Gönderen Konu: Zeytinyağı  (Okunma sayısı 16045 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Bekir ARSAN

  • BEKİR ARSAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6845
  • Yer: BANDIRMA
    Yaş: 53
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #15 : Kasım 19, 2013, 20:41:32 »
bu zezon 12 olur üst zeytin yağı zeytin zaten yok yağda kıt  hayırlısı
BEKİR ARSAN  BANDIRMA BEZİRCİ KÖYÜ
DT 03.07.1965   
0Rh +
 beklenen    gün gelicekse cekilenler kutsaldır

Çevrimdışı Adem ALTINOK

  • Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3285
  • Yer: Ankara Ayaş
    Yaş: 43
  • Kan Grubu BRh+
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 70
  • Rakım: Kızılcahamam-Sazak 1220 m;Ayaş- 1000 m
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #16 : Kasım 19, 2013, 20:43:15 »
2013 Ağustos ayında aldım.

Pazarlıkla 8,00 TL den veriyordu, bize indirim yaptı. Kayınannemin tatlı dili sayesinde.

Komşulara, baldızlara, kayın babamlara..

10 teneke olmuştur.
aa
Problemi anlamak çözümün yarısıdır.

Çevrimdışı Önder BOSTANCI

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2286
  • Yer: Ankara - Ortabereket
    Yaş: 53
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 16
  • Rakım: 1105
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #17 : Kasım 19, 2013, 20:44:54 »
Forumda uçucu yağ diye aratsaydın keşke... ::)
Hayvan yularından, adam sözünden tutulur.

Çevrimdışı Adem ALTINOK

  • Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3285
  • Yer: Ankara Ayaş
    Yaş: 43
  • Kan Grubu BRh+
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 70
  • Rakım: Kızılcahamam-Sazak 1220 m;Ayaş- 1000 m
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #18 : Kasım 19, 2013, 20:45:40 »
bizde litresi 10 tl

Doğru, Bekir abi,

Pazarda da 10 TL civarıydı.
aa
Problemi anlamak çözümün yarısıdır.

Çevrimdışı Bekir ARSAN

  • BEKİR ARSAN
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 6845
  • Yer: BANDIRMA
    Yaş: 53
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #19 : Kasım 19, 2013, 20:50:41 »
2013 Ağustos ayında aldım.

Pazarlıkla 8,00 TL den veriyordu, bize indirim yaptı. Kayınannemin tatlı dili sayesinde.

Komşulara, baldızlara, kayın babamlara..

10 teneke olmuştur.
adem benim bir arkadaşım var ve paraya ihtiyacı oldu anlatıyor kahvede 1500 kl zeytinyağı var olum onlira dicene şu yağlara sekizlira de millet yağ yesin sende paranı ye  dedim
mantıklı geldi tamam dedi bir haftada beraber yedibucuk sekizden sattık yağları cocuk hic pişman olmadı duva eder durur bana
BEKİR ARSAN  BANDIRMA BEZİRCİ KÖYÜ
DT 03.07.1965   
0Rh +
 beklenen    gün gelicekse cekilenler kutsaldır

Çevrimdışı Zafer CURA

  • Zafer Cura
  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 335
  • Yer: Bursa
    Yaş: 57
  • Bursa-Tirilye
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 34
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #20 : Kasım 19, 2013, 21:10:51 »
Bir bildiğimide ben yazayım:

21 Aralık'tan sonra toplanan zeytinlerden sıkılmalı yağı,

Çünkü: takozlu (kurtlu)dediğimiz zeytinlerin çoğu 21 aralığa kadar ağaçtan düşer,

Sizde zeytindeki kurdun yağını yemezsiniz, ;)

Gerçi Buda tartışılır;çünkü kurt üzerine ilaç gelmeyen zeytinlerde olur.

(dipten toplanan zeytinlerden yapılan yağdan sabun olur,
Lakin ucuz diye tüketenleri biliyorum)
iyi olmazsa kötü hazır

Çevrimdışı Zafer CURA

  • Zafer Cura
  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 335
  • Yer: Bursa
    Yaş: 57
  • Bursa-Tirilye
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 34
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #21 : Kasım 19, 2013, 21:18:29 »
Birde yağneye götürdüğünüz zeytin O gün sıkılmalı,

Bikaç gün sonra sıkılırsa:beklerken zeytin bir arada kızışıp küflenir.

Bilmediğiniz insandan almayın zeytinide,yağıda.
iyi olmazsa kötü hazır

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #22 : Kasım 19, 2013, 21:20:38 »
Zafer abi, tenekenin kalan kısmına el koymuştum karışıklıkta.

Çok sağolasın. ;)
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Zafer CURA

  • Zafer Cura
  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 335
  • Yer: Bursa
    Yaş: 57
  • Bursa-Tirilye
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 34
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #23 : Kasım 19, 2013, 21:26:25 »
Afiyet olsun.

