Gönderen Konu: Arıcı Körüğü  (Okunma sayısı 4097 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ali Doğaner

  • Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2373
  • Yer: Kıbrıs
    Yaş: 41
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Arıcı Körüğü
« : Kasım 23, 2013, 20:08:21 »
KÖRÜK

Arıları sakinleştiren ve arıcılığın olmazsa olmaz ekipmanlarından birisidir. Duman arılarda yangın hissi uyandırdığından, duman sonucu bütün arılar midelerini alabildiğince bal ile doldurur ve bunun sonucunda arılar sokmaya fazla meyilli olmaz, diğer tabirle sakinleşir.

Körüğün yakılması, kullanılan yakıt tipleri ve körük kullanımı son derece önemlidir.

Körük yakılmadan önce bir parça kağıt hazneye koyulup ateşlenir ve bir süre yanması beklenir, daha sonra üzerine yakıt ilave edilir ve kesintisiz duman çıkana kadar körüklenir.

Körük yakıldığında dikkat edilecek husus, körüğün iyi duman vermesini sağlamaktır. Alevli duman, kıvılcımlı duman kullanımı yanlıştır. Bu durumlarda arıların yanmasına neden olunur yada sıcak dumandan arılar kızgınlaşır ve kovan muayenesi giderek zorlaşır.

Körük düzgün bir şekilde hazırlandıktan sonra ilk önce kovan girişine hafif bir duman vererek 2 dakika beklemek arıları sakinleştirmeye yetecektir.

Daha sonra üst kapak alınıp eğer örtü varsa örtü hafifçe aralanıp yine az bir duman verilir ve kovan incelenmeye başlanır. Arada duman etkisi gittiğinde yine kovana duman verilerek arılar sürekli sakin tutulabilir.

Körük kullanımı bittikten sonra kapağı tam kapatılmamalıdır, aksi taktirde soğuyunca açmak zorlaşır.


Körük Yakıtı Olarak Kullanılan Malzemeler

Çürümüş kütük, mantarlaşmış ağaç güzel yanıyor ve duman veriyor. İmkan buldukça doğal olan bu malzemelerden toplanmalı. Marangozlardan alınan temiz ve kalın talaşda güzel duman veriyor. Fakat dikkat edilmesi gereken husus; içerisinde reçine bulunduran ağaçların kullanılmaması. Çünkü bu tür ağaçlar yandığında yoğun bir is çıkarmakta koku ve kalıntı bırakmakta. Kavak, söğüt gibi ağaçlar çok elverişli, körük açısından.

Bir de kışın portakal-mandalina kabuğu gibi meyve artıklarını çöpe atmayınız. Uygun bir yerde sererek kurutunuz. Uzun süreli güzel duman veriyor. Mısır koçanı, yer fıstığı, ceviz, fındık, badem kabuklarını da ziyan etmeyiniz, güzel duman veriyorlar.


Arılara en az zararlı olan yakıtı kullanmakta yarar var.

Bulabilenler için en uygun körük yakıtı, söğüt ağacı çürüğüdür.

Çok küçük alevle hatta çakmakla bile tutuşturulabiliyor.

Yanması daha uzun sürüyor.

Petek üzerinde kötü koku bırakmıyor.


Tezek, mukavva, yumurta kartonu gibi malzemeler körükte kullanılabiliyor.

Dumanı, bal ve peteklerimizle doğrudan temas ettiği için, körükte kullandığımız malzemenin, hijyen açısındanda içimize sinmesi gerekiyor.

Mukavva türü şeylerin imalatında kullanılan kimyasalların duman yolu ile ürünlerimizde ne tür bir kalıntı bıraktığı konusunda da tereddütler var.

O açıdan mümkün olduğunca kimyasallara temas etmemiş, organik malzemeleri kullanmakta fayda var.


Körük Nasıl Yakılır?

Körük yakmak ile soba yakmak arasında hiç fark yok. İlk yakmayı, bir sobayı nasıl yakıyorsanız öyle alevli yapacaksınız, körük ısınacak.

Genelde körüğe konulan malzeme ucundan tutuşturuluyor ve duman çıktığı zaman tamam zannedilerek kapak örtülüyor.

