Gönderen Konu: Irk seçimi  (Okunma sayısı 2641 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

wolfman87

  • Ziyaretçi
Ynt: Irk seçimi
« Yanıtla #30 : Mayıs 20, 2017, 09:42:08 »
Arkadaşlar sizden ricam burada benim gibi bu işe yeni başlıyan vede ana arı almak isteyen arkadaşlara yol göstermek babında kaliteli ,sertifikası sahibi vede güvenilir oldugunuza

inandıgınız  ana arı satan şirketlerin isimlerini verirmisizin tabi eğer reklama girer diye bir yasak söz konusus değilse ?

Çevrimdışı turan arısoy

  • Larva
  • **
  • İleti: 56
  • Yer: dörtyol-hatay
    Yaş: 40
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 6+1
  • Rakım: 316 denize uzaklık 6km
Ynt: Irk seçimi
« Yanıtla #31 : Mayıs 22, 2017, 21:17:58 »
Merhaba;
2008 yılında Ege Tarımsal Araştırma'dan 3 adet İtalyan F1 ana arı almıştım. Manisa'daki yerli Anadolu arısından sonra, o harika sarı renkleri ayrı bir zevk kaynağıydı.

Artıları;

  • Harika yumurtlayıp, harika yumurta deseni oluşturuyor.
  • Çok güzel petek örüyor, kabartıyor, balları beyaz kapakla sırlıyor (Benim yerli arılar kahverengi deri görünümünde sırlıyor)
  • İlkbahar yavru atma ve gelişimi, yerli arılardan önce ve hızlı
  • Çok yavru yaptığı için, zayıf kovanları kuvvetlendirici kovan olarak kullanılabilir.
  • Yerli arılara göre daha sakinler

Eksileri

  • İşçi arılar mevsim kuraklaşıp, kıtlık başlayınca etrafta bal, reçel, pekmez, balmumu, arıcının evi ve en tehlikelisi bal deposunu keşfetmek, yağmalamak konusunda çok gayretli. Bir sene kovanlarım tıka basa pekmez doldu. Anladınız herhalde.
  • Zayıf kovan bulursa affetmiyorlar
  • Literatürde oğul eğilimi az diyordu ama oğul isteği var
  • Çok yavru üretmesi çok iyi ama 180 km hızlanmış araba gibi durmak nedir bilmiyorlar. Bu nedenle eylül-ekim ayında stokları çok tüketiyorlar.
  • Kışa bol kadro girmesi hem iyi hemde kışlama tüketiminin çokluğundan dolayı dezavantaj.

Şu anda elimde İtalyan yok. Bir ara 2010 yılında çiftlik ortağıma kızıp, arılarımı satmıştım.
Arılarınızı tamamen İtalyan arılarına çevirmenizi istemem ama birkaç kovan italyan arısının elinizde olması da fena fikir değildir. Çünkü sadece üreme özelliğinden dolayı takviye kovanı, kendi analarınızı üretiyorsanız besleyici kovan olarak mükemmel iş çıkaracaklarından şüpheniz olmasın.

Hele o sarı renkleri yok muydu, sırf o cezbedici renklerinden dolayı tekrar alasım geliyor.

bende geçen yıl f1 italyan besledim yukarda sizin yazdıklarınızın aynısını bende yaşadım sırf o italyan arı yüzüne diğer kovanların uçuş deliğini daralttım yaklaşık 16 çıtaydı en sonunda açlıktan kovanı terk etti bende kurtuldum nerdeyse 1 çuval şekerimi yedi sonuç sıfır, yanında f1 kahve rengi karnıyol vardı  bal verimi çok güzel sakinlik on numara, bir öğretmen arkadaşa sormuştum 2 tip italyan arısı var dedi ikiside sarı, biri çok yavru atar gezginci arıcılıkta bal alabilirsiniz, diğeri onun kadar yavrulamaz ama bal verimi güzel demişti

Çevrimdışı Pendorya

  • Hakan BOZKURT
  • Pupa
  • ***
  • İleti: 237
  • Yer: Manisa-Alaşehir
    Yaş: 48
  • Vatanını çok seven, işini en iyi yapandır
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 12
  • Rakım: 245
Ynt: Irk seçimi
« Yanıtla #32 : Mayıs 22, 2017, 22:12:52 »
Merhaba turan arısoy

Evet dediğiniz gibi iki farklı İtalyandan bahsediliyor. Bu iki farklı tiplerden Ege Tarımsal araştırma'da hangisi vardı veya Türkiye'deki İtalyan arısının hangi tipi veya tipleri var bilmiyorum.