Zeytin neki? Sen dünyalara layıksın.
 ;) ;)
iyi olmazsa kötü hazır

Çevrimdışı Önder BOSTANCI

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2286
  • Yer: Ankara - Ortabereket
    Yaş: 53
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 16
  • Rakım: 1105
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #24 : Kasım 19, 2013, 22:20:22 »
Herkes en iyinin tarifini, tanımını yaparken ben de en kötüyü söyleyeyim.
Riviera denilen yöntemle üretilen yağlar asla yenilmemeli...
Hayvan yularından, adam sözünden tutulur.

Çevrimdışı Zafer CURA

  • Zafer Cura
  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 335
  • Yer: Bursa
    Yaş: 57
  • Bursa-Tirilye
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 34
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #25 : Kasım 19, 2013, 22:31:54 »
Galiba bir ara Murat hocam yazmıştı:

Riviera yağını pirinadan yapıp içine pamuk yağıda katıyormuşlar,

iyi olmazsa kötü hazır

Çevrimdışı Ali Doğaner

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2373
  • Yer: Kıbrıs
    Yaş: 42
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #26 : Kasım 19, 2013, 22:50:05 »
Ülkemizde de dünyada olduğu gibi iki tip zeytinyağı bulunmaktadır. birincisi sızma diğeri ise riviera,
 
Sızma zeytinyağı: ısı işlemi görmeden sıkılan daha çok damağa sert ve acımsı tat bırakan zeytinyağı türüdür. ısı işlemi görmediği için içerdiği E vitamini parçalanmamıştır, bu nedenle de sağlıklı bir üründür. Sızma zeytinyağı daha çok sofralık olarak adlandırılır bundan kasıt soğuk olarak tüketilmesi daha uygundur. Salata ya da kahvaltıda yenebilir yemeklere soğumaya yakın ilave edildiğinde lezzet katar. 60 derece üstü ısıya maruz kaldığında tadından şikayet edersiniz. Yüksek yerlerde üretilenlerin asitliği genellikle 0.4-0.8 dizem'dir.

Riviera Zeytinyağı: Isı işlemi görerek sıkılır. Zeytin çekirdeğinin dahi yağı çıkarılır. Piyasalarda daha çok rastlandığı için daha ucuzdur ve ısı işlemi gördüğünden E vitamini içermez. Riviera zeytinyağı bölgesel zeytin kalitesine göre değişmekle beraber 0,8-1 asitlik derecesindedir. Yemeklik olarak kullanabilirsiniz ısı işleminden etkilenmez. damak tadına göre farklılık gösterse de sızmaya göre daha hafiftir. 


http://www.pureandnatura.com/page.php?act=showArticles&ID=61&name=riviera-ve-sizma-zeytinyagi-arasindaki-farklar
Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz,
Çünkü sürekli yıkılıyor...

Çevrimdışı istemi pektaş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2457
  • Yer: Ankara
    Yaş: 53
  • Ankara - Ayaş - Başayaş Köyü 01.01.1965
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 100 + ( 1 Ortak )
  • Rakım: 1200
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #27 : Kasım 20, 2013, 10:37:59 »
Zeytin yağı temin ederken genelde Naturel Sızma alıyorum.

Açık söylemek gerekirse standart yakalayamadık.


Dünyayı sarmalayan hastalığın ilacı sevgidir. Bu reçete oldukça sık verilir ama, çok ender kullanılır.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #28 : Kasım 20, 2013, 10:58:25 »
Benim bacanağın şarküteride bir çeşit zeytinyağı var.

Soğuk sıkma diye.

En pahalısı bu.

Edremit büyük ihtimalle Halil Esen diye bir üreticiden alınıyor.

Bizim bal dalgasından daha beter sanırım bu zeytinyağı işi...
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Önder BOSTANCI

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2286
  • Yer: Ankara - Ortabereket
    Yaş: 53
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 16
  • Rakım: 1105
Ynt: Zeytinyağı
« Yanıtla #29 : Kasım 20, 2013, 11:21:36 »
Ülkemizde de dünyada olduğu gibi iki tip zeytinyağı bulunmaktadır. birincisi sızma diğeri ise riviera,
 
Riviera Zeytinyağı: Isı işlemi görerek sıkılır. Zeytin çekirdeğinin dahi yağı çıkarılır. Piyasalarda daha çok rastlandığı için daha ucuzdur ve ısı işlemi gördüğünden E vitamini içermez. Riviera zeytinyağı bölgesel zeytin kalitesine göre değişmekle beraber 0,8-1 asitlik derecesindedir. Yemeklik olarak kullanabilirsiniz ısı işleminden etkilenmez. damak tadına göre farklılık gösterse de sızmaya göre daha hafiftir. 


Riviera bu kadar masum ve sıradan değil.

Zeytinyağı sanayiinde lampant denilen bir yağ var. Pirinadan 140 dereceyi geçen yüksek sıcaklık ve  santimetrekareye 14 -15 ton basınç altında elde edilen lampanta kostik katıp kaynatırsanız sabun,  ???  filtre edip yüksek ısıda diğer bitkisel yağlarla rafine ettikten sonra %10 - 20 sızma katarsanız da "yenilebilir" riviera yağ elde ediliyor.  :o
Hayvan yularından, adam sözünden tutulur.