Körüğü ilk tutuşturduğunuzda, kapağı kapatmadan bol bol körükleyerek alevli yanmayı muhakkak görün. Alevli yanmanın üzerine malzemeyi koyarsanız, körük de ısınmışsa kolay kolay sönmez.

Bakım ve Temizliği

Kullandığımız malzemeye göre körüğümüz çok çabuk kurum bağlar, kapaktaki delikleri tıkanır. Havalandırması azalmış olan körük kısa zamanda söner.

Bu yüzden 2-3 kullanımda bir işimiz bittiğinde körüğün deliklerini temizlememiz gerekiyor.

Kapağın alt kısmındaki delikleri temizleyip genişlettikten sonra da bazen körük problem çıkarmaya devam eder.

Tıkanıklıkları açmak, körüğün içini temizlemek için en pratik yöntem, pürmüz alevi ile körüğün içini güzelce yakmaktır.

Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Çevrimdışı ismail koca

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 537
  • Yer: Eskişehir
    Yaş: 54
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 50+
  • Rakım: 800
Ynt: Arıcı Körüğü
« Yanıtla #1 : Nisan 06, 2015, 09:09:04 »
İyi günler

Körük yakmak ve yakıtı önemli,özellikle yeni başlandığı zamanlarda.

Geniş bir bilgilendirme yapmışsın.eline sağlık.

Kendi körük yakma yöntemimi yazayım.Çok zaman almamalı,uzun süre duman sağlamalı,kötü koku

vermemeli.

İlk önce az kağıt parçasını yakarak körüğe atıyorum.az talaşla alevlendiriyorum.Bu arada el demiri

alevden geçiriyorum.az mazı dalı (yaş da yanıyor).çok hoş kokusu oluyor.kokusunu arı çok seviyor

ve sakinliyor.tutuşmanın ardından iyice mazı dalı ile dolduruyorum.bol hoş kokulu duman,artısı sakin

arı
Ömür,umut dan önce bitmeli

Çevrimdışı IbrhmAkgl

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1201
  • Yer: Çarşamba / Samsun
    Yaş: 34
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 17
  • Rakım: 30 Metre
Ynt: Arıcı Körüğü
« Yanıtla #2 : Nisan 06, 2015, 11:56:04 »
Benim için arıcılığın en zor şeyi körük yakmaktı.

1 kovan ile uğraşırken iyici yanmasını beklemeden başlardım çalışmaya bir süre sonra duman vermez olur, iş bitince en güzel dumanı vermeye başlardı.

Çin'den pürmüz alevli çakmak bile aldım bu iş için ama nafile.

Sonunda forum sayesinde işi çözdüm:

Alta yumurta kolosi kartonunu tutuşturup atıyorum, üzerine çalı çırpı üzerine mısır kesmüğü.

Soğuk ve uzun  süreli duman...

Çevrimdışı Muzaffer Tasdemir

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1585
  • Yer: Besigheim-Almanya
    Yaş: 55
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 20 Anakoloni(Wirtschaftsvölker)
  • Rakım: D 350
Ynt: Arıcı Körüğü
« Yanıtla #3 : Nisan 06, 2015, 17:03:56 »
Kullanma nin faydasi ile ilgili bende birsey eklemek istedim.
Körügü ve Dumani sadece kendimizi korumak icin kullanmiyoruz. yada biz kendimizi korumak icin kullaniyoruz ama ayni zamanda
Arilarimizida /Yavru ve Stoklarinida koruyoruz.
Benim Arilarim zaten sakin körüge ihtiyacim yok demek, Körük kullanmamak bence cok yanlis.
ancak körükle kullandigimiz dumanin bile bala tesiri oldugunu unutmamamiz lazim
Selamlar.
Aricilik bal icin yapilirsa kar kazanir, Ari icin yapilirsa Diyar kazanir.