Bu konuda diğer arı ırkları gibi tam bir muamma.

Örneğin; Karniyol arısı dendimi akla sadece tek tip bir arı gelmemeli. Alman-Avusturya- Romanya gibi ülkelerden değişik özellikte, değişik huy ve karakterde hatta koyu renkliden turuncu renkli karın halkalısına kadar değişik özelliklerde karniyollar var. Ayrıca sadece Almanya'da bile damızlıkçısının adını almış, oldukça fazla sayıda  alt tipler mevcut.


Benim öğrenebildiğim kadar olan tipler bile yeterince kafa karıştırmaya yetiyor ve konunun uzmanı olmadıktan sonra yapılacak seçimler gerek zaman gerekse verim kaybı olarak arıcılar için büyük kayıplar oluşturabiliyor.
Aşağıda bir forumdan alıntıyı ekliyorum. Sanırım daha anlaşılır olacaktır.( İzzet AKÇAY'dan alıntıdır)

"Hatlar bir sıkıntı, hatların geliştiricileri bir sıkıntı. Hatlar altında hatlar var gibi bir durum.

Zwillich, Petersen, Perner gibi üreticilerin hatlarına artık ne kadar troiseck, pechetz ya da sklenar denebilir?

Hoffmann rakiplerinden bir hafta önce iş bitirir denildiğinde hangi üreticinin elindeki hoffmann kastediliyor?

Sklenar en erken bala giren hat deniyor ama bende işleyiş öyle olmadı.

Celle denedik fena değildi.

Ben kahle denedik balcı ama agresif çıktı.

Kircahin denedik stabil ama vasat rekolteler.

Beni Giresun şartlarında en çok mutlu eden hat Perner oldu.

Yani markasından ziyade crash test sonuçları benim için daha önemli."



İtalyan arısı ve tipleri ile ilgili olarak, buloğumda yayınladığım yazıya bakabilirsiniz: http://pendore.blogspot.com.tr/2017/04/italyan-arisi-italyan-bal-ars-mellifera.html

Selamlar. Kolay gelsin.

Çevrimdışı turan arısoy

  • Larva
  • **
  • İleti: 56
  • Yer: dörtyol-hatay
    Yaş: 40
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 6+1
  • Rakım: 316 denize uzaklık 6km
Ynt: Irk seçimi
« Yanıtla #33 : Mayıs 22, 2017, 22:43:49 »
teşekkürler hocam, ben söylediğiniz siteyi inceleyim arıcılıkla ilgili bir şeyler katacağına inanıyorum

Çevrimdışı özer selçuk

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2898
  • Yer: Ankara-Bala
    Yaş: 32
  • arı yoksa doğada yok
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 10 kovan
  • Rakım: 757 metre
Ynt: Irk seçimi
« Yanıtla #34 : Ekim 03, 2017, 09:52:10 »
Bugün damızlık bir Anadolu arısı aldım ve yaptığım bölmeye verdim. Bu ırkın ıslah çalışmalarını yapan vakfın bölgemizdeki işletme sorumlusu ile görüştüğümde bizim yörede Anadolu F1'leri Kafkas F1'lerden daha verimli gördüklerini belirttiği için Anadolu'da karar kıldım. Ana arının kabulünü takiben bir tur yavru kapatmasını bekleyip jantere hapsedeceğim. Gelişmeleri paylaşıyor olurum :)
Ismail abi aldığın damızlık ne oldu nasıl çıktı .merak ettim.


Ben Göksel abi kızacak ama olsun yazayım .
Yazın Süleyman abi 1 kovan aldı Göksel abiden .o memnun arı güzel hakkını yemeyelim ama gel gör ki bana uygun değil.


Ben dışardan gözlemlediğim kadarı ile arı çok hırçın nazlı petek kabartma yapıyor ve çok Propolis topluyor .sorduğumda yigilca Kafkas kırması demişti .
Aynı bahçe Aynı yön ve Yan yana iki kovan
Birine Gece 12 de git el feneri ile bak diğerine gündüz gözü ile bakama

Irk tabiki Önemli .
Ben bala dayım benim bölgeye en uyumlu karniyol olarak karar verdik.Ha birde cinsi ne bilmiyorum dağdan bulduğumuz arılar .
Alt kusaklari güzel .

Aski de çalışırken Kızılcahamam lı bi amirim vardı Ali.
Oda her sene arı alır kışın öldürür dü.sorardım şunu yaptinmi Evet bunu Evet
Ama kış gelince hepsi mefta .
Hep aynı yerden alırmış arıları

Ikı tane ana arı vermiştim .geçen konuştuk arılar halen sapasağlam .ondan çoğaltmış .

Süleyman abiye verdim.kendisine sorun nasıl olduğunu .Ankara arısı bambaşka .

Her yöreye uygun arı vardır araştırarak bulursun.En fazla bir senen gider.Al f1 lerden yap Aynı güçte bölme takip et seneye zaten kış çıkışı senin oraya uygun olan arı konuşmaya başlar .



ÖZ-SEL ARICILIK
Özer Selçuk

Çevrimdışı Furkan Güner

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 113
  • Yer: Ankara
    Yaş: 25
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: Şuan Yok :)
  • Rakım: 1490
Ynt: Irk seçimi
« Yanıtla #35 : Ekim 03, 2017, 10:38:32 »
Suni tohumlama imkanım olsa hiç düşünmem karniyol alırım. Sakin arı ile çalışmak insana keyif veriyor. Bu sene 3 farklı arıcıya yardıma gittim, inanın adamlar ceplerinde arı sokmasında kullanılan jellerle geziyor. Daha geçenlerde adamı 20'den fazla arı soktu. Bizim orada kırk çeşit arı var, suni tohumlama yapmasam bozulur gider.
Derdi dünya olanın, dünya kadar derdi olur...

Çevrimdışı İsmail Gümüş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1049
  • Yer: Ankara
    Yaş: 34
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: Kışlatmada 800, bal sezonunda 1200
Ynt: Irk seçimi
« Yanıtla #36 : Ekim 03, 2017, 11:11:41 »
Ismail abi aldığın damızlık ne oldu nasıl çıktı .merak ettim.

Özer damızlıktan 5-6 tane ana ürettim ama jenter ısrarım yüzünden biraz gecikti açıkçası. Oğul veren bir kaç kovana verdim F1’leri, 2 tanesi de çiftleştirme kutusunda yumurta atmaya devam ediyor.

Şu an az da olsa yavru faaliyeti devam eden kovanlarda bu F1’ler var. Diğer kovanlarda da bu senenin anaları var, kendileri değiştirdiler ama yavru yok onlarda. Benim buna yorumum iklim ve floraya daha uyumlu oldukları için kışlık hazırlıklarını aksatmadan yapıyor F1’ler.

Çiftleştirme kutularındaki seksiyon çerçeveleri alıp zayıf kovana versem kovan kurtulur, o derece güzel yavru faaliyeti var yani. Nitekim önümüzdeki hafta kontrol edip bunu yapabilirim cidden.

F1’lerin kışlama ve bal verimi konusunda seneye bilgi vereyim kısmetse.

Çevrimdışı KARABACAK

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 470
  • Yer: KÜTAHYA
    Yaş: 30
  • Ömer Faruk Karabacak
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Kovan Sayısı: 10
  • Rakım: 1080
Ynt: Irk seçimi
« Yanıtla #37 : Ekim 03, 2017, 11:17:02 »
ismail abim anadoluydu değil mi aldığın damızlıklar ?

