Gönderen Konu: Besleme Usülü  (Okunma sayısı 16731 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Levent UZUNER

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 347
  • Yer: Hasaneyn Köyü / Gölcük
    Yaş: 39
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 44
  • Rakım: 200
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #30 : Nisan 09, 2015, 19:21:31 »
Halilbey, ben tüm şuruplarımı suyu kaynatıp şekerin üstüne dökerek yapıyorum şimdi bu invert şurup mu olutor.?
Yalçın abi şekerin üstüne suyu katmaktansa, kaynamış suyun üzerine kademeli olarak şekeri katmak daha kolaylık sağlıyor.

Çevrimdışı H.Kaya

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: BOZÜYÜK
    Yaş: 46
  • Hüseyin KAYA
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 73
  • Rakım: 1000 m.
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #31 : Nisan 09, 2015, 20:55:02 »
Şerbete limon katılması yaygın bir uygulama , Antakya tarafı daha çok turunç katar, tavuk ve süt katımını hiç yapmadık , ama bazı yurt dışı hazır vitamin kürlerin de hayvansal yağ ve protein bulunduğunu biliyorum, insanlar denemiş olabilirler ,gayet normal bir durum , araştıralım bakalım belki bir faydası vardır, işimize yararsa kullanırız , yaramazsa olmadı der geçer gideriz. selamlar.

Neden?

çetin zorman

  • Ziyaretçi
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #32 : Nisan 09, 2015, 21:06:52 »
Neden?

Hkaya ; alt tarafı bir limon , çokta kafaya takmaya gerek yok , biz gözümüze toz kaçınca da limon damlatıyoruz , sizin limonu sevmediğiniz anlıyorum yazılarınızdan , siz şerbetinize limon katmayın, selamlar.

Çevrimdışı H.Kaya

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: BOZÜYÜK
    Yaş: 46
  • Hüseyin KAYA
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 73
  • Rakım: 1000 m.
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #33 : Nisan 09, 2015, 21:29:19 »
Çetin bey, öncelikle yanlış anlaşılmak istemem. Burada amacımız en doğru ve en yararlı bilgiye ulaşmak. Özellikle Amerika'da zorunluluktan kaynaklanan katkı ve ikame ürünler kullanıldığını biliyoruz. Uçsuz bucaksız arazilerde tek cins bitkinin yetiştirildiği bir ortamda arının protein-vitamin-mineral ihtiyacı soya unu, bira mayası, süt tozu gibi farklı besinlerle telafi edilmeye çalışılıyor. Arının iki şeye ihtiyacı var: Protein-vitamin-mineral kaynağı olarak polene, enerji için karbonhidrat kaynağı olarak nektara. Nektar ihtiyacı şekerle kısmen karşılanıyor ama bol miktarda kaliteli polene ulaşabilen arıya ikame ürün vermenin gereği yok. Limon verilmesinin arıya faydası olduğunu sanmıyorum. Bilmediğimiz bir şey varsa öğrenmek isteriz. Selamlar.

çetin zorman

  • Ziyaretçi
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #34 : Nisan 09, 2015, 21:58:53 »
limon kararında kullanılırsa şerbete kıvam verir, birde kristalleşmeyi engeller hocam, bazı arkadaşlar tuz da ekler bir miktar , şimdiye kadar bir zararını görmedik , limonu pek çok arkadaşın kullandığını biliyorum , sadece bu hafta 175 kg şurup kullandım , limonluydu. selamlar.

Çevrimdışı H.Kaya

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: BOZÜYÜK
    Yaş: 46
  • Hüseyin KAYA
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 73
  • Rakım: 1000 m.
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #35 : Nisan 09, 2015, 22:23:32 »
Yapılan uygulamaların zararı olup olmadığını anlamak o kadar kolay olmuyor ki. Varsayalım şerbete katılan limon arının ömrünü % 5 azaltıyor olsun. Bunu bizim farketmemiz mümkün mü acaba.

Çevrimdışı Adem ALTINOK

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3285
  • Yer: Ankara Ayaş
    Yaş: 43
  • Kan Grubu BRh+
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 70
  • Rakım: Kızılcahamam-Sazak 1220 m;Ayaş- 1000 m
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #36 : Nisan 09, 2015, 22:41:58 »
Ben de kristallenme olmasın diye limon kullanırdım.

Sonra, limon oyaladığı için limon tuzu kullanmaya başladım. Gereksiz olduğunu öğrendiğimden beri 3 yıldır kullanmıyorum.

Kristallenme dibe çökme şeklinde oluyor.

Çökmenin nedeni çözelti doyduğu için şekeri çözmekte zorlanıyor, sınırı geçince çökelme oluyor. Çözmek için hızlı karıştırıcı da çözümdür. Doymayacak sınırda olan karışım yeterince karıştırılmazsa yine çökeliyor.

