Mithat Bey öncelikle hayırlı olsun.
Arı bir kez oğula yönelmişse durdurmak çok zor ama denemekten zarar gelmez.
Arıcılığı Adana'da yaptığınıza göre havalar kat için uygundur diye düşünüyorum.
Öncelikle uygun sıcaklık olan bir günde (en kısa zamanda) ana arı duruyor mu yoksa oğulla gitti mi diye kontrol edin, anayı bulun.
Ana duruyorsa, kovanı yerinden alın ve hemen arkaya koyun, kovanın yerine boş bir kovan koyun.
Çuval veya sofra bezi gibi bir şeyi kovan önüne serin bir ucunu uçuş tahtasına sabitleyin (zımba, toplu iğne, çivi vs ile)
Sonra arkadaki kovanın içinden çerçeveleri bu bezin üzerine teker teker silkeleyin ve her çerçevede dikkatli bir şekilde detaylı meme temizliği yapın, özellikle yan köşelere dikkat edin.
Silkelediğiniz ve meme temizliği yaptığınız çerçeveleri yeni kovanın içine sırayla diziniz.
Bu işlemleri mümkün olduğunca seri bir şeklide yapınız zira hava yeterince sıcak değilse yavruları üşütebilirsiniz.
Tüm çerçeveler yeni kovan dizildikten sonra, kata 3 adet temel petek koyun ve katı da kuluçkalığın üzerine üzerine koyun.
Boş kalan yeri kattaki çerçevelerin üzerinden aşağı sarkarak Z veya L şeklinde çuvalla kapatın.
Bu esnada silkelediğiniz arılar yeni kovana girmiş olurlar, kovan kokusu değiştiği ve girip çıktıkları için oğul vermiş havası oluşup oğuldan vazgeçebilirler.
Bu uygulamayı ben yaptım ama sonuç alamadım, umarım siz alırsınız.
Ben havalar düzelince bölme yapacağım mecburen. Sonuç alamazsanız siz de bölersiniz.