Gönderen Konu: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!  (Okunma sayısı 2867 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Muammer ŞAHİN

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 439
  • Yer: Yalova-Termal
    Yaş: 40
  • Kovan içinde ölmek, herkese nasip olmaz.
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 3 Ovalı Kafkas
  • Rakım: 84
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #30 : Nisan 13, 2018, 10:56:15 »
Arkadaşlar konuyu tekrar hortlatayım istedim.

Apişurubun invert şurubu ile birinci arı yemi aynı şeyler mi ?

İnvert şurubu yaparken 1 kg şeker 750 ml su 2 ml enzim kullanılıyor

bu bağlamda biz yaparsak maliyeti ne oluyor hazır alırsak ne oluyor ? hangisi daha avantajlı dersiniz ?

konuya sadece malzeme ücreti olarak bakmayalım malzeme + işçilik

sonuçta haftasonu arıcısıyız yapılacak çok şey var ama zaman az (kendi adıma konuşuyorum)

stok beslemesi için hangisi tercih edilmeli dersiniz ?




Enzimi kendin yaparsan daha uygun fiyatlı olacağı muhakkak. nitekim enzimin kilo fiyatı belli, kullanılan oran belli, matematik hesabına vurduğunda hesap lehe dönüyor.

Ancak: birinci arı yemi ile invert şurubu karıştırmamak gerektiği taraftarıyım.

Çünkü: birinci arı yeminin içindeki şeker karışımlarının oranı, arının rahatça tüketebileceği ve bal kıvamında faydalanabileceği, karbonhidrat alternatifi olabilecek bir ürün diye biliyorum.

Fuar videolarında röportajlarda bu konudan bahsediliyordu.

Enzimle yapılan şurup da tavsiye ediliyor aynı kategoride.

Enzimli invert şurup konusunda tecrübem olmadı.

Sanırım: ikisinin birbirinden farkı:invert edildikten sonra içindeki şeker karışım oranlarının birbirinden farklı olması.

Sonuçta her ikisini de aynı çekicilikte çekebilir diye düşünüyorum. Donup-donmama bakımından her ikisi de donacaktır, sadece donma noktası daha aşağıda olacaktır. Birincinin kışın donduğunu tecrübe ettim.

Kim biz donmayan şurup yapıyoruz derse desin, maddenin suyu buharlaşırsa veya suyu tüketilirse giderse geriye katı kısmı kalır, katılaşan şeyin akışkanlığı azalır. Ne kadar homojen karışsa bile şeker bu, elbet birbirine yapışıp kümeleşebiliyor kovanda.

Arıya maksimum fayda olarak:Enzimli invert şurup (denktir veya =) birinci şurup. her ikisi de 4000 küsur kaloriye kadar enerji sağlayabilme potansiyeli var.

Bu kadar kaloriyi her ay insan yese ayda 1.5 kilo alır, arıya versen heralde 1.5 kg paket arı yaparmı acaba yavrulama olarak !
Bereketli olsun.

Çevrimdışı özer selçuk

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2907
  • Yer: Ankara-Bala
    Yaş: 32
  • arı yoksa doğada yok
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 10 kovan
  • Rakım: 757 metre
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #31 : Nisan 13, 2018, 13:51:57 »
Arkadaşlar konuyu tekrar hortlatayım istedim.

Apişurubun invert şurubu ile birinci arı yemi aynı şeyler mi ?

İnvert şurubu yaparken 1 kg şeker 750 ml su 2 ml enzim kullanılıyor

bu bağlamda biz yaparsak maliyeti ne oluyor hazır alırsak ne oluyor ? hangisi daha avantajlı dersiniz ?

konuya sadece malzeme ücreti olarak bakmayalım malzeme + işçilik

sonuçta haftasonu arıcısıyız yapılacak çok şey var ama zaman az (kendi adıma konuşuyorum)

stok beslemesi için hangisi tercih edilmeli dersiniz ?


Bunu en güzel Mustafa şahin anlatır .çünki bu sene invert şerbetleri o yaptı.bende bir kere yaptım ama şans eseri oldu.sulandirip arıya verdim.sabahı bulmadı
ÖZ-SEL ARICILIK
Özer Selçuk

Çevrimdışı Muammer ŞAHİN

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 439
  • Yer: Yalova-Termal
    Yaş: 40
  • Kovan içinde ölmek, herkese nasip olmaz.
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 3 Ovalı Kafkas
  • Rakım: 84
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #32 : Nisan 13, 2018, 14:11:49 »
Tadı nasıl? neye benziyor? ;D  öldü mü yani arılar 8) ???
Bereketli olsun.

Çevrimdışı bestofwesd

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 797
  • Yer: Bursa / Kurtul Köyü
    Yaş: 43
  • HAKAN KAYHAN
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 10
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #33 : Nisan 13, 2018, 14:15:47 »

Bunu en güzel Mustafa şahin anlatır .çünki bu sene invert şerbetleri o yaptı.bende bir kere yaptım ama şans eseri oldu.sulandirip arıya verdim.sabahı bulmadı

Anlattı mı anlatacak mı ? :) anlattıysa linki alalım :)
sorgulamayan insan cahildir sorgulatmayan ise zalim

Çevrimdışı ismail akyüz

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2199
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
    Yaş: 37
  • ismail akyüz
    • https://www.facebook.com/ismail.akyuz.984
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 50
  • Rakım: 240
Ynt: ENZİM KULLANARAK YAPILAN İNVERT ŞURUP!
« Yanıtla #34 : Nisan 15, 2018, 09:49:26 »
yahu inverte minverte enzime ne gerek var,
nekadar severler bazı arıcılır aşırı teferruatlarla cıncıkları artırmayı,
eğer uzun süre dayansın istiyorsanız şerbetide çok koyu yapıın yine uzun süre dayanacaktır,
ben her kış stoklamasında yapıyorum,sonuç olumlu,
hatta halıl bilelninde bu yaptığım açıklmaya benzer bir videosuda var,onu izleyebilirisiniz..