Gönderen Konu: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR  (Okunma sayısı 161651 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Saitışık

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 22
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #15 : Ağustos 18, 2008, 12:46:25 »
Bal aroması,et aroması,sarmısak aroması,limon,portakal vs.vs. her tür aroma ithal ettim sattım.Et aromasını içinde et olmayan salam,sosis,sucuk ve hazır kıymalarda kullandılar.Sucuk yaparken kim soyacak tonlarca sarmısağı.At kazana 100 gr sarmısak aroması ohhh mis gibi sarmısak kokulu sucuk.Zaten kazanda et kıyması da yok.Onun yerine hayvanların boynuz,kemik ve tırnak hariç her yeri.Yani kıyma olabilen her şey.Eee tabii ki bu kıyma et gibi kokmaz o zaman at kazana 100 gr da et aroması,karabiber aroması,kekik aroması,vs.vs.oldu sana sucuk salam sosis.Sat kilosu 10-15 YTL.Kıymadan ucuz.Özellikle komşu ülkelerden getirilen gıdalar bu tehlikeleri taşıyor.Aynı şey bal için de geçerli. Şekeri şerbet yap ya da hazır glikoz içine biraz boya,biraz kıvam arttırıcı,biraz bal aroması ve biraz da bilmem ne amaçlı bilmem ne kimyasalları.Oldu sana mis gibi bal.Emin olun kendi ürettiğiniz baldan şüphe edersiniz.Kilosumu?Sudan ucuz.Kalitemi?Aç kokla.Mis gibi bal kokuyor daha ne istiyorsun.Kardeşim güvenmiyorsan Egehan'ın bahsettiği analizleri yaptırırsın.
Aklıma gelmişken bal aromasını ogul çekme sıvısı olarak kullanabilirmiyiz acaba.Yani arıları kandırabilirmiyiz. Bir ara bunu denemem lazım.Özetle,neler yediğimizi ya da içtiğimizi mümkün olduğunca bilelim.
Merak edenler için not: Bu tür aromalar sahtekarlık yapılsın diye değil.Yiyecek ve içeceklere makul oranlarda katılarak nefaseti arttırmak ya da cips,şeker türü gıdalara bal ya da baharat tadı vermesi amacıyla bakanlık izniyle ithal edilir.

Çevrimdışı Barış BEYDİLLİ

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 26
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #16 : Ocak 12, 2009, 09:41:08 »
etin kilosu 17 Tl iken 5 TL ye sucuk alan ne kadar et yiyecekse  15 YTL ye bal alan da o kadar bal yiyecekltir mesele budur bence


aranıza yeni katıldım merhaba

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22798
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 250 / 2016 Destekleme
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #17 : Ocak 22, 2009, 22:48:00 »
Bal olarak nitelendirilmeyen bizlerin tabiriyle sahte balın hammaddesinin standartı yok ki.

Bizlerin hiç şüphemiz olmadan ürettiğimiz ballar ile bu sahte balların içeriği bir yere kadar birbirine çok benzer.

Balın hakiki olmasını sağlayan bölümün ise onun yanıp yanmaması ile alakası olacağını sanmıyorum.

Yani balın da sonuçta şekerlerden oluştuğunu bilmiyor muyuz. Tabi ki şeker denince aklımıza hemen çuvaldaki çay şekeri yani sakkaroz geliyor. Şeker başlığı altında o kadar çok madde var ki.

Bir de özellikle tüketicilere bilgi veren arıcıların tavırları süperdir. Sadece kendi balıdır hakiki olan ve diğerleri için hemen şüpheli bir durum yaratmalı ki ülkedeki tek bal satıcısı o olsun.

Arılar tarafından yapılan balın ne olduğu konusunda çok gelişmiş labarotuvarlarda değişik bir çok analizler yapılıyor ve hiç biri de bu çok iyi bal diyemiyor. Çünkü iyi bal kıstası diye bir şey yok.

Alt - üst sınırların belli olduğu kriterler var ama bu durum balın iyiliği gösteren bir gösterge değil.

Bir de bal analizinin bir kaç tanesini yaptırmış arıcılar vardır. Bu belgede hep ellerindedir. Orada yazan değerlerin ne olduğunu kendisi bilmez ama tavır ise ;

"Benim balların analizleri yapılıyor. Çok süpermiş."

Orada yazan Diastas nedir? diye sor soruyu otursun yerine ama...
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 52
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #18 : Ocak 23, 2009, 12:22:23 »
Bu konuyu tartışabilmek için, ilk önce SAHTE BAL nedir bu konuda bir anlaşabilmemiz lazım.

Sahte bal denilince hepimizin kafasındaki şey farklı.

Sahte balı, arı kursağı görmemiş merdiven altı tabir edilen yerlerde şeker ağdası, gıda koruyucusu, aroma ve boya katılarak yapılan bal olarak değerlendirirsek, belki bir yere kadar bu yöntemlerin faydalı olabileceği konusu tartışılabilir.

Çünkü böyle ballar ile arı kursağı görmüş balların arasındaki en büyük fark, arının kursağından geçen bala katmış olduğu enzimler.

Fakat arı kursağı görmemiş olan sahte ballar zaten arıcılık sektörünün ilgi alanı dışında. Böyle yöntemlerle sahte bal üreten birisi işini gücünü bırakıp arıların peşinde dağ bayır dolaşmaz.

Ama çoğu arıcı ve tüketici sahte bal olarak, arıya aşırı şeker beslemesiyle yaptırılan balı anlıyor.

İşte burada bu yöntemlerin hepsini de rahatlıkla çöpe atabiliriz. Çünkü bu balların şeker yapısı ile, arının doğadan topladığı nektarla yaptığı balın şeker yapısı arasında büyük farklar yok.

Normal labaratuvarlar bile bu ikisinin farkını ayıramıyor, Carbon testi vs gibi sistemlerin kullanıldığı pahalı yöntemlerle bu birbirinden ayrılıyor.

Arı siz şeker de verseniz, doğadan nektar da toplasa sonuçta hepsini kendi kursağında kattığı enzimlerle işleyerek bal haline getiriyor.

Toparlamak gerekirse, arı kursağından geçmiş olan balın, besleme ile mi yapıldığı yoksa doğal nektardan mı yapıldığı konusunu, böyle yöntemlerle anlamanız mümkün değil.

Egehan arkadaşımızın da vurguladığı, daha önce başka forumlarda da tartıştığımız gibi, bu yöntemler bal satıcılarının tüketiciyi ikna etme amacıyla geliştirdiği pazarlama yöntemleri, bilimsel dayanağı olan şeyler değil.

Çevrimdışı ekrem63

  • Larva
  • **
  • İleti: 96
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #19 : Mart 18, 2009, 21:11:52 »

Sevgili Arı dostları, Devrim oskay anlatıyor:
Her zaman söylediğim gibi, bal arıları ile ilgili farklı disiplinlerde çalışan kişilerin olaylara arıcıların bakışından daha farklı açılardan yaklaşımı bizler için çok önemli. Bunun çok güzel bir örneğine yine ülkemizde internet üzerinde Türkçe yayınlanan “Katalizor” isimli kimya dergisinde rastladığım için çok mutlu oldum. Dergiyi kimya bilimine gönül vermiş, genç bilim insanlarımız çıkarıyor. Amaçları dünya’da ve ülkemizde kimya alanındaki teknolojik gelişmeleri daha basit bir dilde sizlere sunmak.

Dergi internet adresi: www.katalizor.net

Bu dergide Katalizör’ün ilk sayısında, 33-37 sayfalarında Nadide Ünal ın yazarı olduğu “Bal” başlığı ile yayınlanmış yazının ilginizi çekeceğini düşünüyorum. Zira bu yazıda yapay bal ile gerçek balı ayırt etme tekniklerinden biri olan Seliwanoff testinin nasıl yapıldığı pratik deney ile çok sade bir şekilde açıklanmış. Bu yazıda sahte balın şeker şerbetinin yüksek sıcaklığa maruz bırakılarak(ısıyla muamele edilerek) asitler eklenerek (asidik ortamda) nasıl yapıldığı anlatılıyor. Bu yapılan yapay balın doğal bal ile ayrıldığı noktalardan bir tanesi ise HMF oranı. Doğal ve taze balda HMF oranı % 0-4 mg olurken sahte balda bu oranın %100-150 mg arasında olduğu söyleniyor.
Deneyde kulanılan ballar dehidratize (suyu uzaklastırma) edildikten sonra 100 ml derişik hidroklorik asitte çözülerek hazırlanmış 1 gr. Rezorsın çözeltisi damlatılıyor. Dehidrasyon işlemi sonucu ve asit etkisi ile HMF oluşması sağlanmıştır. Deneyde, yapay balda yüksek oranda bulunan HMF nin, rezorsın ile tepkimeye girmesi sonucu bal rengi kırmızıya dönüşmüş, doğal olan balda HMF oranının çok düşük miktarda bulunmasından dolayı balın rengi aynı kalmıştır.
SEVGİLİ ARICILAR NE OLUR ŞURUP YAPARKEN ÇOK DİKKAT EDELİM.AŞIRI KAYNATILMIŞ ŞURUP YAPMIYALIM! Bana göre şekeri kaynamış soğumaya bırakılan suda eritmek.


Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 52
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #20 : Mart 18, 2009, 21:32:32 »
Katalizör dergisinde yayınlanan yazı ve akabinde yapılan bir takım sohbetlerde yanlış anlaşılan bir konuyu izah etmek istiyorum.

HMF yüksekliğine bakarak bir balın doğal ya da sahte olduğunun anlaşılması konusunda yazarla hemfikir değilim.

Yüksek ısıya tabi tutulmamış, gıda boyası bal aroması glikoz vs maddelerle karıştırılarak yapılmış sahte balda HMF oranı yüksek çıkmayacağı gibi, Arıcıların donmuş balı çözdürmek için, doğal ballarını aşırı ısıya tabi tutmaları da, doğal balın HMF oranını yükseltir.

Yani sadece HMF oranına bakarak, sahte ya da doğal bal ayrımını yaptığımızı iddia edersek, ısıtılmamış sahte balı doğal bal, yüksek ısıya tabi tutulmuş doğal balı da sahte bal zannederiz.

Sanırım burada kimya öğrencisi olan yazarın, arıcılık uygulamalarını bilmeyişi dolayısıyla yaptığı bir mantık hatası var.

Çevrimdışı kepsutlu1

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 197
  • Yer: Kepsut/BALIKESİR
    Yaş: 57
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 42
  • Rakım: 135
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #21 : Ağustos 10, 2009, 20:00:00 »
eğer ballarınız donmuş ise (buzdolabı vs. soğuk ortam sebebiyle ) tencereye su koyup ısıtmaya baslayın. Daha sonra bal kabını sıcak suyun içerisine koyun. Bal çözülecektir. Çözüldükten sonra ise bir daha asla donmaz eğer hakiki bal ise. Saygılar. Kolay gelsin...

Çevrimdışı burak_keyif

  • Boş Petek
  • İleti: 19
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #22 : Ağustos 10, 2009, 21:54:07 »
yanlız balı koyduktan sonra ocağın altını kapatın eğer bal içinde tencerenin altında ateşkay ise balın içindeki bütün vitaminler gider
adam ol da gel ben mevlana deyilim

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 10555
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 70
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #23 : Ağustos 10, 2009, 22:50:37 »
Sayın kepsutlu:

En çabuk açık ortamda bırakılan bal donar, aynı balın bir yarısını denemek amacıyla buz dolabına veya daha soğuk bir yere koyun balın donmadığını göreceksiniz.

Kristalize olmuş bal sıcak suda eritilse belli bir zaman sonra yeniden donar, bu balın cinsine göre değişir, hakiki veya sahte olmasınla ilgisi yok.

RAHÝP ADAM

  • Ziyaretçi
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #24 : Ağustos 10, 2009, 22:57:58 »
Ambalajlanmış halde boş kovanda normal şartlar altında muafaza etsek yine kristalize olabilir mi?
 Çerçevelerinin tamamına yakını sırlanmış, koruma poşediyle ambalajlanmış, tartılıp etiketlenmiş 80 çerçve var donmasından endişe ediyorum.
Mum kurdu endişesiyle şehire indirmedim, yayladaki evin bodrum katında inşallah bir şey olmaz.

