu asit ile şeker kaynatma formülleri de, eski çöplükler karıştırılırken ortaya çıkmış olanlardan.

Yine aynı mantık var. Arı yemine boşuna para ödemeyin, alın size arı yemi formülü şeklinde lanse ediliyo.

Arı yemi üreticilerinin ürünlerini satmak için kullandıkları reklam cümleleri var. Asit ile kaynatılmış şekerin faydaları diye anlatılan şeyler de, bu reklam cümlelerinden yola çıkılarak oluşturulmuş bilgiler.

1950 yılında asit ile inversiyon yapan bir fabrikadan arı yemi almak yerine, benzeri işlemi arıcıya önermenin iç tutarlılığı var.

Fakat 70 sene sonra arı yemi üreticilerine artık asit ile inversiyon ruhsatı verilmezken, bu yemlere alternatif olarak asit ile kaynatma yöntemini öneren arkadaşların mantığını henüz anlayabilmiş değilim.

Şu anda bütün dünyadaki arıcılık literatürünü tarayın, çok farklı uygulamalar ve öneriler göreceksiniz.

Ama hepsinin arı beslemesinde ittifak ettiği ortak nokta, ŞERBETİ KESİNLİKLE KAYNATMAYIN.

Çevrimdışı sufiyildiray

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 26
  • Yer: iznik/ BURSA
    Yaş: 29
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: daha yeni başlıyorum
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #57 : Kasım 11, 2012, 11:15:54 »
Benimde bir sorum olacak... Verdiğim şerbet şekerleniyor. Kaynayan suya şekeri koyduktan sonra eriyene kadar karıştırıp ocağı söndürüyorum, yani şerbetin kaynamasını beklemiyorum... Şerbetin kaynatılıp kaynatılmaması konusunda net bilgiye sahip değilim :-X

Bu durum önceki koyduğum şerbetin üzerine ekleme yaptığımda daha çok oluyor...

Yeni yaptığım kavanozla şerbetlemede şekerlenme kapak üzerinde tabaka halinde olduğundan arı şerbeti alamıyor... Kışta arıyı rahatsız etmeden beslemek için tüm kovanlarıma bu düzeni kurdum fakat şekerlenme büyük bir engel olarak önüme çıktı  :-X



Buda eski kullandığım kayık yemlik... Şekerlenme olsada arı aradan şekerlenmemiş şurubu alabiliyordu...

Ali bey şerbetin şekir kanatılmamasını forumda okumustum arının sindirim sistemine zararı varmıs sindirim sistemine zararı varsa arı kaynamış şerbeti almaya bilir ben susyu kaynatıorum sadece sudaki mikrop kırılsın diye sonra şeker katıyorum doğrumu yapıyorum bende bilmiyorum
Bir mum diğerini tutuşturmakla ışığından birşey kaybetmez.

Çevrimdışı KadirUstun

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 874
  • Yer: Kütahya
    Yaş: 30
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 150 (+ - %10)
  • Rakım: 340
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #58 : Kasım 11, 2012, 11:16:25 »
Benimde bir sorum olacak... Verdiğim şerbet şekerleniyor. Kaynayan suya şekeri koyduktan sonra eriyene kadar karıştırıp ocağı söndürüyorum, yani şerbetin kaynamasını beklemiyorum... Şerbetin kaynatılıp kaynatılmaması konusunda net bilgiye sahip değilim :-X

Bu durum önceki koyduğum şerbetin üzerine ekleme yaptığımda daha çok oluyor...

Yeni yaptığım kavanozla şerbetlemede şekerlenme kapak üzerinde tabaka halinde olduğundan arı şerbeti alamıyor... Kışta arıyı rahatsız etmeden beslemek için tüm kovanlarıma bu düzeni kurdum fakat şekerlenme büyük bir engel olarak önüme çıktı  :-X



Buda eski kullandığım kayık yemlik... Şekerlenme olsada arı aradan şekerlenmemiş şurubu alabiliyordu...


Ali bey o kavanozlardan şerbet akmıyormu?

KinDar

  • Ziyaretçi
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #59 : Kasım 11, 2012, 13:12:22 »
sayın doğaner sanırım şekerin tam erimesine fırsat vermeden servis ediyorsunuz!
ben çıtaları begendim maaşallah tertemiz hiç leke yok bunu nasıl başardınız.