Ben 20 litre şekere / 10 litre su koyacağıma şekeri 18-19 litre yapıyorum.

İşimi uzatan işlemlerden vazgeçtim. Artık suyu kaynatmayı da bıraktım. Kolay çözecek kadar ısı yetiyor.
aa
Problemi anlamak çözümün yarısıdır.

çetin zorman

  • Ziyaretçi
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #37 : Nisan 09, 2015, 22:52:53 »
elbette değil, her yaptığımızda doğru değil, bizimki biraz bizden öncekilerin yapıp sonuç aldığı deneyimin devamı , bunun dışında da çok şansımız yok , kurumlardan hiç bir bilgi yönlendirme desteği alamıyoruz, bizde bir şekilde deneyimlerimize sığınıyoruz , bazıları yanlış gibi görünse de, şimdi size sorsam bana varroa için ne ilaç tavsiye edersiniz diye , mutlaka bir iki yöntem söylersiniz , bu sadece sizin deneyiminizdir , bazı sonuçlarını yararlı görmüşsünüzdür,  en azından arıyı öldürmemiş sinizdir , çevrenize önerirsiniz , çevrenizde sizin geldiğiniz noktaya bakarak sizi örnek alır. bizde işler böyle yürüyor , İnvert şurupta ki deneyimimizde bu şekilde oluşmuştur. mesela benim arılığımda yalama taşı var , sığırlara verilen türünden , ondan öncede bir tenekenin içinde kaya tuzu vardı , ben elimden geldiğince arıyı geliştirmeye çalışıyorum , polen ve bal üretimi yapıyorum , iklim olarak çok şanslı bir bölgedeyiz , arıcılığımızı bu şekilde geliştirmeye çalışıyoruz.Bu form dan çok faydalandım bilgi olarak, bildiklerimizi de aktarmaya çalışıyoruz, birine bunu yapma şunu kullanma dediğimiz anda , şunu kullan şunu şöyle yap diyebilmeliyiz. ve bu doğru olmalı , şu an çoğu arkadaşın yaşadığı bölgede iklim şartları arı için çok olumsuz seyrediyor. bana sorarsanız onların yerinde olsam hemen invert veririm , azar azar , bu benim düşüncem , kimi hiç besleme yapmada diyebilir , kek verde diyebilir , normal şurupta , biz yazarız kişi değerlendirmesini kendi yapar. Arıcı bilgili olmak zorunda okuyacak soracak araştıracak bunun başka yolu yok , bir ara sizi yanlış anladığımı kabul ediyorum, şu an iyi niyetinizden kuşkum yok ,yazarak anlaşmak elbette biraz zor oluyor , sağlıcakla kalın , selamlar.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11185
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #38 : Nisan 09, 2015, 23:01:42 »
Sayın çetin zorman:

İnvert şurup ev ortamında yapılması zordur, fabrikasyon ortamında olur.

Çünkü siz hiç bir zaman uygun sıcaklığı bulamazsınız.

Siz şerbeti yüksek sıcaklığa çıkarmak için yaptığınız uıygulamayla şerbeti zehir durumuna sokuyorsunuz.

Çevrimdışı Adem ALTINOK

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3285
  • Yer: Ankara Ayaş
    Yaş: 43
  • Kan Grubu BRh+
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 70
  • Rakım: Kızılcahamam-Sazak 1220 m;Ayaş- 1000 m
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #39 : Nisan 09, 2015, 23:05:40 »
Arı sıkıştırılıp, delik yeterince daraltılıp, salkım deliğin karşısına getirilince yağma yapılamıyor.

Kaç kere poşet delinip önden aktı. Çoğunlukla su döküp yıkadım ama su olmayınca öyle bırakmak zorunda kaldığım da oldu. Beslemeleri akşam olmadan yaptığım oldu mecburiyetten.

Yağma olmadı.

En kötü yağmayı sarıca arılar yapıyor. Sıkıştırma ile beraber çerçeveler deliğin karşısına ortalandığı zaman hiç bir zaman yağmadan korkmayın.

Tedbir alınmadıysa, güçlü arıda yağmalanır.

Çetin bey yağmayı önlemek için invert yapmaya gerek yok.

En yakın zamanda resim paylaşımlarınızı bekleriz.

Ayrıca tuzun zararı bilimsel olarak ispatlanmış.

Varroa konusunda da alternatif çok. Burada usta arıcı çok, bunu yapma dediyse bir değil çok sayıda çözüm önerir. Senin bölgenden bile arıcı var.

Yazılanları içinde birşey olmadan oku. İçin rahat olsun.
aa
Problemi anlamak çözümün yarısıdır.

Çevrimdışı uzuner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 878
  • Yer: Massachusetts, Amerika
    Yaş: 41
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 60
  • Rakım: 8
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #40 : Nisan 09, 2015, 23:41:48 »
Çetin bey, öncelikle yanlış anlaşılmak istemem. Burada amacımız en doğru ve en yararlı bilgiye ulaşmak. Özellikle Amerika'da zorunluluktan kaynaklanan katkı ve ikame ürünler kullanıldığını biliyoruz. Uçsuz bucaksız arazilerde tek cins bitkinin yetiştirildiği bir ortamda arının protein-vitamin-mineral ihtiyacı soya unu, bira mayası, süt tozu gibi farklı besinlerle telafi edilmeye çalışılıyor. Arının iki şeye ihtiyacı var: Protein-vitamin-mineral kaynağı olarak polene, enerji için karbonhidrat kaynağı olarak nektara. Nektar ihtiyacı şekerle kısmen karşılanıyor ama bol miktarda kaliteli polene ulaşabilen arıya ikame ürün vermenin gereği yok. Limon verilmesinin arıya faydası olduğunu sanmıyorum. Bilmediğimiz bir şey varsa öğrenmek isteriz. Selamlar.


zorunluluktan diyemeyiz.
Zengin bir flora hepimizi daha iyi arici yapar.
Bey yerine adimla hitap edebilirsiniz.

Çevrimdışı uzuner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 878
  • Yer: Massachusetts, Amerika
    Yaş: 41
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 60
  • Rakım: 8
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #41 : Nisan 09, 2015, 23:44:44 »
Sayın çetin zorman:

İnvert şurup ev ortamında yapılması zordur, fabrikasyon ortamında olur.

Çünkü siz hiç bir zaman uygun sıcaklığı bulamazsınız.

Siz şerbeti yüksek sıcaklığa çıkarmak için yaptığınız uıygulamayla şerbeti zehir durumuna sokuyorsunuz.

invert surup yapmadim ama fondan gecen sene yaptim. Elektronik termostatin probe unu tencerenin icine sabitlerseniz anlik cok net sicaklik takibi mumkun.
Zengin bir flora hepimizi daha iyi arici yapar.
Bey yerine adimla hitap edebilirsiniz.

Çevrimdışı H.Kaya

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: BOZÜYÜK
    Yaş: 46
  • Hüseyin KAYA
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 73
  • Rakım: 1000 m.
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #42 : Nisan 10, 2015, 09:12:52 »
elbette değil, her yaptığımızda doğru değil, bizimki biraz bizden öncekilerin yapıp sonuç aldığı deneyimin devamı , bunun dışında da çok şansımız yok , kurumlardan hiç bir bilgi yönlendirme desteği alamıyoruz, bizde bir şekilde deneyimlerimize sığınıyoruz , bazıları yanlış gibi görünse de, şimdi size sorsam bana varroa için ne ilaç tavsiye edersiniz diye , mutlaka bir iki yöntem söylersiniz , bu sadece sizin deneyiminizdir , bazı sonuçlarını yararlı görmüşsünüzdür,  en azından arıyı öldürmemiş sinizdir , çevrenize önerirsiniz , çevrenizde sizin geldiğiniz noktaya bakarak sizi örnek alır. bizde işler böyle yürüyor , İnvert şurupta ki deneyimimizde bu şekilde oluşmuştur. mesela benim arılığımda yalama taşı var , sığırlara verilen türünden , ondan öncede bir tenekenin içinde kaya tuzu vardı , ben elimden geldiğince arıyı geliştirmeye çalışıyorum , polen ve bal üretimi yapıyorum , iklim olarak çok şanslı bir bölgedeyiz , arıcılığımızı bu şekilde geliştirmeye çalışıyoruz.Bu form dan çok faydalandım bilgi olarak, bildiklerimizi de aktarmaya çalışıyoruz, birine bunu yapma şunu kullanma dediğimiz anda , şunu kullan şunu şöyle yap diyebilmeliyiz. ve bu doğru olmalı , şu an çoğu arkadaşın yaşadığı bölgede iklim şartları arı için çok olumsuz seyrediyor. bana sorarsanız onların yerinde olsam hemen invert veririm , azar azar , bu benim düşüncem , kimi hiç besleme yapmada diyebilir , kek verde diyebilir , normal şurupta , biz yazarız kişi değerlendirmesini kendi yapar. Arıcı bilgili olmak zorunda okuyacak soracak araştıracak bunun başka yolu yok , bir ara sizi yanlış anladığımı kabul ediyorum, şu an iyi niyetinizden kuşkum yok ,yazarak anlaşmak elbette biraz zor oluyor , sağlıcakla kalın , selamlar.

Çetin bey, görüşleriniz bizim için değerli, öncelikle bunu belirteyim.

