Gönderen Konu: Bal Şarabı  (Okunma sayısı 13268 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Abdullah KENAR

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 220
  • Yer: Çanakkale/Biga
    Yaş: 31
    • K
Ynt: Bal Şarabı
« Yanıtla #15 : Kasım 28, 2010, 11:52:03 »
Alternatif ürün olarak raflarda bal şarabı olabilir.zaten çam balı çiçek balı...görüyoruz..şarapların içindede bal şarabı olursa fena olmaz,bizim buralarda bisikletlisinden karavanlısına turist yağmuru oluyor,eee şarapta oluversin.saygılarla...
İNCİNSENDE İNCİTME

Çevrimdışı Şeref KORKMAZ

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 693
  • Yer: İstanbul-Şile - Ağva
    Yaş: 57
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 45
  • Rakım: 200
Ynt: Bal Şarabı
« Yanıtla #16 : Kasım 28, 2010, 13:54:17 »
               Bu  elde   edilen   ürünün   içersinde  alkol   varmı..?

               Ne  gibi   bileşenler   içeriyor. 
                                             
                                                                           Selamlar
     

   

Çevrimdışı HÜSEYİN AVNİ ÖZCAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1084
  • Yer: ZONGULDAK
    Yaş: 47
  • 2014 Benim arılık
    • HÜSEYİN AVNİ ÖZCAN
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 0-........ arası değişiyor.
Ynt: Bal Şarabı
« Yanıtla #17 : Kasım 28, 2010, 20:51:30 »
konu şarap olunca düşünceler binbir çeşit oluyor ..

propolisin üretim iznini bile alamıyorsunuz alkol yüzünden.

oysa şu an yaşadığım yörenin tarihi gül bahçeleri üzümcülük ve şarapçılıkla dolu. bunu hala inkar ediyoruz. arıcılık müzesinde  çalışan biri olarak bir kaç yabancı misafir ağırlama şansımız oldu müzede.. inanın gözleri her köşede bal şarabı arıyor. konuştuğumuzda ise ne kadar çok farklı balınız var
bu farklı bu ballardan yapılacak ürünlerin içinde hediyelik dahi olsa şarap olmalıydı diyorlar..
şimdi tepki verecekler olabilir ama  hem turistik anlamda önemli hem düzgün yapılabilirse yurtdışı pazarı bulabilecek bir ürün. kullanmak kullanmamak kişinin tercihi ama avrupada üretilen her ürünü alıp kullanıyorken  dış piyasalara satabileceğimiz bir ürünü üretmemek bana körlük gibi geliyor..
ki zaten bizim ülkemizdede fransız, ve sanırım alman yapımı bal şarapları mevcut satılıyor büyük alış veriş merkezlerinde..sonuçta ürün gamınızı genişletecek ve hersene bal elimizde kaldı diye isyan edenlerin ballarını tüketebilecek bir sektör olabilir..ayrıca ülkemizde pek çok şarapçılık firması ve kuruluşu var niçin hala isyan ediyoruz anlamıyorum..
Sayın hocam size katılıyorum,şöyle yakın geçmişe bir yolculuk yapalım ülkemizdeki casino nalar kapandı yabancı ve yerli büyük sermayeler kıbrısa uçtu adamlar AB ye adım attı biz ise 50 yıldır yerimizde sayıyoruz.Lütfen lafım yanlış anlaşılmasın kesinlikle kumara karşıyım ama bir zamanlar için ülkeye en büyük yabancı sermayenin veya paranın girişiydi,hal böyle olunca memleketin rafahı için yasal olan bazı şeylerin olması gerekir diye düşünmekteyim.
ARICILIK BİR HASTALIKTIR BİZDE BU HASTALIĞA YAKALANDIK ALLAH BİZE ŞİFA VERMESİN

ANTALYA LI  0 532 6886576
http://huseyinavniozcan.blogspot.com/

Çevrimdışı Hüseyin Basri ÇALIŞKAN

  • Hüseyin Basri ÇALIŞKAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2487
  • Yer: AYDIN ÇİNE
    Yaş: 35
    • Arıcılık bilgi paylaşımı bloğum
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: 90
Ynt: Bal Şarabı
« Yanıtla #18 : Kasım 28, 2010, 21:07:09 »
               Bu  elde   edilen   ürünün   içersinde  alkol   varmı..?

               Ne  gibi   bileşenler   içeriyor. 
                                             
                                                                           Selamlar
     

   

forumfood.net ten aldıgım yazıyı ekliyeyim şeref bey.. içerisinde alkol ihtiva ediyormuş bu yazıya göre..

 
Bal şarabı pek bilinmemesine rağmen fermantasyon ürünlerinin ve şarapların en eskilerinden birisidir .Kolomb öncesi Amerika'sında seramonik bir içki olarak kullanılmıştır.Bal şarabı ayrıca Kelkitler,Anglosaksonlar ve Viking'lerin ritüellerinde kullandıkları bir içki olup Romalılar zamanında bal şarabı üzüm ve diğer meyve şaraplarıyla karıştırılarak tüketilmiştir.Bal üretiminde önde gelen ülkelerden birisi olan Türkiye'de bal şarabı üretimi henüz ticari olarak yapılmamaktadır.Buna karşılık Avrupa'da özellikle bağcılık yapılmayan yerlerde gelişmiştir.Doğu Avrupa ülkelerinde bal şarabına duyulan büyük ilgi daima korunmuştur.Polonyada Krakow'da bir bal kooperatifi tarafından geçmiş yüzyıllarıngeleneksel yöntemleriyle 2 çeşit bal şarabı üretilmektedir.Bunlar %16 alkollü Dwojiniak ve %12,5 alkollü Trojniak için çok yüksek talep olduğu bilinir. Bal şarabı bal ve sudan üretilen bir fermente içki olup temel bileşenleri bal, maya,su ve diğer katkı maddeleridir.Bal şarabında üretiminde kullanılan balın çeşidi,son ürünün lezzet ve rengini etkilemektedir.Bilindiği gibi balın floral kaynağı ,ürünün duyusal özelliklerini oluşturmaktadır.Arılar tarafından sentezlenen invertaz enzimi nektardaki sakkarozu,frukto ve glukoza ;glukoz oksidaz enzimi aracılığı ile de glukozu ,glukonik asit ve hidrojen peroksite dönüştürmektedir.Bal şarabında kullanılam maya Saccharomyces cereviseae'dir.Bal şarabında kullanılacak suyun kimyasal bileşimi de önemlidir.örneğin;yüksek klor içeriği lezzet bozukluğuna yol açmaktadır.Bal şarabı üretiminde mayalar için gerekli minerali içermediğinden ,destile su kullanılmaz.Bal şarabında kullanılacak katkı maddelerinden birisi asitlerdir.Söz konusu asitler malik,tartarik ve sitrik asittir.Diğer katkı maddesi ise antioksidan,antimikrobiyal ve durultucu özellik taşıyan kükürttür.Sodyum bisülfat veya meta bisülfit şeklinde kullanılabilir.Meyve içeren bal şurubu üretmek için %10-20 oranında meyve suyu veya püresi kullanılmaktadır.Bal şarabına bazı baharat ve bitki katkılarıda yapılmaktadır.Bunlar ekstrakt olarak ya da goğrudan ilave edilmektedir.Doğrudan katıldığında karışım içinde 24 saatten fazla tutulmamalıdır.Daha fazla tutulursa acılık oluşur.Bal şarabını;balı kaynatarak ve kaynatmadan üretmek mümkündür.Kaynatma işlemi endüstride daha fazla uygulanmaktadır.Diğer yöntem ,özellikle aroma ve vitamin kaybının önlenmesi yönünde avantajlar içermesine rağmen fermantasyonun yeterince gerçekleşmemesi,berraklaşmanın zor olması nedeniyle destek bulmamıştır.Hızlı kaynatma işlemi proteinlerin çöktürülerek berraklaşmanın gerçekleşmesini sağlarken,baldaki formik asidin de ayrılmasını sağlar.
Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksek Okulu Arıcılık Proğramı 2010 mezunu .. Arıcılık Teknikeri.

Çevrimdışı sinasiefendi

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 37
  • Yer: bursa
Ynt: Bal Şarabı
« Yanıtla #19 : Kasım 28, 2010, 22:09:23 »
yarın hava filtresi ve hidrometre bulabilirsem akşam bir on litre kadar (5 litre sek 5 litre de tarçın aromalı) bal şarabı yapma girişiminde bulunacağım. bir 3 ay kadar sonra ilk izlenimleri paylaşabilirim sanırım.
İşçi arılar ayrılabilir
Hatta erkek arılar bile uçup gidebilir
Kraliçe arı onların kölesidir