Çevrimdışı İsmail Gümüş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1049
  • Yer: Ankara
    Yaş: 34
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: Kışlatmada 800, bal sezonunda 1200
Ynt: Irk seçimi
« Yanıtla #38 : Ekim 03, 2017, 11:18:32 »
Suni tohumlama imkanım olsa hiç düşünmem karniyol alırım. Sakin arı ile çalışmak insana keyif veriyor. Bu sene 3 farklı arıcıya yardıma gittim, inanın adamlar ceplerinde arı sokmasında kullanılan jellerle geziyor. Daha geçenlerde adamı 20'den fazla arı soktu. Bizim orada kırk çeşit arı var, suni tohumlama yapmasam bozulur gider.

Karniyol arıcıya karşı sakin davranırken yağmacıya karşı nasıl, hiç gözlemlediniz mi?

Arıcı hataları ırktan bağımsız olarak arı davranışını nasıl etkiler?

Mevsim ve flora durumu, kovan içi düzen gibi arıyı doğrudan ilgilendiren temel değişkenler hırçınlık konusunda ne kadar etkili?

Her şeyden önemlisi çalıştığınız ırk arıcılık yaptığınız bölgeye uygun mu?

Çevrimdışı İsmail Gümüş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1049
  • Yer: Ankara
    Yaş: 34
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: Kışlatmada 800, bal sezonunda 1200
Ynt: Irk seçimi
« Yanıtla #39 : Ekim 03, 2017, 11:20:54 »
ismail abim anadoluydu değil mi aldığın damızlıklar ?

1 tane aldım Ömer, F0 Anadolu damızlık diye aldım onu da.

Benim bölgeme çok yakın bir yerin yerli arısı üzerinde çalışılarak elde edilmiş. Daha da yakın bir yerde üretilmeye devam ediliyor. Benim tercih sebebim bu açıkçası.

Çevrimdışı KARABACAK

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 470
  • Yer: KÜTAHYA
    Yaş: 30
  • Ömer Faruk Karabacak
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Kovan Sayısı: 10
  • Rakım: 1080
Ynt: Irk seçimi
« Yanıtla #40 : Ekim 03, 2017, 11:25:14 »
Seneye en erken ne zaman başlarsın ana üretmeye ? bende bir denemelik alabilirim senden anadolu arısı ? kafamda karniol var. İtalyan arıyıda desdek kolonisi olarak belli sayıda

yapmayı planlıyorum , birtek denemdiğim anadolu var onuda bir denemek taraftarıyım ;)

Çevrimdışı İsmail Gümüş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1049
  • Yer: Ankara
    Yaş: 34
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: Kışlatmada 800, bal sezonunda 1200
Ynt: Irk seçimi
« Yanıtla #41 : Ekim 03, 2017, 11:46:57 »
Allah kısmet ederse Nisan'da başlayacağım Ömer, Mayıs'ta çiftleşmiş ve yumurtaya başlamış olur nasipse. Bir tane hediye ederim inşallah sana da.

Çevrimdışı KARABACAK

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 470
  • Yer: KÜTAHYA
    Yaş: 30
  • Ömer Faruk Karabacak
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Kovan Sayısı: 10
  • Rakım: 1080
Ynt: Irk seçimi
« Yanıtla #42 : Ekim 03, 2017, 12:04:47 »
Tamam bende başlayacağım nasipse ana arı üretmeye bende sana hediye ederim tabi istersen çeşit olsun diye yok ben f1 uretirim dersen canın sağ olsu ;) Nasipse kışın tum

hazırlıkları bitirip bahara  süper bir başlangıç yaparım. Bu sene hiç umudumuz yokken herşeye çok geç başlamışken. Baya iyi işler çıkardık acemiliğimizi attık , arılık yaptık , daha

yapılacak çok iş var izin alıp 1 hafta saglam bir çalışma yapmam gerek köyde önümüzdeki sene herşey çok daha güzel olacak inşallah ;)

Çevrimdışı Furkan Güner

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 113
  • Yer: Ankara
    Yaş: 25
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: Şuan Yok :)
  • Rakım: 1490
Ynt: Irk seçimi
« Yanıtla #43 : Ekim 03, 2017, 12:42:51 »
Karniyol arıcıya karşı sakin davranırken yağmacıya karşı nasıl, hiç gözlemlediniz mi?

