Gönderen Konu: şurup nasıl hazırlanır  (Okunma sayısı 38876 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı adem dursun

  • Boş Petek
  • İleti: 6
şurup nasıl hazırlanır
« : Nisan 12, 2010, 21:23:06 »
sevgili arıcı dostlarım bende arıcılığa yeni başlayanlardanım çok güzel ve seviyeli bir site gerçekten
benim sorum deneyimli abilerime şu olacak:geçen hafta arılarıma şurup verdim geçen hafta hazırladığım şurubun baya bi kısmı arttı artan kısmı sakladım bende o artan şurubu bu hafta tekrar versem olurmu bide sizce ideal olan şurup hazırlama tekniği nedir ve bu zamanlarda şurup verirken vitamin de vermelimiyim vereceksem neyi nasıl verecem şimdiden tşekkürler

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22801
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 250 / 2016 Destekleme
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #1 : Nisan 12, 2010, 21:27:06 »
Hoşgeldiniz,

Hazırladığınız şurubu nasıl hazırladığınızı belirmenizde fayda var.

Bugün için... Kayseri şartlarında...

1 birim su kaynatılır ve ısı kaynağı kapatılır.

1 birim şeker katılarak eritilir.

Soğumaya bırakılır.

Eğer arılara verdiniz ve arttı ise temiz bir kapta olmak şartıyla bu şurubu ertesi haftada kullanabilirsiniz.

Bizlere şuruplara hiçbir katkı maddesi katmamayı tercih ediyoruz.

En iyi vitamin doğadaki taze polende değil midir?
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı adem dursun

  • Boş Petek
  • İleti: 6
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #2 : Nisan 12, 2010, 21:37:49 »
abi çok teşekkür ederim ya allah razı olsun.abi ben 1/1 oranın da ocağın uzerinde hafif ısıda şeker eriyene kadar karıştırıp sonra soğutuyordum.yani yanlış anlamadıysam once kaynayacak sonra şeker ilave edilecek ve soğutulacak oylemi

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22801
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 250 / 2016 Destekleme
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #3 : Nisan 12, 2010, 21:40:24 »
Su kaynadı.

Isıyı kapatınız.

Şekeri katıp, karıştırınız.

Soğutup veriniz.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 10657
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 70
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #4 : Nisan 12, 2010, 23:02:45 »
Halil Bey soğutup veriniz diyor.

Eğer zamanınız yoksa ılıkta olamasında sakınca yok.

Ilık şerbet kokusunu arılar daha çabuk duyarlar akşam geç saatlarde verilmesinde yarar vardır.

Çevrimdışı Ali Varol

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 834
  • Yer: Antalya- Manavgat - Ahmetler
    • Manavgatlý Arýcý
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Rakım: 40 m. ile 1700 m. arası
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #5 : Nisan 13, 2010, 10:07:29 »
Alışkanlık, ince şuruba ben tuz da atıyorum. Sayın Hocam 1 litre bire bir şurup içine  1 litre yemeğe atıldığı kadar tuz atılmasının sakıncası var mıdır?
Arıcı arkadaşlarımıza sağlık, bol ürün ve işlerinde kolaylıklar diliyorum.
http://bombusarilari1.blogspot.com/
http://manavgatliarici.blogspot.com/

abadile

  • Ziyaretçi
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #6 : Nisan 13, 2010, 10:14:12 »
Sorunun muhatabı ben değilim ama yinede cevap vereceğim.
El cevap : Şerbete tuz katılmasının zararı vardır.
Şimdi ne zararı verdır diyeceksiniz?
Valla unuttum.Geçmişte konu burada konuşulmuş ve yanlış olduğu ifade edilmişti.

Çevrimdışı Ali Varol

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 834
  • Yer: Antalya- Manavgat - Ahmetler
    • Manavgatlý Arýcý
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Rakım: 40 m. ile 1700 m. arası
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #7 : Nisan 13, 2010, 11:10:12 »
Sorunun muhatabı ben değilim ama yinede cevap vereceğim.
El cevap : Şerbete tuz katılmasının zararı vardır.
Şimdi ne zararı verdır diyeceksiniz?
Valla unuttum.Geçmişte konu burada konuşulmuş ve yanlış olduğu ifade edilmişti.

Erdal Bey,

Muhatap aramaya gerek var mı ki?

Bu forumda sorusu olan soruyor, (çok özel değilse) o sırada cevap verebilecek kim varsa o cevap veriyor. Çok faydalı karşılıklı bir paylaşım oluyor.