Çevrimdışı ASIM KADIOĞLU

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 41
  • Yer: alemdağ /istanbul
    Yaş: 58
    • http://://arivearicidostu.blogspot.com
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: değişken
  • Rakım: 0542 2756153
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #25 : Ağustos 10, 2009, 23:40:20 »
normal şartlar deyince dışarda yani boş kovanın içinde ısı 14 derecenin altına düşünce süzülmüş bal rahatlıkla donar çıta halindeki sırlanmış bal birazdaha geç donar murat hocamın da dediği gibi buzdolabında muhafaza edilen bal çok daha uzun süre dolapta donmadan kalır bal eritmeye sıra gelince 45 derecenin üstündeki ısıda eritilen balın içindeki mineraller öldüğü gibi insan sağlığına zararlı bakteriler oluşur

Çevrimdışı galaderesi

  • Larva
  • **
  • İleti: 76
  • Yer: sinop
  • Arıcılık Adına Ne Varsa
    • Arıcılık
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #26 : Ağustos 19, 2009, 19:55:55 »
Balın kristalleşmesi tamamen oranın çiçek yapısıyla ilgili bir durum. İki yerde farklı arılarım var iki arının ballarının kristalleşme süresi değişik. Tamemen doğal karakovan balı üretimi yapmamıza rağmen.

Çevrimdışı ılgın

  • Boş Petek
  • İleti: 1
  • Yaş: 50
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #27 : Ekim 24, 2009, 01:18:09 »
Öncelikle herkese merhaba
Bu topik vasıtasıyla foruma ulaştığım için ilk mesaj buraya nasip

Forumlarda nadir rastlanan çok kıymetli bilgiler aktarılmış HMF den C13 testi ve Diastas oranına kadar pek çok teknik bilgi verilmiş paylaşımlar için teşekkür ediyorum.

Anlaşılan birileri pratik bir kombine set kiti çıkarana kadar işin güven boyutu suistimali ile gerçek bal üretmeye çalışan insanların hakkı yenmeye ve madur edilmeye devam edecek.

En kısa zamanda maduriyetlerin giderilmesi dileğiyle

Çevrimdışı kaho07

  • Boş Petek
  • İleti: 1
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #28 : Kasım 19, 2009, 23:27:10 »
Herkese merhabalar,
Sizlerden bir ricam olacak :-\. Ben ziraat mühendisliği öğrencisiyim ve genel olarak 'doğal bal ile yapay balın (hakiki ile sahte bal) ayırt edilmesinde kullanılan yöntemler' konusunda bir bitirme projesine başladım. Ancak kaynak bulma konusunda oldukça zorlandığımı itiraf etmeliyim. Sizleri bulduğum için şanslı olmalıyım ;). Forumda paylaştığınız bilgileri okudum ancak bunlar yeterli değiller benim için. Bahsettiğim konuda bana makale, kitap vb. bilimsel yazın önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. Umarım yardımcı olabilirsiniz...
Şimdiden hepinize çok teşekkür ediyorum, saygılar...

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22798
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 250 / 2016 Destekleme
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR
« Yanıtla #29 : Kasım 19, 2009, 23:45:19 »
Biz arıcılar olarak, sizler gibi mühendis adaylarına veri vermekle mükellef değiliz ama... :)

Ülkemizde bu konuda bulabileceğiniz bilimsel yayın sayısı çok az. Olanları da internetten bulamazsınız kolay kolay.

III. Marmara Arıcılık Kongresinde bu konuya çok yakın bir konu işlenmişti. Ancak bildiri kitabı bana ulaşmadı. Ulaşan arkadaşlarda varsa bu iyi bir kaynak olabilir.

Bizler balın, bal mı yoksa sahte mi olduğu konusunda sadece laboratuvar tahlilleri ile anlaşılabileceğine inanıyor ve destekliyoruz. Bunun için bir analiz laborant ekibine ulaşmalısınız.

Yok hava kabarcığı, yok yakma, yok üfle gibi batıl davranışlara şiddetle karşı çıkıyoruz.

Ancak çalışmanızda en çok dikkat etmeniz gereken benim nacizane tavsiyem...

Hakiki bal diye bir kavram yoktur aslında. Bal vardır... Sahte bal kavramı da yoktur. Sahte bal benzeri ürün vardır.

Sahte ise zaten bal olamaz değil mi?

Yapacağınız çalışmayı süslemeye yarayacak 2 link size...

Balın İnsan Sağlığındaki Yeri Ve Önemi (Honey As Important Food For Human Health)
Barış SÖNMEZ

http://www.uludagaricilik.org.tr/dergi/2004/2004-3/dergi.2004.3.3.pdf


Türkiye’de Marketlerden ve Üreticilerden Alınan Balların Bakteriyel Analizi

Cüneyt ÖZAKIN, İbrahim ÇAKMAK

Levent AYDIN, Harrington WELLS

http://www.uludagaricilik.org.tr/dergi/2007/2007-1/Dergi%202007.3.pdf
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.