Arıcı hataları ırktan bağımsız olarak arı davranışını nasıl etkiler?

Mevsim ve flora durumu, kovan içi düzen gibi arıyı doğrudan ilgilendiren temel değişkenler hırçınlık konusunda ne kadar etkili?

Her şeyden önemlisi çalıştığınız ırk arıcılık yaptığınız bölgeye uygun mu?

Yok abi, benim tecrübe etme şansım olmadı ki. Arım yok daha  ;D. Ama yağmaya karşı çok da dirençli olmadığını karniyol besleyenlerden duydum.

Bu sene kafkas ve anadolu melezleri ile çalıştık. Yanyana duran 2 kovandan birisi örtüyü araladığımızda üzerimize atlıyor, diğeri ise hemen agresiflik yapmıyordu. Pantolon üzerinden, eldiven üzerinden sokuyorlar. Böyle olunca arıcı hatası da kaçınılmaz oluyor  ;D. Daha hızlı hareket etmeye çalışıyorsun, arıyı öldürebiliyorsun. Sakin arıda ise 1 arı bile öldürmeden rahat rahat bakımını yapıyorsun. Bu sene 30 kovan arı ile düzenli olarak ilgilendim. İnanın örtüsünü bile açmak istemediğim arılar oldu  ;D. Sakin arılarla da çalıştım ve bunlardan ana arı da ürettik. Sakinliğini seneye gözlemleyeceğiz.

Bal gelirken tabi hırçınlık daha az oluyordu ama diğer zamanlarda, özellikle yağmacılığın da arttığı bu dönemlerde aşırı agresifler. Varsa nektar akımı dışında da sakin kalabilen arı ırkını tercih ederim.
Derdi dünya olanın, dünya kadar derdi olur...

Çevrimdışı İsmail Gümüş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1049
  • Yer: Ankara
    Yaş: 34
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: Kışlatmada 800, bal sezonunda 1200
Ynt: Irk seçimi
« Yanıtla #44 : Ekim 03, 2017, 13:27:01 »
Kafkas melezi dediğin arı muhtemelen suyunun suyunun suyunun suyudur, çünkü çerçeve üzerinde en sakin olan ırk Kafkas olarak geçiyor bir çok kaynakta. Nitekim burada saf kafkas yetiştiren bir işletmeyi ziyaret ettiğimizde kendimiz de test etme imkanı bulduk bu durumu.

Benim arılarım da geçen sene aşırı hırçındır, sırf bu yüzden tüm anaları değiştirmek istediğimi forumda da bir çok kez ifade ettim. Hatta benim arılarım sakin diyen ustalardan damızlık ana rica ettim. Fakat bu sene aynı arılarla, sadece yaklaşımımı değiştirerek çok rahat çalıştım. Kapri şort, tişört, lateks eldiven, çorapsız ayağa terlik :) Sadece kelle maske taktım kafama, tedbiri elden bırakmamak adına o da. Ne değişti de arılar böyle oldu dersen, en başta ben değiştim. Körükle verilen dumanın miktarı ve şekli bile arının davranışını etkiliyor. Duman verir vermez kapak kaldırmadım hiç, arının kursağına bal gitmesini bekledim bir süre.

Kovandaki bal miktarında 10 kg'nin arı için psikolojik sınır olduğunu okumuştum bir kitapta. Gerçekten de gördüm ki arının stoğu ne kadar sağlamsa, davranışı da o kadar uysal.

Körük konusunda bir şey daha: Bir çok usta körüksüz asla arı açma der. Ama ben dahil, meraktan kapak kaldırma huyumuzu terkedemediğimiz için, körüksüz kısa süreliğine de olsa kapak açarız. Bu davranış en uysal arının bile zaman zaman hırçın tutum sergilemesine sebep olabiliyor.