Bizler arıcılığı mümkün oldukça bilinçli yapmaya çalışan bir topluluğuz. Forumdakilerin bir çoğu bu işi keyf için yapan, yan gelir olarak yapan ama çok severek yapan arkadaşlar. Bizler çapımız küçük olsa da çevremizdeki arıcılar tarafından takip edilen, bilgi ve görüşlerine değer verilen kişileriz. Yanlış anlamayın, bunları övünmek için yazmıyorum. Eskilerin tecrübelerini, arıcılık biliminin bize sunduklarını ve kendi tecrübelerimizi bir potada eritip en doğruya, en güzele ulaşmaya çalışıyoruz. Eskilerin tecrübelerinden faydalanmaya çalışırken, bize anlatılanları kaynaklarda yazanlarla, akademisyenlerin aktardıklarıyla karşılaştırıp yanlış ya da gereksiz olanları elemeye çalışıyoruz. Selamlar.

çetin zorman

  • Ziyaretçi
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #43 : Nisan 10, 2015, 10:36:15 »
Dostum ; ben bu formu 2-3 yıldır satır satır okuyorum , buradan çok şey öğrendiğimi yukarıda belirtmiştim zaten , formun ciddiyetini ,arıcılık  etik kurallarına uymasını elbetteki bende sizler kadar destekliyorum , pratikte bazı yerine konulmazlar var , alternatifi çıktıkça değiştiriliyor, şöyle bir durum var, bazen bilmediğimiz şeyleri hiç yokmuş gibi düşünürüz , oysa o vardır da biz bilmiyoruz , görmüyoruz dur, 32 yıl fabrika deneyimim var bunun 10 yılı kimya laboratuvarında geçmiştir, mesleki geçmişim arıcılık konusunda bana çok faydalı oldu , Misal ; inverti tartışıyoruz değilmi , madem arıya yedirmiyoruz , biz niye yiyoruz , şimdi bu formu okuyan her kişi buzdolabındaki raflarındaki tüm pekmezleri , reçelleri , mevlana şekerlerini , akide şekerlerini,lokumları, özetle ısıl işlemden geçmiş tüm şekerli ürünleri çöpe atması lazım, atmıyoruz değilmi, Az önce ben ne yazdım da bu adamalar bana bu kadar kızdılar diye , yazdıklarımı bir daha okudum , Halil beyin bir satırı beni gerçekten üzdü . Şöyle yazmış ;

Not düşeyim...

Çetin bey yazmış sanırım invert için kaynatılmalı tabi şeklinde...

Forumumuzda el yapımı invert şurup yapmayı düşünen arıcı olduğunu sanmıyorum.

Varsa da yanlış yerde.

________________________________-

Doğru yer neresi bilmiyorum , ben bu güne kadar bu formu DOĞRU bildiğim için katılmıştım , bildiğimi aktarmak bilmediğimi öğrenmek amacıyla , "Varsa da yanlış yerde " cümlesini ben çek git buradan diye anlıyorum , Formu Halil Bey kurmuşsa elbette buna hakkı doğar , bize de üyeliğimizi silip gitmek düşer , Bu formu Halil bey kurmuşsa  , bana yazın hemen ayrılacağım forum dan ( daha önce oxsalik asit ile ilgili yazılarım forumdan silinmiş , yazılarımda usluba çok dikkat ediyorum bana yazanların da aynı kurala uymasını diliyorum , (kırıldığımı bilmeniz için bunları yazıyorum) , Herneyse olan oldu bir kere , karar vakti H.kaya  arkadaşım formu halil bilen kurmuşsa bunu bilmek istiyorum (forumdan ayırlacağım ) .Selamlar , saygılar , sevgiler.

Çevrimdışı H.Kaya

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: BOZÜYÜK
    Yaş: 46
  • Hüseyin KAYA
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 73
  • Rakım: 1000 m.
Ynt: Besleme Usülü
« Yanıtla #44 : Nisan 10, 2015, 10:54:52 »
Çetin bey,
Halil beyle ilgili konuya Halil bey kendisi cevap verecektir, ben bunu geçiyorum.

Şahsım adına söyleyeyim kimseye kızmak haddim değil. Bizim burada yapmak istediğimiz aynen daha önce yazdıklarım. 
Eskilerin tecrübelerini, arıcılık biliminin bize sunduklarını ve kendi tecrübelerimizi bir potada eritip en doğruya, en güzele ulaşmaya çalışıyoruz. Eskilerin tecrübelerinden faydalanmaya çalışırken, bize anlatılanları kaynaklarda yazanlarla, akademisyenlerin aktardıklarıyla karşılaştırıp yanlış ya da gereksiz olanları elemeye çalışıyoruz.
Kırıcı olmuşsak özür dilerim. Selamlar.