Tuz meselesine gelince…

Birçok arıcılık kitaplarında arının tuz ihtiyacından söz edilir ve teşvik için besleme şurubuna tuz atılması önerilir.

Tanıdığım arıcıların çoğu şuruplarına tuz atmaktadır.

Forum sayesinde ezberlediğimiz bazı yanlışları bozuyoruz. Bazı alışkanlıklarımız değişiyor.

Forumda önceden tartışılmış olsa bile tekrarda fayda vardır. Tuz kullanma alışkanlığı olan bazı arıcılarımız yazdığınız bu yazıları görünce bu alışkanlıklarını değiştirebilir.

Ancak “zararlı”  sözcüğü yanına tartışma linki eklenebilirse daha etkili olur sanırsam.
Arıcı arkadaşlarımıza sağlık, bol ürün ve işlerinde kolaylıklar diliyorum.
http://bombusarilari1.blogspot.com/
http://manavgatliarici.blogspot.com/

abadile

  • Ziyaretçi
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #8 : Nisan 13, 2010, 11:16:53 »
Ali Ağabey,
Görüşlerinize aynen katılıyorum. cevabı mesajımda da ilettiğim gibi konu tartışıldı ve tuz verilmemesi gerektiği şeklinde ağırlıklı görüş ortaya çıktı.Linki versem iyi olacaktı. Ancak teneffüs saatlerimde  nete  girebilme şansm olduğu için sınırlı zamanda linki bulup  verme şansım olmadı.
Böyle şansım olsaydı bile nasıl link ekleneceğini de bilmiyorum. siz özelden bir zahmet tarif ediverin.Bundan sonra gerektiği zamanlarda kullanalım.

abadile

  • Ziyaretçi
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #9 : Nisan 13, 2010, 11:20:25 »
Link ekleyemedim Ama Murat ÇAKIR Ağabey'in aşağıdaki paylaşımını buldum.
MuratÇakır
Murat Çakır
Administrator
Ana Arı


Puan durumu: 20
[+ puan] [- puan]
 Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 753



    Ynt: arıların tuz gereksimi
« Yanıtla #6 : Ekim 25, 2009, 21:03:33 » Alıntı 

--------------------------------------------------------------------------------

Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu'nun MODERN ARICILIK TEKNİKLERİ kitabının yeni baskısının 140. sayfasından aynen yazıyorum.

Arıların bu dönemde tuzlu suya ilgi göstermeleri nedeniyle arıcılar arıların tuza gereksinim duyduklarını düşünerek suya, şerbete veya keke tuz atarlar. Arı bünyesinde parçalanan tuz sodyum ve klor iyonlarına ayrılır. Klor ise arılara zehirleyici etki yapar. Arıların tuzlu su tüketme isteği onların mineral madde gereksinimi duyduklarını gösterir. Bu durumda su, şerbet veya keke mineral maddeler katılmalıdır.

Arıların tuzlu suya yöneldikleri zamanlar mineral gereksinimlerini karşılamak üzere insanlar veya diğer çiftlik hayvanları için eczanelerde bulunan vitamin mineral karışımları kullanılabilir.

Çevrimdışı Ali Varol

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 834
  • Yer: Antalya- Manavgat - Ahmetler
    • Manavgatlý Arýcý
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Rakım: 40 m. ile 1700 m. arası
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #10 : Nisan 13, 2010, 11:42:13 »
Erdal Bey ben de bu arada bir iki kitaba baktım.

Arıcıların kitaplarını çok okuduğu bir büyüğümüzün kitabında arıların tuz ihtiyacı için şuruba bir kahve kaşığı tuz atılmasını öneriyor.

TKV yayını Ertaç Tutkun'un yazdığı  Teknik arıcılık kitabının 63. sayfasında tuzun sakıncaları anlatılıyor.

Muhsin Doğaroğlunun sitesini incelemekte de fayda var muhakkak.

Link verme işlemini bir araştırayım, sonra ararım.

Arıcı arkadaşlarımıza sağlık, bol ürün ve işlerinde kolaylıklar diliyorum.
http://bombusarilari1.blogspot.com/
http://manavgatliarici.blogspot.com/

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 52
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #11 : Nisan 13, 2010, 13:50:49 »
Ali Bey,

Çok eski arıcılık kitaplarında arıların belli dönemlerde kirli suları tercih etmeleri yüzünden, tuz ihtiyaçları olduğu düşünülmüş ve yapılan şerbete tuz konulması önerilmiş.