Çevrimdışı Hasan Atacli

  • Boş Petek
  • İleti: 7
  • Yer: Girne
  • Arilar ve Gizemli dunyasinda uzun bir yolculuk...
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 30
Ynt: Arıcı Körüğü
« Yanıtla #4 : Kasım 01, 2015, 22:23:17 »
ali kardesim ben selvi dali killaniyorum cok guzel ve nahos bir koku yayiyor duman orani ise cok muthis
More Than Beekeeper...

buzul

  • Ziyaretçi
Ynt: Arıcı Körüğü
« Yanıtla #5 : Kasım 02, 2015, 07:06:17 »
Geçen sene portakal mandalina kabugu kurutup bu yıl kullanmıştım.
Varoa a ya etkisini bilmem ama yakınca ferah bir kokusu oluyor.
Duman arıları sinirlendirmiyor.
Bu kış dönemindede tüm meyve kabuklarını biriktirip gölgede kurutuyorum.
İnşallah seneye meyve kabuklarını körükte kullanırım

Çevrimdışı ERCİ

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 35
  • Yer: istanbul
    Yaş: 39
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 11
  • Rakım: 230
Ynt: Arıcı Körüğü
« Yanıtla #6 : Ocak 14, 2018, 15:30:45 »
Geçen sene portakal mandalina kabugu kurutup bu yıl kullanmıştım.
Varoa a ya etkisini bilmem ama yakınca ferah bir kokusu oluyor.
Duman arıları sinirlendirmiyor.
Bu kış dönemindede tüm meyve kabuklarını biriktirip gölgede kurutuyorum.
İnşallah seneye meyve kabuklarını körükte kullanırım
Bende talaş portakal kabuğu ve defne yaprağı kurutulmuş olarak kullandım güzel oluyor bu karışıma kekikde ekleyip sıkıştırmak  körüge sigacak sekilde kucuk parcalar olusturmak istiyorum kimyasal olmayan baglayici ne kullanabiliriz bilgisi olan bilgilendirirse teşekkürler

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

BİR İŞİ;BİLEN YAPAR,AZ BİLEN AKIL VERİR,BİLMEYEN ELEŞTİRİR.

Çevrimdışı nevzatkayacık

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 146
  • Yer: Balıkesir/Balya/Kayalar Köyü
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 20+5 ruşet
Ynt: Arıcı Körüğü
« Yanıtla #7 : Ocak 14, 2018, 21:50:31 »
Kağıttan uygun ölçüde kese kağıdı yapabilirsiniz.

LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı maviera

  • Boş Petek
  • İleti: 7
  • Yer: Karabuk/Merkez
    Yaş: 41
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 1000
Ynt: Arıcı Körüğü
« Yanıtla #8 : Şubat 05, 2018, 20:31:31 »
Kağıttan uygun ölçüde kese kağıdı yapabilirsiniz.

LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Portakal dan başka kullandığın kabuklar vareo ya etki etmez.
Portakal kabuğundaki essential yağlar vareo ya etki eden. Diğerleri sadece koku verir..

Çevrimdışı Rasim

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 24
  • Yer: Bursa
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 2
Ynt: Arıcı Körüğü
« Yanıtla #9 : Şubat 14, 2018, 17:32:38 »
Portakal kabuğunun varroaya etkisi nasıl oluyor ?

Yani varroayı öldürüyor mu yoksa arının üstünden düşmesini mi sağlıyor ?

Çevrimdışı Muammer ŞAHİN

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 28
  • Yer: Kocaeli-Karamürsel, Yalova-Çiftlikköy
  • Kovan Sayısı: 3 Dolu, 15 Boş
Ynt: Arıcı Körüğü
« Yanıtla #10 : Şubat 14, 2018, 18:50:31 »

Çevrimdışı Rasim

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 24
  • Yer: Bursa
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 2
Ynt: Arıcı Körüğü
« Yanıtla #11 : Şubat 14, 2018, 20:07:26 »
http://library.cu.edu.tr/tezler/7682.pdf

inceleyiniz

86 sayfalık tezi inceleme tavsiyesi yerine, "öldürüyor" ya da "üstünden düşürüyor" diye bir cevap verseydiniz çok makbule geçerdi.

Fakat yine de teşekkür ederim.

Verdiğiniz linki kaydettim, fırsat bulduğumda mutlaka okuyacağım.



Çevrimdışı maydonosse_81

  • Boş Petek
  • İleti: 1
Ynt: Arıcı Körüğü
« Yanıtla #12 : Şubat 15, 2018, 17:14:33 »
Arkadaşa katılıyorum

m2 note cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi