Gönderen Konu: serbette sıcaklık ne olmalı ?  (Okunma sayısı 1520 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı süleymann

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 881
  • Yer: Ankara-Yakacık-Yenimahalle
    Yaş: 38
  • yaz gelse iğnelerini özledim be
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 7 kovan + 1 çiftleştirme kutusu
  • Rakım: 1100
serbette sıcaklık ne olmalı ?
« : Mart 16, 2017, 08:10:18 »
öncelikle herkese kolay gelsin bir kaç sorum var
suyu kaynattık ocaktan indirdikten hemen şekerle buluşturup iyice şekeri eritip şurup yaptık. poşete koyduk
1) arıya çok sıcak verirsek organizmasına zarar verir mi sıcaklık ne kadar olacak [ ben hava soğuk olduğu için (ankara) arılık 10 km uzaklıkta ocaktan indirip karıştırıp yola çıkıyorum elbisemi giyip veriyorum]
2) tenimizi yakmayacak derecede diye hatırlıyorum ama soğuk günlerde biraz daha sıcak verilebilinir mi
3) bir yerde okuduğum kadarıyla varoa mücadelesinde sıcaklıktan yararlanılıyormuş.
   " örneğin arı varoadan daha çok sıcağa dayandığı için mücadelede arının ölmeyeceği ama varoanın öleceği bir sıcaklık veriliyormuş)
 şerbet vermede bu durum dikkate alınabilinir mi
                                  teşekkürler
                                                       süleymann

Çevrimdışı muammer polat

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1158
  • Yer: ANKARA
    Yaş: 46
  • muammer@ensar-makina.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 63+1
  • Rakım: 950-975
Ynt: serbette sıcaklık ne olmalı ?
« Yanıtla #1 : Mart 16, 2017, 08:17:09 »
Şerbete şekeri katınca zaten birazda karıştırınca biraz soğuyor arılığa gidene kadarda ılır

Çevrimdışı süleymann

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 881
  • Yer: Ankara-Yakacık-Yenimahalle
    Yaş: 38
  • yaz gelse iğnelerini özledim be
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 7 kovan + 1 çiftleştirme kutusu
  • Rakım: 1100
Ynt: serbette sıcaklık ne olmalı ?
« Yanıtla #2 : Mart 16, 2017, 08:18:54 »
tam çözülmeyi sağlamak homojen bir karışım sağlamak için kaynamamak şartıyla ısıtılabilinir mi ?

Çevrimdışı süleymann

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 881
  • Yer: Ankara-Yakacık-Yenimahalle
    Yaş: 38
  • yaz gelse iğnelerini özledim be
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 7 kovan + 1 çiftleştirme kutusu
  • Rakım: 1100
Ynt: serbette sıcaklık ne olmalı ?
« Yanıtla #3 : Mart 16, 2017, 08:19:57 »
böylece daha iyi cözünüyor ama zararlımı bilmiyorum

Çevrimdışı muammer polat

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1158
  • Yer: ANKARA
    Yaş: 46
  • muammer@ensar-makina.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 63+1
  • Rakım: 950-975
Ynt: serbette sıcaklık ne olmalı ?
« Yanıtla #4 : Mart 16, 2017, 08:22:25 »
Kaynadıktan sonra karıştır çözülüyor

Çevrimdışı yasinyusufyaman

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1295
  • Yer: ISPARTA-GÖLBAŞI KÖYÜ
    Yaş: 30
    • BLOĞUM
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 15
  • Rakım: 800
Ynt: serbette sıcaklık ne olmalı ?
« Yanıtla #5 : Mart 16, 2017, 08:31:43 »
böylece daha iyi cözünüyor ama zararlımı bilmiyorum

Tekrar kaynatmak zararlı abi.
Arıların bağırsak sistemine zarar verir.
Bi defa kaynat dök şekeri iyice karıştır, o yeter.
Hak bela yazmaz kul azmadıkça.

Çevrimdışı özer selçuk

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2558
  • Yer: Ankara-Bala
    Yaş: 32
  • arı yoksa doğada yok
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 10 kovan
  • Rakım: 757 metre
Ynt: serbette sıcaklık ne olmalı ?
« Yanıtla #6 : Mart 16, 2017, 08:50:54 »
Süleyman abi biz kaynatmiyoruz ılık suya şekeri atıp karıştırıyor uz.daha kolay oluyor


 ÖZ-SEL ARICILIK

Çevrimdışı Mümün Kula

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1762
  • Yer: kırklareli/lüleburgaz
    Yaş: 48
    • teknik arıcılık bilgi paylaşım forumu
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 18 kovan
Ynt: serbette sıcaklık ne olmalı ?
« Yanıtla #7 : Mart 16, 2017, 09:57:36 »
tam çözülmeyi sağlamak homojen bir karışım sağlamak için kaynamamak şartıyla ısıtılabilinir mi ?

Süleyman bey bu konular hakkında daha önce tartışıldı.

Konu açmaktansa diğer konuları okuyalım.

Forum nerdeyse konu mankenine dönüyor.

Biraz daha araştırmacı olalım . Lütfen.


Çevrimdışı MehmetKorkmaz

  • Boş Petek
  • İleti: 7
  • Yer: Denizli-Manisa
    Yaş: 33
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 4
  • Rakım: 690
Ynt: serbette sıcaklık ne olmalı ?
« Yanıtla #8 : Mart 17, 2017, 12:35:39 »
Süleyman abi biz kaynatmiyoruz ılık suya şekeri atıp karıştırıyor uz.daha kolay oluyor
Kaynatmak suda bulunan ve insan için zararlı olmasa bile başka canlılar için zararlı olabilecek mantar ve bakterilerin imha edilmesinde faydalı olabilir diye düşünüyorum. Doğru mu düşünüyorum bilmiyorum.

Çevrimdışı süleymann

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 881
  • Yer: Ankara-Yakacık-Yenimahalle
    Yaş: 38
  • yaz gelse iğnelerini özledim be
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 7 kovan + 1 çiftleştirme kutusu
  • Rakım: 1100
Ynt: serbette sıcaklık ne olmalı ?
« Yanıtla #9 : Mart 17, 2017, 14:33:44 »
Kaynatmak suda bulunan ve insan için zararlı olmasa bile başka canlılar için zararlı olabilecek mantar ve bakterilerin imha edilmesinde faydalı olabilir diye düşünüyorum. Doğru mu düşünüyorum bilmiyorum.
ben aslında kaynatmakla ilgili soru sormadım ama anlaşılmadım galiba yazdıklarım okunduğunda daha iyi anlaşılacaktır. kaynar suyu şekere dökmek şerbet yapmak ve bu şerbeti tekrar ısıtmak (kaynamamak koşulu ile)

ben şundan bahsetmek istedim; arıya sıcak şerbet zarar verir mi
insan cildine acı verebilecek sıcaklıkta bir sıvıyı ağızıy la (diliyle) gayet güzel tüketebiliyor.
Çay elinizi yakar ama sıcak tüketirsiniz diliniz yansa bile içersiniz 38 yaşımdayım bu bana şimdiye kadar fazla bir zarar vermedi
yetişkin olan insanlar sıcak tüketim de daha başarılı bebekler için daha ziyade vücut sıcaklığında olan sıvılar daha kolay tüketir
ne kadar bi sıcaklık arının dil hassasiyetini köreltebilir veya zarar verir.
bunun bir santigrat derecesi varmı ? Çokta önemli değil ama nasıl ki 5 c nin altında salkıma geçiliyor deniyorsa belki böyle bir bilgi vardır diye yazmıştım

Çevrimdışı Muratcan Öztürk

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 427
  • Yer: GiRESUN
    Yaş: 37
  • Muratcan Öztürk
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 36
  • Rakım: 300
Ynt: serbette sıcaklık ne olmalı ?
« Yanıtla #10 : Mart 17, 2017, 14:55:15 »
bu zamanlarda arıya niçin ılık veririz kovan içi sıcaklığını düşürmesin ve içine düşen arı soğuk şerbetten çıkamaz ılıksa uyuşmadan çıkar.
 yapılan şerbeti ısıtmak sağlıklı olmaz.
süleyman bey arabaya at piknik tüpünü 1 de çaydanlık kovanın yanına varınca suyu kaynat tüpden indir şekeri kat karıştır zaten o sırada şerbet biraz soğur ılıyınca doldur şurupluğa :) :)
MURAT52

Çevrimdışı ismail akyüz

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1612
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
    Yaş: 37
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 50
  • Rakım: 240
Ynt: serbette sıcaklık ne olmalı ?
« Yanıtla #11 : Mart 17, 2017, 15:57:43 »
Süleyman abi biz kaynatmiyoruz ılık suya şekeri atıp karıştırıyor uz.daha kolay oluyor

bende öyle yapıyorum.. 8)

Çevrimdışı Muratcan Öztürk

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 427
  • Yer: GiRESUN
    Yaş: 37
  • Muratcan Öztürk
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 36
  • Rakım: 300
Ynt: serbette sıcaklık ne olmalı ?
« Yanıtla #12 : Mart 17, 2017, 16:37:33 »
bende öyle yapıyorum.. 8)
ben kaynatıyorum çünkü;
şebeke suyu kullanmıyorum klorsuz köy suyu kullandığım için arılara kaynatıp veriyorum
MURAT52

Çevrimdışı gökhan

  • Larva
  • **
  • İleti: 90
  • Yer: Mersin
    Yaş: 32
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: serbette sıcaklık ne olmalı ?
« Yanıtla #13 : Mart 17, 2017, 19:26:33 »
ben aslında kaynatmakla ilgili soru sormadım ama anlaşılmadım galiba yazdıklarım okunduğunda daha iyi anlaşılacaktır. kaynar suyu şekere dökmek şerbet yapmak ve bu şerbeti tekrar ısıtmak (kaynamamak koşulu ile)

ben şundan bahsetmek istedim; arıya sıcak şerbet zarar verir mi
insan cildine acı verebilecek sıcaklıkta bir sıvıyı ağızıy la (diliyle) gayet güzel tüketebiliyor.
Çay elinizi yakar ama sıcak tüketirsiniz diliniz yansa bile içersiniz 38 yaşımdayım bu bana şimdiye kadar fazla bir zarar vermedi
yetişkin olan insanlar sıcak tüketim de daha başarılı bebekler için daha ziyade vücut sıcaklığında olan sıvılar daha kolay tüketir
ne kadar bi sıcaklık arının dil hassasiyetini köreltebilir veya zarar verir.
bunun bir santigrat derecesi varmı ? Çokta önemli değil ama nasıl ki 5 c nin altında salkıma geçiliyor deniyorsa belki böyle bir bilgi vardır diye yazmıştım
Abi şerbeti buzdolabına koyarsan 4 ila 8 derece olacaktır mantıklı olanı oda sıcaklığında vermek ağzımızı yakmayan sıcaklık elimizi yakıyor okadar sıcak bir havuza düşsek bize ne olur fazla (70-80 derece düşünün) dayanmaz ölürüz arıyada ılık verelim boğulmasına sebep hazırlamayalım akşamdan hazırlasak iki günde ekşimez içimizde rahat olur
Varroa sıcakta ölseydi yazın Mersinde benim kovanlarda çok az olması gerekirdi ama tam tersi artıyor

SM-J500F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı Adem ALTINOK

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3262
  • Yer: Ankara Ayaş
    Yaş: 43
  • Kan Grubu BRh+
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 70
  • Rakım: Kızılcahamam-Sazak 1220 m;Ayaş- 1000 m
Ynt: serbette sıcaklık ne olmalı ?
« Yanıtla #14 : Mart 18, 2017, 12:35:45 »
ben aslında kaynatmakla ilgili soru sormadım ama anlaşılmadım galiba yazdıklarım okunduğunda daha iyi anlaşılacaktır. kaynar suyu şekere dökmek şerbet yapmak ve bu şerbeti tekrar ısıtmak (kaynamamak koşulu ile)

ben şundan bahsetmek istedim; arıya sıcak şerbet zarar verir mi
insan cildine acı verebilecek sıcaklıkta bir sıvıyı ağızıy la (diliyle) gayet güzel tüketebiliyor.
Çay elinizi yakar ama sıcak tüketirsiniz diliniz yansa bile içersiniz 38 yaşımdayım bu bana şimdiye kadar fazla bir zarar vermedi
yetişkin olan insanlar sıcak tüketim de daha başarılı bebekler için daha ziyade vücut sıcaklığında olan sıvılar daha kolay tüketir
ne kadar bi sıcaklık arının dil hassasiyetini köreltebilir veya zarar verir.
bunun bir santigrat derecesi varmı ? Çokta önemli değil ama nasıl ki 5 c nin altında salkıma geçiliyor deniyorsa belki böyle bir bilgi vardır diye yazmıştım


Şimdiye kadar ölçüm yapmadım ama, poşetlere şerbeti koyup, kaynar su ile kovada zahmetle ısıttığım da oldu, kaynar su ile şerbet hazırlayıp gidene kadar ılıdığı da oldu.

Verdiğim şerbet elimle dokunduğum zaman ne elimden soğuk oluyor, ne de yakıyor. Sanırım 35-45oC. Soğuk havalarda ısının yüksek olmasını tercih ederim.

En uygun sıcaklık diye bir konu söz konusu olamaz. Yeter ki soğuk olmasın.
aa
Problemi anlamak çözümün yarısıdır.