Balkan ülkesi arıcıları da tuzu çok kullanırlar. Hatta yavru çürüklüğü olmuş arılara tuzlu su püskürtmenin iyi geldiğini söylerler.

Fakat arıcılık bilgisi, zaman içinde arıcıların gözlemlerinin sonucunda uyguladıkları yöntemlerin, laboratuvar ortamında test edilmesiyle değişiyor.

Nizamettin Kayral'ın yazmış olduğu kitabın ilk baskısı 1960'lı yıllara kadar gidiyor.

Eğer Nizamettin Kayral yaş ve sağlık itibariyle yeniden kitap yazacak olsaydı, büyük ihtimal yeni bilgilerin ışığında bir çok konuda düzeltme yapardı.

Bugün Nizamettin Kayral adına yeni baskısı yapılan kitaplar, eski kitapların özetlenmesiyle oluşturulmuş. Oturulup yeni bilgiler ışığında baştan yazılmamış.

O yüzden entomolog (böcek bilimcisi) olan Ertaç Tutkun ile, akademik kariyerini arıcılık üzerinde yapmış ilk Türk prof olan Muhsin Doğaroğlu hocanın tesbitini tercih etmek lazım.

Ha ne olur, şerbete 1 kaşık tuz attık diye arılarımız kovan önünde dizi dizi ölmez. Belki de olumsuz hiç bir etkisi de olmaz.

Fakat laboratuvarda yapılan analizlerde, sofra tuzunun kimyasal yapısı itibariyle arıların sindirim sisteminde faydadan çok zarara neden olduğu tesbit edilmiş.

Çevrimdışı Ali Varol

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 834
  • Yer: Antalya- Manavgat - Ahmetler
    • Manavgatlý Arýcý
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Rakım: 40 m. ile 1700 m. arası
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #12 : Nisan 13, 2010, 16:20:05 »
Murat Bey,

Ayrıntılı açıklamanız için teşekkürler. Nizamettin Kayral hakkındaki görüşlerinize kesinlikle katılıyorum.

Tuz örneğini verirken amacım Nizamettin Kayral gibi zamanında arıcılığımıza büyük katkıları olan bir büyüğümüzün yanlışını açığa çıkarmak değil; doğru bildiğimiz bazı bilgilerin bilimsel gelişmeler ışığında değişebileceğini, bunları görebilmek için yenilikleri izlememiz gerektiğini, yani bilgilerimizi, yani kendimizi yenilememiz gerektiğini vurgulamaktır.

Bu gün doğru bildiklerimizin yarın bazı araştırmalar sonucunda değişik bir şekilde yorumlanmayacağını garanti edebilir miyiz?

Vurgulamak istediğim ikinci husus da, çoğu arıcılarımız tuz olayını hala böyle biliyor ve böyle uyguluyor olmaları. Bizim forum çatısı altında yenilikleri paylaşma, kendimizi yenileme şansımız var.
Ancak yeni üyelerimiz için, forumu ziyaret eden ziyaretçiler için böylesi değişikliklerin ve yeniliklerin her vesile ile tekrarlanmasında fayda var.

Bu tekrarlamalar da, sağolsunlar, arkadaşlarımız tarafından yapılıyor.
Arıcı arkadaşlarımıza sağlık, bol ürün ve işlerinde kolaylıklar diliyorum.
http://bombusarilari1.blogspot.com/
http://manavgatliarici.blogspot.com/

Çevrimdışı ariciahmet

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 414
  • Yer: rize
    Yaş: 68
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Kovan Sayısı: 150
  • Rakım: 350-----2100
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #13 : Nisan 13, 2010, 22:32:48 »
Şerbete tuz katma hakkında bilgiler varda LİMON TUZU hakkında bilgisi olan varmı.
Ben şerbet hazırlarken önümdeki birkaç gün hava pek uygun olmadığı zaman zayıf arılar verdiğim şerbeti alamaz ve ekşiler diye  ekşilemeyi önler düşüncesiyle şerbete limon tuzu katıyorum, bilimsel bir yanlışı varmı?

Çevrimdışı Savaş AKTAŞ

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 664
  • Yer: ÇANAKKALE-ÇAN
    Yaş: 44
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: AKS: 200
  • Rakım: 73 m
Ynt: şurup nasıl hazırlanır
« Yanıtla #14 : Nisan 13, 2010, 22:38:15 »
Limon tuzu(sitrik asidin) ekşimeyi önlemez fakat şerbetin şekerlenmesini önler.Limon tuzu zaten şekerin kimyasal yollarla dönüşümüdür.(limondan üretimi maliyetli olduğu için)